Wet- & Regelgeving

Tweede Kamer akkoord met opheffen Bedrijfschap

Bed & Breakfast en Bedrijfschap

Het Bedrijfschap Horeca en Catering stopt per 1 januari 2015.

Het was al eerder bekend maar nu is de Tweede Kamer er ook mee akkoord: de bedrijfschappen worden per 1 januari 2015 opgeheven. Daarmee komt er een einde aan het Bedrijfschap Horeca en Catering en de verplichte heffing die veel Nederlandse bed & breakfast-eigenaren moeten betalen.

De Tweede Kamer heeft op dinsdag 9 september 2014 ingestemd met het wetsvoorstel van minister Kamp van Economische Zaken (EZ) om de product- en bedrijfschappen (PBO) per 1 januari 2015 op te heffen. De verplichte heffingen die ondernemers moesten betalen aan de PBO’s komen dan te vervallen. Dit betekent een lastenverlichting van circa € 220 miljoen voor Nederlandse bedrijven. Het wetsvoorstel gaat nu voor behandeling naar de Eerste Kamer.

Nodeloze heffingen
Bed & breakfasts met meer dan twee kamers en vanaf vijf bedden moeten nu nog een verplichte heffing betalen voor de diensten van het Bedrijfschap Horeca en Catering. Bovendien moeten de B&B’s dit jaar nog meebetalen aan de Nederlandse Hotelclassificatie terwijl dit systeem niet geschikt is voor bed & breakfasts. In totaal betaalt een B&B-ondernemer door deze regelgeving per jaar bijna honderd euro aan nodeloze heffingen.

 

Over de auteur

Avatar

Janneke Scheepers

Janneke Scheepers was van 2010 tot 2016 werkzaam als webredacteur bij Bedandbreakfast.nl. Ze heeft veel geschreven over online marketing en regelgeving voor B&B-eigenaren en is mede-auteur van het boek Bed & Breakfast in Nederland. Bovendien heeft Janneke met veel plezier verschillende B&B's bezocht, haar B&B-tips kun je terugvinden op onze B&B gastenblog.

Laat een reactie achter