Inspirerende Bestemmingen

Utrechtse Heuvelrug overnachten: B&B’s en tips

Bedandbreakfast.nl; Utrechtse Heuvelrug overnachten: B&B’s en tips

Op de Utrechtse Heuvelrug overnachten is sprookjesachtig mooi. Je vindt hier tal van bijzondere B&B’s die de perfecte uitvalsbasis zijn voor het ontdekken van natuurgebieden, kastelen en andere idyllische plaatsen. Ideaal dus voor een weekendje weg!

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Ga je op de Utrechtse Heuvelrug overnachten, dan mag een bezoek aan het gelijknamige nationale park uiteraard niet ontbreken. In het park zijn meer dan 50 wandelroutes aangelegd, waardoor je eindeloos kunt ronddwalen door bossen, over heuvels en langs uiterwaarden. Als je goed rondkijkt, dan kun je met een beetje geluk reeën, eekhoorns of zelfs vossen spotten. Of volg één van de vele fietsroutes die het gebied doorkruisen. Na een dag in de natuur, kun je ‘s avonds bijkomen bij een B&B in één van de omliggende dorpen:

Pyramide van Austerlitz

Op een van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug staat de Pyramide van Austerlitz. Dit imposante monument uit de Franse tijd bestaat uit een piramidevormige grasheuvel, met daarbovenop een stenen obelisk. Met een totale hoogte van 33 meter, is deze bezienswaardigheid niet te missen. Beklim de 81 traptredes en geniet vervolgens van het schitterende uitzicht over de groene omgeving. Een bijzondere ervaring, zeker als je je bedenkt dat deze piramide in 1804 is gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte.

B&B Austerlitz

Wegdromen bij Kastelen en Buitenplaatsen

De Utrechtse Heuvelrug is bezaaid met historische kastelen en buitenplaatsen. Niets leukers dan een fraaie wandelroute of fietstocht, waarbij je even kunt wegdromen naar de tijden van weleer. Duik in de geschiedenis van deze sprookjesachtige locaties door een rondleiding te volgen bij Kasteel Amerongen, een tentoonstelling te bezoeken bij Huis Doorn of een drankje te drinken bij Kasteel Duurstede. En wil je op de Utrechtse Heuvelrug overnachten op een extra bijzondere plek? Kies dan voor een overnachting bij Kasteel Sterkenburg.

Overnachten in het Bos

De Utrechtse Heuvelrug is een aaneenschakeling van diverse bossen, landgoederen en heidegebieden. Vanuit je B&B wandel je dus vrijwel direct de natuur in, bijvoorbeeld naar de Kaapse Bossen. In dit glooiende bosgebied vind je onder meer uitkijktoren De Kaap, waar je vanaf ruim 25 meter hoogte een prachtig uitzicht hebt over de hele Utrechtse Heuvelrug. Beloon jezelf na het trappen klimmen met een lekkere lunch of taartje bij theehuis Helenaheuvel. Trek daarna door naar de andere nabijgelegen bossen:

Dwalen door historisch erfgoed

Liefhebbers van cultureel erfgoed kunnen hun ogen uitkijken op de heuvelrug. Naast het bezoeken van kastelen en buitenplaatsen, is ook een wandeling over de Grebbelinie een aanrader. Deze route leidt dwars door de natuur langs forten, loopgraven, bunkers en andere overblijfselen van deze historische waterlinie. Op zoek naar meer verdieping? Breng dan een bezoek aan het Waterliniemuseum op Fort bij Vechten, waar twee werelderfgoederen samenkomen: de Hollandse Waterlinies en de Romeinse Limes.

B&B Fort bij Vechten

Het beste van twee werelden

Wil je op de Utrechtse Heuvelrug overnachten, maar ook je verblijf combineren met een bezoek aan de stad? Dan is een stad als Veenendaal een leuke optie. Dankzij de gunstige ligging tussen de heuvelrug en de Gelderse Vallei, heb je het beste van twee werelden. Enerzijds de natuur, anderzijds een ruim aanbod van winkels en restaurants. Of kies voor een verblijf bij een B&B in Rhenen, dat bekendstaat om zijn monumentale Cuneratoren in het oude stadscentrum en Ouwehands Dierenpark.

Deel dit artikel:

Over de auteur

Josjah Thalen

Verzamelt graag herinneringen op bijzondere bestemmingen. Heeft een grote passie voor reizen en overnacht dan het liefst bij unieke B&B’s: zijn beste tips deelt hij op deze blog.

Laat een reactie achter