Wet- & Regelgeving

Westvoorne versoepelt bed & breakfast-beleid

B&B Chez Luti in Oostvoorne

Gemeente Westvoorne versoepelt haar regels voor bed & breakfasts. Per woning zijn er binnenkort maximaal vijf gastenverblijven toegestaan. De gastenverblijven hoeven niet per se in de woning zelf te zijn; ze mogen ook los staan van het pand. Een pipowagen, tuinhuis of gastenverblijf in een boerderijschuur: het mag allemaal.

Tot dusver was in Westvoorne slechts één gastenverblijf aan de woning toegestaan. Met de soepelere regels hoopt de gemeente meer toeristen naar Westvoorne te trekken. “Je overnacht dan vaak op plekjes waar je anders nooit zou komen. Ook grenzend aan mooie fiets- en wandelroutes”, zegt wethouder Bert van der Meij tegen Dichtbij.nl.

Unieke vakantieverblijven

Het is volgens hem niet de bedoeling dat Westvoornaars straks vijf caravans in de tuin neerzetten of goedkope blokhutten installeren. Het nieuwe beleid moet vooral veel mooie, unieke vakantieverblijven opleveren.

B&B-gasten ontdekken de omgeving

Recreëren in de omgeving.

Bed and breakfast als trekpleister

Westvoorne is niet de enige gemeente die het beleid voor bed and breakfasts versoepelt. Den Helder, Deventer, Werkendam en Landsmeer, om maar een paar voorbeelden te noemen, deden dit al eerder. Zij hebben ingezien dat kwalitatieve B&B’s een gemeente aantrekkelijker maken voor toeristen.

Lokale winkels en horeca profiteren mee van de aanwezigheid van bed en breakfasts. B&B-gasten zijn vaak breed geïnteresseerd en willen graag meer te weten komen over de omgeving. Ze gaan misschien winkelen, bezienswaardigheden in de omgeving bezoeken en ’s avonds uit eten bij een lokaal restaurant. De B&B-eigenaren fungeren als enthousiaste ambassadeurs van hun woonplaats. Alle reden dus om de komst van nieuwe bed & breakfasts aan te moedigen!

Beleidsnotitie bed & breakfast

Kan jouw gemeente wel een duwtje in de rug gebruiken bij het opstellen van B&B-beleid? Speciaal hiervoor heeft Stichting Bed & Breakfast Nederland de ‘Beleidsnotitie Bed & Breakfast’ geschreven. De notitie biedt ambtenaren houvast bij het opstellen van beleid voor B&B’s binnen de gemeente. Download ‘m gratis via Bedandbreakfast.nl/downloads en bied de beleidsnotitie aan de verantwoordelijk wethouder aan!

Over de auteur

Avatar

Janneke Scheepers

Janneke Scheepers was van 2010 tot 2016 werkzaam als webredacteur bij Bedandbreakfast.nl. Ze heeft veel geschreven over online marketing en regelgeving voor B&B-eigenaren en is mede-auteur van het boek Bed & Breakfast in Nederland. Bovendien heeft Janneke met veel plezier verschillende B&B's bezocht, haar B&B-tips kun je terugvinden op onze B&B gastenblog.

Laat een reactie achter