B&B starten

Starten met een B&B? Ken je doelgroep

B&B starten in Nederland

Zorg dat je van tevoren al een globaal beeld van je B&B-gasten hebt.

Wil je een bed en breakfast starten, dan is het belangrijk om vooraf een helder beeld te hebben van je doelgroep. Het maakt een groot verschil of je focust op zakenmensen of op gezinnen met kinderen. Hoe concreter jij je doelgroep kunt omschrijven, des te gerichter je daar je promotie en aanbod op kunt afstemmen.

Gezinnen of 50-plussers?
Stel jezelf de vraag: wie zijn de gasten die ik wil gaan ontvangen in mijn B&B? Mogelijk heb je een voorkeur voor een bepaalde doelgroep, zoals gezinnen, tweeverdieners zonder kinderen of 50-plussers. In dat geval kun je je bij de promotie specifiek richten op deze doelgroep. Ook met een bepaalde prijs-kwaliteitverhouding trek je bepaalde doelgroepen in meer of mindere mate aan.

Kenmerken B&B-bezoeker
Heb je geen voorkeur en wil je gewoon een zo breed mogelijk publiek aantrekken? De groep B&B-bezoekers is even divers als de bed & breakfasts zelf. Toch delen veel bezoekers een aantal eigenschappen waar je slim op kunt inspelen. De B&B-bezoeker van vandaag:

  • heeft behoefte aan gastvrijheid (aandacht, persoonlijke benadering en betrokkenheid) en verantwoordelijkheid (authenticiteit en echtheid);
  • stelt steeds meer prijs op privacy;
  • vindt niet de ligging van je B&B in de eerste plaats belangrijk maar wel de beleving, rust en persoonlijke aandacht in huiselijke sfeer;
  • is over het algemeen een bewuste consument met een grote belangstelling voor natuur en cultuur;
  • stelt ‘ontsnappen aan de drukte en stress van alledag’ centraal;
  • is bijzonder gevoelig voor de landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten van de streek;
  • is vaak een milieubewuste consument;
  • is een veeleisende consument die minstens rekent op hetzelfde comfort als thuis.

Tips voor je bed & breakfast
Met deze kenmerken in je achterhoofd kun je proberen om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van je gasten. Zorg voor een unieke beleving: richt je B&B origineel in of vertel een verhaal over de historie van het pand. Bouw veel privacy in, bijvoorbeeld door middel van aparte sanitaire voorzieningen. Met water- en energiebesparende maatregelen maak je ongetwijfeld goede sier.

Tot slot een belangrijke tip: Betrek de omgeving bij je bed & breakfast. Leg lokale wandel- en fietsroutes neer, raad een leuk restaurant aan en serveer streekproducten bij het ontbijt. Het zijn juist deze verrassende attenties die je gasten het meest zullen bijblijven!

B&B-startersgids
Wil je meer lezen over B&B-doelgroepen, aanbod en promotie van je bed & breakfast? Bestel dan de startersgids van Bed & Breakfast Nederland via Bedandbreakfast.nl/starten. Hierin staat uitgebreide informatie over wetgeving, belastingen, kwaliteitseisen voor bed & breakfast, internetpromotie en nog veel meer. Bestel de startersgids direct >>

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

1 reactie

Laat een reactie achter