B&B starten

Interview met Ditty Wigboldus van B&B Albertsmaheert

Eigenaresse B&B Albertsmaheert

Bed & breakfast Albertsmaheert in het Groningse dorp Noordwolde is een grote boerderij met drie gastenverblijven op de voormalige hooizolder. We praten met eigenaresse Ditty Wigboldus over het starten van haar B&B. In maart 2016 ontving zij de eerste gasten.

Waarom ben je begonnen met deze B&B?
Ik heb altijd voor de klas gestaan maar was mijn baan kwijtgeraakt. Als zestiger kom ik niet meer zo makkelijk aan werk, dus was de vraag: wat gaan we nu doen? Ik wilde niet gaan solliciteren. We zijn gestopt met boeren en hebben een ruime boerderij, die konden we verbouwen. We hebben het land bij het bedrijf verkocht en konden zo uit eigen middelen de B&B inrichten.

Het is niet nieuw voor me om gasten te ontvangen. We zijn lang lid geweest van Vrienden op de Fiets. Via die stichting ontvingen we een paar gasten per jaar. Daar wilde ik er wel meer van. Zelf bleven we ook bij B&B’s logeren als we gingen fietsen. Dat vonden we leuk. Nu hadden we de kans om dit zelf te doen.

In de schuur, waar het hooi werd opgetast, hebben we drie gastenkamers gemaakt. Ieder met een eigen badkamer, want als ik zelf ergens overnacht als ik op vakantie ben, vind ik privé sanitair ook belangrijk.

Had je een bepaalde stijl voor ogen?
We zijn eens bij een bed & breakfast elders in het land geweest, die ik echt mooi vond. Onze B&B lijkt er wel wat op. We hebben geprobeerd om de oude stijl van de boerderij intact te houden. Zo zijn de gebinten nog te zien in de gastenkamers. Verder hebben we de kamers strak aangekleed in een combinatie van oud en nieuw. Ik vind het belangrijk om dichtbij het gebouw te blijven maar heb ook wel gelet op gemak. Het moet makkelijk schoon te maken zijn.

Bed en Breakfast starten

Dit is één van de kamers bij B&B Albertsmaheert, waarbij de oorspronkelijke gebinten mooi intact zijn gebleven.

Wat is je doel met de B&B, wil je veel winst maken?
Het gaat ons niet zozeer om het geld. Ik houd van gezelligheid om me heen. Daar is het me meer om te doen. Het is een leuke bezigheid. We hebben kosten noch moeite gespaard in de verbouwing, ik hoop dat het in tien jaar tijd zal zijn terugverdiend. Het pand zelf is alvast meer waard geworden nu.

Hoe loopt de B&B nu en wat hoop je te bereiken?
Meteen bij de start hadden we al twee aanmeldingen. De boekingen komen vooral via Bedandbreakfast.nl, al ontvang ik ook aanmeldingen via onze eigen website. Uiteindelijk hoop ik op 80% bezetting. De eerste gasten ontving ik met Pasen, eind maart 2016. Sindsdien hebben we al dertig gasten gehad. Dat vind ik heel goed.

Andere bed & breakfasts in de buurt heb ik gevraagd naar hun bezetting en zij zitten heel vaak vol. We hebben afgesproken om gasten aan elkaar door te spelen.

Hoe regel je het met de belasting?
Ik ben een ondernemer voor de belasting, draag btw af en geef de inkomsten uit de B&B op aan de belastingdienst. Ik sta ook ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat zakelijke administratieve deel vind ik niet zo leuk. Ik ben niet zo financieel aangelegd en moet daar even voor gaan zitten. Maar we hebben al ervaring met ondernemen vanuit de boerderij en onze accountant helpt mij daarbij.

Run je de B&B alleen of samen met je man?
Ik doe het alleen maar mijn man Roelof staat volledig achter me. Hij werkt vijf dagen in de week, negen maanden per jaar als ZZP’er bij bedrijven en is echt een steun in de rug voor mij. Ik ben ook oma en pas op de kleinkinderen. Dat kan ik heel goed combineren met de B&B, want de kinderen zijn er ’s middags, en gasten komen vaak pas later en gaan ’s ochtends weg. Het is de ideale combinatie.

Interview B&B starten

B&B Albertsmaheert is een fijne B&B voor mensen die houden van rust én gezelligheid.

Hoe bevalt het om gasten te ontvangen?
Dat is niet zo heel anders dan toen wij gasten ontvingen via Vrienden op de Fiets. Ook toen serveerde ik al een uitgebreid ontbijt. Alleen sliepen de mensen toen hier in huis, en nu in een apart deel van de boerderij. Ik vind het heel leuk om een praatje met de gasten te maken. Zelf vind ik het ook heel fijn als ik in een B&B overnacht en de eigenaar maakt contact. De meeste gasten willen dat ook wel, merk ik. Ik probeer ze het gevoel te geven dat ze in de watten worden gelegd. Dat wordt gewaardeerd, blijkt uit de reacties in het gastenboek.

Hoe bevalt het reserveringssysteem van Bedandbreakfast.nl?
Dat vind ik makkelijk in het gebruik. Heel handig ook. Zo vroegen Franse mensen gisteren naar onze beschikbaarheid. Het systeem van Bedandbreakfast.nl had de mail met het antwoord al netjes voor me vertaald. Dat is heel fijn.

Ging het verkrijgen van toestemming van de gemeente soepel?
Dat ging niet vanzelf. We zijn zes, zeven keer naar het gemeentehuis geweest. Er werd gezegd: waar begin je aan? Ik vond dat een ontmoedigingsbeleid. Anderzijds ondersteunt de wethouder onze B&B wel. Hij opende onze accommodatie zelfs officieel op 7 mei. We hebben geen omgevingsvergunning aan hoeven vragen. Wel was er een vergunning nodig voor de dakkapellen op de schuur.

Wat ik zelf fijn vind, heb ik hier gerealiseerd.

Wat maakt jouw B&B bijzonder?
Gasten vinden het een fijne plek, dichtbij de stad Groningen, met een mooi uitzicht. Ze kunnen zich hier goed vermaken. We hebben een pooltafel, een trampoline en tafeltennistafel dus ook voor gezinnen met kinderen is er wat te doen.

Ik richt me vooral op gasten die van rust en gezelligheid houden. Ik vind het echt heel leuk om echtparen te ontvangen die houden van een praatje maar ook van de rust genieten. Die combinatie, dat is eigenlijk precies zoals ikzelf ben. Wat ik zelf fijn vind, heb ik geprobeerd hier te realiseren. Je houdt het vaak dichtbij jezelf.

Bed en Breakfast beginnen

De kamers van B&B Albertsmaheert zijn comfortabel, licht en voorzien van een landelijke touch.

Is het runnen van je bed & breakfast wat je ervan had verwacht?
Ik ben vanaf het begin, vanaf het maken van de plannen tot nu, nog steeds enthousiast. Ik mag graag gasten ontvangen. Dat was vroeger al zo, toen we veel kinderen – vriendjes van mijn kinderen – over de vloer kregen. Ik vind het leuk om mensen in de watten te leggen. Ik kan wel zeggen dat ik zorgzaam ben.

Heb je nog een tip voor andere B&B-eigenaren?
Ga zelf bij andere bed & breakfasts op bezoek, dat hebben wij ook gedaan. Dan kun je kijken hoe je je eigen B&B wél wilt inrichten, en hoe niet. We hebben veel met eigenaren gepraat, zij gaven ons tips. Daar hebben we veel van geleerd en van genoten. Het is tegelijkertijd een goede gelegenheid om bij je zelf te rade te gaan: wil ik dit echt wel? Ik werd er alleen maar door gestimuleerd. Ontvang meer tips voor het starten van een B&B.

Zelf een B&B beginnen?
Bij Bedandbreakfast.nl runnen we zelf geen bed & breakfast maar weten we wel wat erbij komt kijken. Dagelijks praten we met aspirant B&B-eigenaren en geven we ze advies. Ook schreven we het Handboek Bed & Breakfast, dé gids voor startende B&B-eigenaren in Nederland. Vol informatie over B&B-regelgeving, belastingen, inrichting en de promotie van je bed & breakfast. 

Over de auteur

Bedandbreakfast.nl

Bedandbreakfast.nl

Bedandbreakfast.nl is onderdeel van Bedandbreakfast.eu: dé B&B-specialist wereldwijd met 4 miljoen B&B kamers en appartementen.

1 reactie

  • Goedemorgen wij komen graag rond h e t voorjaar eens Uw B&B bezoeken ik heb ook nog steeds de intentie gehad om er een te starten maar in mijn eigen woning is geen optie. Dus wie weet als ik iets tegen kom. Jullie Bed and Breakfast ziet er geweldig uit in een rustige centrale omgeving wij houden van fietsen en vooral rust.

Laat een reactie achter