Bedrijfsvoering

Zou je een milieukeurmerk voor je B&B willen?

B&B is duurzame keuze

Een milieukeurmerk is voor gasten het bewijs dat een B&B-eigenaar rekening houdt met het milieu.

Wij zijn benieuwd of er interesse is onder B&B-eigenaren voor milieukeurmerken. Zou je bijvoorbeeld een Green Key-keurmerk voor je B&B willen?

B&B en vergaderlocatie Onder den Peerenboom ontvangt donderdag 10 februari de Green Key, een mooie prestatie! De Green Key is een internationaal keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche en de markt voor vergader- en congreslocaties. Het keurmerk is voor gasten een bewijs dat je als ondernemer serieus en controleerbaar bezig bent met duurzaamheid.

Green Key-
varianten
Momenteel zijn er Green Key-varianten voor verschillende vormen van accommodaties, zoals (mini)camping, dagrecreatie, groepsaccommodatie, strandpaviljoen en hotel/conferentiecentrum. Een Green Key speciaal voor bed & breakfasts ontbreekt tot nog toe.

Verplichte maatregelen
Om voor de Green Key in aanmerking te komen, moet je de nodige maatregelen nemen met betrekking tot milieuzorg en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Deze maatregelen zijn deels verplicht, deels optioneel.

Green Key Nederland kent drie niveau’s: Brons, Zilver en Goud. Hoe meer optionele maatregelen je treft, des te hoger de uiteindelijke uitslag. De normen en criteria verschillen per accommodatievorm. Green Key Nederland beschrijft ze op deze informatiepagina uitgebreid in PDF-documenten.

Kosten en investeringen
Je krijgt een Green Key dus niet zomaar. Aan het verkrijgen van de Green Key zijn bovendien kosten verbonden: je moet investeren in duurzaamheidsmaatregelen en keuringen. Daarnaast betaal je een eenmalige instapprijs en een jaarlijkse contributie voor deelname.

Daar staat tegenover dat investeringen zich terugbetalen in bijvoorbeeld een lagere energierekening en mogelijk meer klanten, vooral in de zakelijke hoek. Bovendien kun je je B&B promoten als ‘duurzaam’. Los van de commerciële kansen ‘voelt’ het gewoon goed om duurzaam te ondernemen.

Green Key speciaal voor B&B’s
Bed and Breakfast Nederland is in gesprek met Green Key Nederland over de mogelijkheden om eventueel een aparte Green Key te ontwikkelen speciaal voor B&B, tegen lagere kosten en met minder administratieve lasten.

Wij zijn heel benieuwd of hier interesse voor is onder B&B-eigenaren. Zou je een Green Key-keurmerk voor je B&B willen? Ben je bereid hier tijd, geld en moeite in te investeren? En zo ja, met welk doel?

Reageer hieronder of ga naar onze discussiegroep op LinkedIn.

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

2 Reacties

Laat een reactie achter