B&B starten

Interview met Mirjam de Haas van B&B Geliefd

Bedandbreakfast.nl; Interview met Mirjam de Haas van B&B Geliefd

B&B Geliefd is een luxe accommodatie, gelegen in het bloemendorp Voorhout. De B&B is ondergebracht in een monumentale bollenschuur, die van top tot teen gerestaureerd is. We spreken met eigenaresse Mirjam de Haas over het starten van haar Bed & Breakfast: “Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest in mijn werk.”

Mooie naam, B&B Geliefd. Heeft dit een speciale betekenis?

Mijn B&B is gevestigd in een historische bollenschuur die altijd in het bezit is geweest van de familie Colijn. De naam Colijn betekent letterlijk ‘bij iedereen geliefd’.

Waarom ben je begonnen met deze B&B?

Het runnen van een B&B was eigenlijk een lang gekoesterde droom. Mijn hele leven ben ik zelfstandig ondernemer geweest in verschillende sectoren en ik sta daarbij graag met mensen in verbinding. Ook heb ik een behoorlijke achtergrond in de horeca. Op een gegeven moment moest ik het huurcontract van mijn voormalige bedrijfspand verlengen óf ik kon totaal iets anders gaan doen. Iets waar mijn hart echt ligt. Ik heb voor het tweede gekozen. Dit was het moment in mijn leven waarop ik dacht: nu of nooit.

Je B&B is ondergebracht in een monumentale bollenschuur, hoe ben je bij dit pand terechtgekomen?

Na zo’n negen jaar wonen in Amsterdam, was ik toe aan een nieuwe omgeving. Ik droomde weer van een dorp met een gemeenschap, waar mensen je gedag zeggen op straat. Toen ik op zoek ging naar een geschikt pand om een B&B te runnen, kwam deze bollenschuur op mijn pad. Sommige dingen komen als een cadeautje in je leven voorbij, ik weet dan ook zeker dat het zo heeft moeten zijn.

De bollenschuur ziet er gloednieuw uit, heb je het pand in deze staat gekocht?

Toen ik het pand voor het eerst zag, was deze helemaal vervallen. Toch was het liefde op het eerste gezicht. Iedereen verklaarde me voor gek. Gelukkig kan ik heel goed door dingen heen kijken, ik had er volop vertrouwen in. De partij van wie ik het pand had gekocht, heeft de buitenkant helemaal gerenoveerd volgens de monumentale richtlijnen. Daarover had ik dus geen zorgen. De binnenkant werd casco opgeleverd naar de normen van nu.

Hoe was het om aan de slag te gaan met de binnenkant van het pand?

Het was een lange, hobbelige weg. Ik ben zelf aan de slag gegaan met de binnenkant van het pand en heb ik mijn beste vriend als bouwbegeleider in de arm genomen. Er was binnen helemaal niets: geen binnenmuren, elektra of riolering. Door veel te tekenen en te overleggen, hebben we bepaald waar alles geplaatst moest worden. Ik had wel een plaatje in mijn hoofd, maar de meeste dingen ontstaan bij mij toch ter plaatse. Daarbij houd ik wel rekening met het budget.

Elke kamer mocht maximaal 8000 euro kosten

Had je vooraf een ondernemingsplan en begroting gemaakt?

Een ondernemingsplan heb ik niet gemaakt. Dat was ook niet nodig voor de bank, aangezien ik mijn bedrijf en woning in Amsterdam voor een goede prijs had verkocht. Wel had ik voor mezelf een begroting gemaakt. Zo mocht bijvoorbeeld elke kamer maximaal 8000 euro kosten. Doordat ik veel zelf heb gedaan, ben ik onder dat budget gebleven.

Hoe was het om je eerste gasten te ontvangen?

De eerste gast had via via mijn nummer gekregen en wilde graag op 1 april 2022 bij mijn B&B overnachten. Ik was nog volop aan het schilderen en wist op dat moment nog helemaal niet zeker of ik op tijd klaar zou zijn. Toch ging ik akkoord. Op 1 april was uiteindelijk één kamer af. Het was heel spannend, ik was bloednerveus om de gasten te ontvangen. Toch verliep alles goed. Het voelde als een echte mijlpaal. Het waren ontzettend leuke mensen, waar ik zelfs nog contact mee heb.

Hoe bevalt het nieuwe leven als B&B-eigenaar?

Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest in mijn werk. Als ik alles tegen elkaar afweeg, is er niets dat ik niet leuk vind aan dit vak. Mijn andere bedrijven runde ik altijd samen met iemand anders. Met mijn ex-man of een compagnon. Dat was altijd prima, maar de B&B is echt alleen van mij. Ik heb dit alleen opgezet en heb er veel voor moeten doen. Waarschijnlijk haal ik daarom enorm veel voldoening uit mijn B&B.

Lees het hele interview

Het interview met Mirjam de Haas van B&B Geliefd is voor deze online publicatie ingekort, de volledige versie is te vinden in de nieuwste editie van het Handboek Bed & Breakfast. Hierin vertelt Mirjam onder meer over hoe ze gemeente wist te overtuigen om het bestemmingsplan te wijzigen, wie haar doelgroep is en hoe ze haar kamerprijs heeft vastgesteld. Daarnaast bevat deze gids een schat aan informatie voor iedereen die een B&B wil starten, of al een B&B runt.

HANDBOEK BESTELLEN

Deel dit artikel:

Over de auteur

Avatar

Josjah Thalen

Eindredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V.

Laat een reactie achter