Bedrijfsvoering

Slimme tips voor een duurzamer bed & breakfast

Creating a sustainable B&B

Met een paar kleine aanpassingen kun je een groot verschil maken.

Waarom zou je je bed & breakfast duurzamer maken? Het is natuurlijk beter voor het milieu, maar je kunt er zelf ook nog iets mee winnen. Hier zijn een paar oplossingen die je op een eenvoudige manier kunt doorvoeren en die niet al teveel geld kosten.

Duurzaam opereren kan voordelig uitpakken voor een B&B. Je kunt het gebruiken als marketingtool en tegelijkertijd het milieubewustzijn van je gasten vergroten. Ook kan het flink besparend werken op de energiekosten. Met slechts kleine aanpassingen kun je al een verschil maken en je gasten enthousiast krijgen om mee te doen in het proces.

1. Waterbesparing
Waterbesparende toestellen in de badkamer installeren is een makkelijke manier om het watergebruik terug te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een waterbesparende douchekop. Je kunt je gasten voorlichten, door ze bewust te maken van watergebruik en -verspilling.

2. Afvalbesparing
Je kunt je afvalbeheer verbeteren door je afval te scheiden in speciaal daarvoor ontworpen vuilnisbakken met drie vakken (onder meer voor recyclebare materialen). Op die manier vraag je meteen aandacht van je gasten voor recycling en milieubewust handelen. Je kunt ze aanmoedigen om bijvoorbeeld kranten/tijdschriften, plastic, glazen flessen en kartons te recyclen.

3. Betrek van lokale leveranciers
Gebruik biologische producten die liefst ook nog zijn vervaardigd in je eigen regio. Denk aan het kopen van vrije uitloop eieren bij de lokale boer. Leg al in een vroeg stadium contact met lokale leveranciers, of werk alleen met mensen die jouw duurzame concept begrijpen. Op die manier versterk je de lokale economie.

4. Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakproducten
Gebruik groene schoonmaakproducten. Die zijn beter voor het milieu en minder schadelijk voor de huid. Bovendien worden deze producten vaak milieuvriendelijker verpakt en/of zijn ze bio-afbreekbaar. Op die manier blijft het afval beperkt tot een minimum.

5. Ga de groene dialoog aan met je gasten
Snijd het onderwerp aan met je gasten – als ze daarvoor open staan natuurlijk. Wijs ze erop dat ze echt een verschil kunnen maken voor het milieu, ook tijdens hun verblijf in je B&B. Zo’n gesprek kan ze enthousiast maken om er echt wat mee te gaan doen, bijvoorbeeld door hun afval te scheiden of de bus te nemen in plaats van de auto. Iedere beetje helpt al.

Er zijn nog veel andere oplossingen denkbaar. Sommige daarvan vergen wel een grotere investering. Hier lees je er meer over.

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

Laat een reactie achter