Bedrijfsvoering

Maak een verschil met duurzaamheid

Bed & breakfast bicycle

Duurzaam idee: een fiets voor B&B-gasten

Als B&B-eigenaar kun je veel doen aan duurzaamheid. Met slechts enkele kleine aanpassingen maak je al een verschil. En als je iedere maand een bedrag opzij zet, kun je sparen voor een groter duurzaamheidsproject voor je bed & breakfast. Hier zijn een paar suggesties.

  1. Bied een fiets te leen
    Als je fietsen uitleent aan gasten, stimuleer je hen misschien om de omgeving op een schone manier te verkennen, in plaats van met de auto of het openbaar vervoer.
  2. Vang regenwater op
    Een regenwateropvangsysteem verzamelt water van het dak, slaat dit op in een ondergrondse tank en pompt het omhoog naar een voorraadtank. Dit water kun je gebruiken voor de toiletten, wasmachines en het bewateren van de tuin.
  3. Gebruik dispensers
    Zet geen plastic flesjes met shampoo, zeep of crèmespoeling in de badkamer. Over het algemeen worden die maar voor de helft opgebruikt, de rest wordt weggegooid. Een dispenser met een pompje is een veel duurzamere oplossing. Je kunt zo’n dispenser gewoon bijvullen met shampoo of zeep. De gast gebruikt alleen wat hij nodig heeft, er gaat niets verloren en je bespaart plastic afval.
  4. Installeer energiebesparende installaties
    De belangrijkste duurzaamheidsmaatregel die een B&B kan treffen, is het vervangen van de normale installaties door energiebesparende varianten. Denk aan de apparatuur in de keuken en gastenkamers, de wasmachine, de CV-ketel en het verwarmings- en koelsysteem. Dit is een grote investering die zich uiteindelijk wel terugbetaalt. Je krijgt immers een veel lagere energiefactuur!

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

Laat een reactie achter