B&B starten

Interview met Michel Wortman van Dijklodges

Bedandbreakfast.nl; Interview met Michel Wortman van Dijklodges

Vlakbij het historische centrum van Wijk bij Duurstede ligt B&B Dijklodges, waar Michel Wortman en zijn vrouw Laura met veel plezier gasten ontvangen. We praten met Michel over zijn startperiode als B&B-eigenaar: “Het is echt een onderneming geworden, voor mij is dit mijn volledige baan.”

Waarom ben je begonnen met deze B&B?

Van oorsprong ben ik winkelier, maar na 30 jaar vond ik het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik wilde niet langer 7 dagen per week in de winkel staan en het liefst elke dag thuis zijn. Als je elke dag thuis wil zijn, moet er ook geld verdiend worden. Dat was eigenlijk mijn uitgangspunt. Op het erf waar onze boerderij staat, bevindt zich ook deze voormalig fruitkistenloods, toen dacht ik: ‘hoe gaaf zou het zijn als ik hier een B&B kan starten.’ Ik vind het leuk om het mensen naar de zin te maken en service te verlenen. Niet alleen een ontbijt, maar ook gewoon een praatje maken of ergens bij helpen.

Hoe heb je het aangepakt, was er een ondernemingsplan?

Natuurlijk moet je een bepaald plan maken als je start met een B&B, maar een echt ondernemingsplan hebben we nooit gemaakt. Dat klinkt heel stom, maar als je ergens in gelooft, dan moet je er 100% voor gaan vind ik. Natuurlijk heb ik mijn ervaringen uit de winkel meegenomen. Daarnaast heb ik een hele lieve oom die met de financiële zaken heeft geholpen, dat maakt het wel makkelijker. Ook hebben we alles zelf verbouwd, dat scheelt veel in de kosten.

​​Welke acties heb je ondernomen om te kunnen starten?

Eerst ben ik met de gemeente in gesprek gegaan. In onze gemeente is het toegestaan om in een bestaand gebouw 5 kamers te maken, die maximaal 30m2 groot zijn. Uiteindelijk hebben we alleen een aanvraag gedaan voor de omgevingsvergunning. Ik vond het fijn dat de gemeente zo goed met ons heeft meegedacht. Als ik iets had ingediend dat niet mogelijk was, gaven ze vaak advies over wat er wel mogelijk was. Daardoor konden we alles snel oppakken. We hebben veel geïnvesteerd in een architect en zijn daarna zelf aan de slag gegaan met de fikse verbouwing.

Had je al een idee van hoe de B&B eruit moest komen te zien?

We hebben de B&B verbouwd en ingericht zoals mijn vrouw en ik het zelf graag zouden zien, als we samen één of twee nachtjes weg gaan. Een plek met een onbevangen sfeer, waar je op elk moment kunt genieten, ook als het bijvoorbeeld regent. Het meest belangrijke punt is het uitzicht, dat is een groot onderdeel van de beleving die we verkopen. De architect heeft uiteindelijk alles uitgemeten, maar de ideeën en inrichting zaten al helemaal in ons hoofd.

Wanneer ben je open gegaan? En hoe was dat?

Op 1 juli 2022 is de B&B officieel geopend en we kregen al snel boekingen voor het openingsweekend. Dat was leuk, maar ik werd er ook zenuwachtig van, want het werd steeds drukker. Vrijdag legde ik de hamer neer en zaterdag gingen we open. Dus bij het allereerste ontbijt was het gelijk volle bak. Dat was heel spannend, maar wel gezellig en leuk.

Zo’n 70 tot 75 procent van de boekingen komt van Bedandbreakfast.nl

Hoe bevalt het nieuwe leven als B&B-eigenaar?

Dit is echt mijn droom. Het is voor ons echt een onderneming geworden, voor mij is dit mijn volledige baan. Ik ben elke dag thuis en kan mijn jongens iedere dag van school halen. Dat zijn allemaal dingen die voor mij goud waard zijn. Toen ik nog 7 dagen per week in de winkel stond, had ik nooit ergens tijd voor. Dat is mijn drijfveer geweest.

Via welke kanalen wordt je Bed & Breakfast gevonden?

Zo’n 70 tot 75 procent van de boekingen komt van Bedandbreakfast.nl, dat is gewoon een goede site. We hebben ons ook bij Natuurhuisje.nl aangemeld, maar daar gaan we nu mee stoppen. Ik vind één agenda makkelijker, dus we werken straks alleen met Bedandbreakfast.nl en onze eigen website. We willen ons nog verdiepen in Bedandbreakfast.eu, maar daar zijn we vanwege alle drukte nog niet aan toegekomen. Aan Booking.com willen we niet beginnen. Los van het feit dat je daar per reservering enorm veel commissie moet afdragen, trek je er ook een bepaald publiek mee dat niet bij ons past. We hebben echt gemerkt dat de gasten die wij zoeken, reserveren via Bedandbreakfast.nl.

Is er iets wat je van tevoren niet had gedacht, een eyeopener?

Ik had niet verwacht dat de B&B vanaf het begin zo druk bezocht zou zijn en zo goed zou lopen. Het kan altijd drukker zijn en natuurlijk kunnen er onverwachte dingen gebeuren, maar dat neem je mee. Dat hoort bij het ondernemen.

Lees het hele interview

Het interview met Michel Wortman van Dijklodges is voor deze online publicatie ingekort, de volledige versie is te vinden in de nieuwste editie van het Handboek Bed & Breakfast. Daarin vertelt Michel onder meer over zijn beoogde doelgroep, het vaststellen van de kamerprijzen en zijn uitbreidingsplannen voor de toekomst. Daarnaast bevat deze gids een schat aan informatie voor iedereen die een B&B wil starten, of al een B&B runt.

HANDBOEK BESTELLEN

Deel dit artikel:

Over de auteur

Sharon Tang

Sharon Tang

Customer Service Specialist & Content Support bij Bedandbreakfast.eu B.V.

Laat een reactie achter