B&B starten

Interview met Brenda van B&B De Beekhoek

Bedandbreakfast.nl; Interview met Brenda van B&B De Beekhoek

Op 1 april 2022 openden Brenda en Roy de deuren van hun gastenverblijf B&B De Beekhoek, gelegen in het Twentse dorp Glane. We praten met Brenda over de startfase en haar toekomstplannen. En hoe bevalt haar leven als B&B-eigenaar? “Het voelt niet echt als werk!”

Hoe ben je op het idee gekomen om een B&B te runnen?

Het idee is een hele tijd geleden ontstaan. Mijn man en ik zijn allebei gastvrij en hospitality zit in ons bloed. Het runnen van een B&B sprak ons erg aan. Wij wilden dit graag starten zodra onze twee kinderen van 16 en 19 uit huis zouden gaan. De plannen zijn alleen een paar jaar naar voren geschoven. We runnen nu een B&B, terwijl onze kinderen nog thuis wonen.

Hoe is die situatie ontstaan?

Mijn werk hield op. Ik was secretaresse bij de groothandel van mijn ouders, maar zij gingen met pensioen. Toen mijn broer het bedrijf van hen overnam, vond ik het tijd om iets nieuws te doen. Op dat moment ontstond het idee om de plannen voor een B&B naar voren te halen.

Welke acties heb je ondernomen om te kunnen starten?

In ons vorige huis hadden we geen mogelijkheden om een B&B te starten. We wilden onze gasten niet aan onze eigen keukentafel, om die reden zijn we op zoek gegaan naar een geschikt huis en dat vonden we uiteindelijk in Glane. Onze kinderen vinden het niet erg om gasten tegen te komen, maar ze willen ook gewoon hun eigen gang gaan. Dat hebben we gerespecteerd. Het pand bestaat uit twee gedeelten. Een woonhuis waar we zelf wonen en een aanleunwoning, waarin wij de B&B hebben gesitueerd.

Hebben jullie veel werk gehad aan de verbouwing?

We zijn eerst gestart met onze eigen woning, maar daarna konden we al vrij snel aan de slag met de B&B. Doordat het gastenverblijf in een bestaande woning is gerealiseerd, hoefden we niet zoveel te doen om een gastenkamer te realiseren. De B&B bestaat nu (januari 2023, red.) uit één kamer met eigen badkamer en apart toilet. Daarnaast is er een ontbijtzaal waar de gasten ook vrij gebruik van kunnen maken.

Zijn er plannen om de B&B uit te breiden?

Zeker, we zijn druk bezig met de voorbereidingen voor een tweede en derde kamer. Deze kamers gaan we realiseren in een bijgebouw, dat nu nog onze schuur is. Er moet heel veel gebeuren en het meeste werk doen we zelf. We hopen binnen een halfjaar de twee gastenkamers in de schuur klaar te hebben. Dat wordt een uitdaging, maar gelukkig is mijn man erg handig. Zijn werkgever geeft hem de mogelijkheid om vrije tijd op te nemen voor de verbouwing. Dus we kunnen we ons straks volledig richten op de verbouwing van de schuur.

Pasten je B&B-plannen in het bestemmingsplan?

Qua vergunningen is alles vlot verlopen. We hadden ons vooraf goed ingelezen, waarbij we erachter kwamen dat het in deze regio geen probleem is om vergunningsvrij een B&B te starten. Nadat we een aanvraag hadden gedaan bij de gemeente, werd er aangegeven dat we in totaal 8 bedden mogen aanbieden in onze Bed & Breakfast. Dit mag in onze gemeente zowel in een hoofdgebouw als bijgebouw zijn. Het is alleen wel verplicht om een gemeenschappelijke ruimte aan te bieden. Dat hebben we gedaan in de vorm van een ontbijtzaal.

Het is belangrijk dat je gezin achter je B&B-plannen staat, zodat je het samen kunt doen

Hoe bevalt het nieuwe leven als B&B-eigenaar?

Het bevalt heel goed, ik vind het heerlijk. Ik kan mijn werkzaamheden in de B&B zelfs combineren met een baan bij een lunchroom. De combinatie vind ik erg leuk. ‘s Ochtends verzorg ik het ontbijt van mijn B&B-gasten en daarna ga ik verder aan de slag bij de lunchroom. Ik vind het heel fijn om zo mijn eigen ding te doen. Ook voelt het runnen van de B&B niet echt als werk.

Heb je nog tips voor andere startende B&B-eigenaren?

Het ‘Handboek Bed & Breakfast’ heeft mij ontzettend geholpen bij het starten van mijn B&B. Ik zou anderen dus ook aanraden om de startersgids aan te schaffen. En het is belangrijk dat je gezin achter je B&B-plannen staat, zodat je het samen kunt doen.

Meer lezen?

Dit interview met Brenda van B&B De Beekhoek is voor deze online publicatie ingekort. In de nieuwste editie van het Handboek Bed & Breakfast vind je het complete interview. Hierin vertelt Brenda onder meer verder over het ontvangen van de eerste gasten, haar boekingskanalen en de inzet van social media. Deze gids bevat daarnaast een schat aan informatie die van pas komt bij het starten én runnen van een B&B in Nederland.

HANDBOEK BESTELLEN

Deel dit artikel:

Over de auteur

Josjah Thalen

Eindredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V.

Laat een reactie achter