Wet- & Regelgeving

Tweede Kamer akkoord met opheffen Bedrijfschap

Bed & Breakfast en Bedrijfschap

Het Bedrijfschap Horeca en Catering stopt per 1 januari 2015.

Het was al eerder bekend maar nu is de Tweede Kamer er ook mee akkoord: de bedrijfschappen worden per 1 januari 2015 opgeheven. Daarmee komt er een einde aan het Bedrijfschap Horeca en Catering en de verplichte heffing die veel Nederlandse bed & breakfast-eigenaren moeten betalen.

De Tweede Kamer heeft op dinsdag 9 september 2014 ingestemd met het wetsvoorstel van minister Kamp van Economische Zaken (EZ) om de product- en bedrijfschappen (PBO) per 1 januari 2015 op te heffen. De verplichte heffingen die ondernemers moesten betalen aan de PBO’s komen dan te vervallen. Dit betekent een lastenverlichting van circa € 220 miljoen voor Nederlandse bedrijven. Het wetsvoorstel gaat nu voor behandeling naar de Eerste Kamer.

Nodeloze heffingen
Bed & breakfasts met meer dan twee kamers en vanaf vijf bedden moeten nu nog een verplichte heffing betalen voor de diensten van het Bedrijfschap Horeca en Catering. Bovendien moeten de B&B’s dit jaar nog meebetalen aan de Nederlandse Hotelclassificatie terwijl dit systeem niet geschikt is voor bed & breakfasts. In totaal betaalt een B&B-ondernemer door deze regelgeving per jaar bijna honderd euro aan nodeloze heffingen.

 

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

Laat een reactie achter