B&B starten

Bed en breakfast starten? Laat je leiden door ons stappenplan!

Na lang wikken en wegen weet je het zeker: jij wilt een eigen B&B starten! Waarschijnlijk heb je veel inspiratie opgedaan bij diverse B&B’s en misschien heb je zelfs al een pand op het oog. Spring niet meteen in het diepe, maar laat je leiden door het stappenplan van Bedandbreakfast.nl.

Stap 1 bed en breakfast starten: Vergunningen
Alles in kannen en kruiken hebben en toch je plannen moeten staken omdat een vergunning niet in orde is: je wilt het niet meemaken. Vraag daarom altijd eerst bij de gemeente na of je wel een bed & breakfast in je pand mag starten. Let extra op als je wilt gaan verbouwen!

Stap 2 B&B starten: Ondernemingsplan schrijven
Hoe enthousiast je ook bent over het starten van een bed and breakfast, het is nooit verstandig om hals over kop te beginnen. Zet eerst al je plannen en mogelijkheden helder op een rij. Het schrijven van een ondernemingsplan helpt daarbij. Ook kom je met een ondernemingsplan goed beslagen ten ijs bij financieringspartijen.

Stap 3 bed and breakfast starten: Huisvesting
Een goede locatie is zeer bepalend voor het succes van je B&B. Ligt jouw bed en breakfast bijvoorbeeld middenin een populaire toeristische stad of vlakbij een bekend natuurgebied, dan heb je al een streepje voor. Ook de uitstraling van het pand en een persoonlijke ‘touch’ in de inrichting zijn belangrijk.

stappenplan bed en breakfast starten

Wil jij je toekomstige B&B in een monumentaal pand vestigen, net als Townhouse10 in Arnhem? Check het eerst bij de gemeente!

Stap 4 bed & breakfast starten: Rechtsvorm kiezen
Wil je van je bed en breakfast een bedrijf maken, dan moet je een rechtsvorm kiezen. De rechtsvorm bepaalt of je aansprakelijk bent voor een bedrijf. Voor een B&B zal meestal de rechtsvorm eenmanszaak van toepassing zijn. Een eenmanszaak is een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid.

Stap 5 bed en breakfast starten: Kamer van Koophandel
Als je jouw B&B bedrijfsmatig wilt gaan runnen, dan moet je je inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Je moet dan onder meer de handelsnaam en rechtsvorm van je bed & breakfast doorgeven.

Compleet 10-stappenplan bed and breakfast starten
Het complete 10-stappenplan vind je in het Handboek Bed & Breakfast. Dit stappenplan biedt je een heldere leidraad bij het voorbereidingstraject en voorkomt dat je belangrijke zaken vergeet te regelen. Bovendien verwijst iedere stap naar een hoofdstuk in de startersgids waar je meer informatie vindt; perfect voor een weldoordachte startfase voor je B&B.

HANDBOEK BESTELLEN

Over de auteur

Bedandbreakfast.nl

Bedandbreakfast.nl

Bedandbreakfast.nl is onderdeel van Bedandbreakfast.eu: dé B&B-specialist wereldwijd met 4 miljoen B&B kamers en appartementen.

2 Reacties

  • Beste mensen, ik ben bezig met het opstarten van n nieuwe B&B. Heb wellicht een hele domme vraag maar: moet je perse een website hebben als ik met jullie in zee zou gaan. Zie namelijk soms wel en soms geen website. Hoor graag van jullie.

    • Beste Josette,

      Leuk dat je reageert! En geen zorgen, domme vragen bestaan niet. Met een vermelding op Bedandbreakfast.nl is het niet perse noodzakelijk om een eigen website te hebben, maar het kan wel een goede aanvulling zijn. Als je kiest voor een uitgebreide vermelding op onze website, dan kun je eventueel doorlinken naar je eigen website. Dat kan handig zijn als je meer informatie wilt verstrekken aan potentiële gasten. Daarnaast kan een goede eigen website ook bijdragen aan de vindbaarheid van je accommodatie via Google. Succes met de verdere opstart van je B&B!

Laat een reactie achter