Buma/Stemra en Videma

Videma, wat krijgen we nu? (2)

Bedandbreakfast.nl Videma

Kan Videma haar claims over televisie in B&B hard maken?

Auteursrechtenorganisatie Videma vraagt geld van B&B-eigenaren die tv aanbieden op de gastenkamers. Het blijkt dat Videma de definitie van ‘tv aanbieden’ wel héél ruim opvat. Maar kan de organisatie haar claims ook hard maken?

Volgens Videma moet een B&B-eigenaar óók betalen als hij een WiFi-netwerk heeft waarop gasten met hun eigen laptop kunnen inloggen. Immers, een gast kan op zijn laptop via internet naar tv-programma’s kijken. Dit lijkt ons vergezocht. Waar liggen de grenzen van de Auteurswet? Het antwoord op die vraag wordt helaas alleen duidelijk voor de rechter.

En daar ligt de grote kracht van auteursrechtenclubs zoals Videma en Buma/Stemra. Ze dreigen met hoge boetes en gerechtelijke stappen als je niet betaalt. Het valt te betwijfelen of ze een bescheiden B&B echt zullen aanklagen. Maar durf je het risico te lopen als eigenaar? Let wel: dit zijn organisaties met een hele industrie achter zich. “Dan maar betalen”, is meestal waar het op uitdraait.

Toeslagterrorisme
Ondertussen stapelen de kosten voor B&B-eigenaren zich op. Videma, Buma/Stemra, Sena, NORMA, VEKAM/SEKAM; de lijst van rechtenorganisaties is eindeloos. ‘Toeslagterrorisme’, zou je het met enige overdrijving kunnen noemen.

Natuurlijk moeten auteurs en kunstenaars vergoed worden voor hun werk. Maar wat zijn nu je rechten als bedrijf of consument? Ben je verplicht een controleur van Videma binnen te laten? Wie toetst de claims van Videma? Het is onbegrijpelijk dat hier zo weinig betrouwbare, transparante informatie over is. Dit laat bangmakerij toe.

Verscherpt toezicht
Gelukkig herkent de regering het probleem. Auteursrechtorganisaties zoals Buma, Sena en Videma komen onder verscherpt toezicht te staan, lezen we op de overheidswebsite Antwoordvoorbedrijven.nl. Doel is “meer transparantie en een effectiever functioneren van auteursrechtenorganisaties”. De wijziging treedt naar verwachting op 1 januari 2011 in werking. We hopen op verbetering!

Je leest meer over dit onderwerp in het artikel ‘Videma: betalen of niet?

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

19 Reacties

  • Als de gasten in onze B&B TV kijken in plaats van thuis mogen ze thuis dan wat minder betalen? Deze onterechte auteursrechten innen kost meer aan administratie, regelgeving en handhaving als dat het oplevert, terwijl snelle jongens hier toch wel onderuitkomen. Geeft de officier van justitie voor deze onzin een huiszoekingsbevel ?
    Vincent

  • Wij hebben ook een vragenformulier van Videma gekregen. Wij doen niet meer aan deze “vrijblijvende” enquetes en wachten af.

    Wij krijgen van Sena al 3 jaar lang nota’s. Een en ander na invulling van hun formulier.
    Op de nota’s hebben wij bezwaar gemaakt.

    Op het bezwaar wordt niet ingegaan. Wel blijven ze herinnering sturen
    De oudste nota’s is inmiddels door Sena aan een incassobureau gegeven. Deze heeft mijns insziens de vordering teruggeven aan Sena, wegens het niet afhandelen van het bezwaarschrift. De incasso procedure is voorbarig ingezet.

    Recentelijk bericht ontvangen van SENA dat als ik meteen zal betalen de aanmaningskosten en verhogingen worden kwijtgescholden en excuses voor de late reactie op het bezwaarschrift(en).
    Mailtje terug gestuurd bij welke onafhankelijke instantie ik in bezwaar kon indienen tegen het door Sena bepaalde “BILLIJKE TARIEF”, waarin in het bezwaarschrift om had gevraagd.
    Kortom het bezwaarschrift is nog niet afgehandeld.

    Ik ben benieuwd wat billijke tarieven zijn en wie dat mag bepalen.

    Mijn visie:
    Het gaat om een billijke vergoeding voor de auteursrechten.
    Als de gast thuis niet kijkt en maar bij ons is volgens mij een billijke vergoeding NIHIL.
    Het gaat om zijn persoonlijk recht om kostenloos televisie/radio te gebruiken in zijn (Persoonlijke huis-) kamer net als bij hem thuis.
    Als hij thuis had gekeken die avond had hij ook niets extra betaald aan auteursrechten etc. voor het bekijken van de kanalen/gebruik van de computer aansluiting.
    Er wordt bij hem thuis ook niet gevraagd wie het signaal levert en aan deze een rekening verstuurd.

    Ik zou zeggen lekker allemaal bezwaar maken tegen deze oplichtersbende.
    De gevraagde vergoeding in niet billijk en wordt eenzijdig bepaald.

    Even google raadplegen onder jurisprudentie en je komt tegen dat de vorige directeur wegens wanprestatie is ontslagen met een gigantische schadeclaim. Waar zijn die clubs mee bezig?
    Twee rechtszaken over Sena vergoeding (in een publieke ruimte). Niet iets om je druk te maken voor B&B waar een gast in zijn eigen kamer TV kijkt of internet raadpleegd.

    BUMA/STEMRA, SENA, VIDEMA AAN WIE MOGEN WE NOG MEER EEN BIJDRAGE AFSTAAN?

  • Hierbij een copy van de brief die ik gestuurd heb aan de Videma

    AAN:
    Robert Jan Blokland
    Stichting Videma
    Grotewaard 9 a
    4225 PA Noordeloos

    Geachte heer Blokland,

    Hierbij wil ik reageren op uw schrijven van 26 november 2010 betreffende Bed and Breakfast TV 2011.
    Er zijn zo’n 7000 Bed and Breakfasten in Nederland.
    De grote varieerd van 1 tot soms wel 17 kamers.
    Een deel daarvan wordt gezien als hobbymatig en de andere deel als commerciele Bed and Breakfasten.
    De grens ligt momenteel bij max 4 personen verdeelt over maximaal 2 kamers.
    Dat houd in dat de hobbymatige Bed and Breakfasten geen inschrijvingsplicht hebben bij de Kamer van Koophandel en ook niet aangesloten hoeven te zijn bij Horeca Nederland.
    Over het algemeen zijn dat de wat oudere mensen die de kinderen de deur uit hebben en een kamertje over hebben.
    Ook ik ben 62 jaar en heb een hobbymatige Bed and Breakfast met 1 kamer (2 pers)
    (Als mijn vergunningaanvrage positief wordt gehonereerd komt daar volgend jaar nog 1 kamer bij)
    Mijn bezettingsgraad was in 2009 56 overnachtingen en is voor dit jaar tot heden 43 overnachtingen.
    Dat is gemiddeld 1 overnachting per week.
    Naast de Bed and Breakfasten zijn er ook nog, volgens het boekje,zo’n 4000 overnachtingslokatie’s van Vrienden op de fiets.
    Ook deze varieren van 1 to 10 kamers.
    Daarbij is ook onderscheid te maken tussen hobbymatig en commercieel.
    Het is voor mij niet mogenlijk om van te voren aan te geven wanneer ik “open” ben.
    Dat hangt af van of ik thuis ben, of ik tijd heb en of ik zin heb.
    Afgelopen jaar ben ik 2 keer een maand met de camper naar het buitenland geweest en dat zal bij goede gezondheid dit jaar ook wel weer gebeuren. Daarnaast heb ik een oldtimer van 81 jaar oud waarmee ik zomers de evenementen bezoek.
    Ik vermeld dit er maar even bij om aan te geven dat het Bed and Breakfast gebeuren geen 1e prioriteit is voor veel eigenaren.
    Mijn verzoek aan u is dan ook om, (net zoals bij Horeca Nederland, de VNG en de Kamer van Koophandel), de hobbymatige Bed and Breakfasten en lokatie’s van Vrienden op de fiets tot maximaal 4 personen verdeelt over 2 kamers, vrij te stellen van deze licentie.
    Met een vriendelijke groet uit mooi Zwolle,
    Bert Guezen.

    ( ik heb als openingsperiode 2 maanden ingevuld, zodat ik gedekt ben voor 60 overnachtingen per jaar) lijkt mij eerlijker.
    Bert Guezen Zwolle

  • Ik ben volledig met stomheid geslagen over deze nieuwe ontwikkelingen.
    Het ontneemt je de lust om verder te gaan. Ook ik als z.g. hobbyist heb er toch veel werk van en als klap op de vuurpijl staan er weer eens aasgieren te loeren waar ze weer wat kunnen plukken. En niet zo weinig ook: behandel een B&B als een hotel of pension en “pluk en steel ze kaal”.
    Misschien een goede tip voor de heren die dit hebben bedacht; er rijden bij iedereen wel eens vreemden mee in de auto. Belast de autoradio of de radio’s van bouwvakkers en zo kan ik nog wel meer situaties bedenken.
    Ik denk dan van dat dit alleen in Nederland kan gebeuren; toeristen belasting, inkomstenbelasting oké dat weten we maar nu weer zoiets!
    Ik sta er volledig achter als er een vuist gemaakt gaat worden tegen dit soort dievenpraktijken. Stop aub dit soort onzin. Criminelen pluk je kaal, niet de mensen die zorgen dat de plaatselijke middenstand en regio er profijt van heeft.
    Eigenlijk is het zo dat zodra je draadloos internet hebt men je al weet te vinden, dus mensen die op stap gaan met hun laptop, pak ze aan laat ze per jaar betalen. Ze zijn uiteindelijk de gebruikers buitenshuis!
    Wat een onvoorstelbare onzin allemaal en dat dit zomaar kan verbaast mij nog het meest.
    Ik weet trouwens ook niet waar ik aan toe ben. Alles is zo ondoorzichtig en onduidelijk. Het maakt een mens op z’n zachtst gezegd onrustig.

  • Dit soort flauwekul ontneemt je toch elke zin om gastvrijheid te verlenen…

    En wat te denken van gezinnen met op alle 4 de slaapkamers een tv? Zij betalen niets. Nu heb ik toevallig zo’n zelfde slaapkamer met tv over die ik af en toe verhuur…en meteen wordt dat afgestraft. Ik zou nu ineens onder de horeca vallen.

    Ik sluit me verder helemaal aan bij Bert Guezen uit Zwolle…. Is het niet wat om als kleine B&B’s massaal een soortgelijke brief te sturen?

  • Vandaag 21 januari de tweede brief binnen gehad van de Videma.
    Dreigingen van grote boetes en gevangenisstraf in de kleine lettertjes, indien er niet over wordt gegaan op invulling van formulier en eventuele betaling.
    Er wordt in de brief gevraagd voor 11 februari 2011 te reageren!
    Voorlopig ben ik uit principe niet van plan om de reageren op deze brief van de Videma.

    Vandaag telefonisch contact opgenomen met bedandbreakfast.nl. Zij werden vandaag wederom “platgebeld” betreffende de tweede brief van Videma gedateerd op 20 januair 2011, die verzonden was naar een groot aantal B&B-houders.
    Intussen hebben zij ook deze tweede brief toegezonden gekregen waarin zij kennis kunnen nemen van wat hierin vermeld staat.

    Bedandbreakfast.nl gevraagd om eventueel actie te ondernemen:

    Verzoek tot uitlokken van proefproces voor alle bedandbreakfast,nl leden en dit proces publiceren op deze weblog.

    Eventueel de media zoek: Antoinette Hertsenberg bij programma Tros Radar.

    Verzoek aan bedandbreakfast.nl de “nek uit te steken” voor de leden.

    Vanaf vandaag wordt alle telefoontjes en e-mails over de Videma geinventariseerd.

    Laat je ongenoegen weten op deze blog, per mail of telefoon, hierdoor kunnen we een vuist maken tegen deze onzinnige betaling van het tonen van tv programma’s aan derden in B&B’s.

    Natuurlijk ook contact gehad met Videma zelf:

    Aantal vragen gesteld:

    Een manier om niet betalingsplichtig te zijn:
    Digitenne —-> zonder pasje–> gasten nemen zelf pasje mee geen betaling nodig want gasten kijken via eigen abbonnement. Als ze van de Videma aan de deur komen , vertellen de gasten dat ze hun eigen digitennepasje hebben meegenomen.

    Zonder abbonnement bestaat er bij de koop via digitenne en ontvanger een verplichte doorgifte van nederland 1, 2 en 3. Dit is verplicht de zogenaamde fair policy afspraken met de overheid. Dat je ten allertijde van rampen de bevolking moet kunnen informeren via tv.
    Beste Videma u durft voor deze door de overheid verplicht gestelde rampen info geld te vragen.
    Kreeg hier tot nu toe nog geen helder antwoord op, hadden ze nog niet zo geinterpreteerd.
    Ik probeer uit principe alle mogelijke escapes aan te grijpen.

    Voorlopig wat tips gegeven, waardoor de betreffende boetes omzeild kunnen worden.

    Groet,

    Henk.

  • Het is inderdaad walgelijk.Het meest verdachte vind ik dat ze zich verschuilen achter een stichting.
    Ik heb geprobeerd contact te maken met de plaatselijke VVV. Is nog niet gelukt, maar ik vind dat
    de VVV hier een taak heeft om zoiets de nek om te draaien. Dus laat de VVV’S in actie komen, met
    een juridisch advies.Groeten en succes,Bart
    .

  • op vakantie geweest…en intussen de tweede[dreigende] brief van Videma binnen gekregen.
    wat is dit voor absurde belachelijke geldklopperij?
    Kan de VVV en Bed&breakfast.nl hier inderdaad iets doen voor zijn leden…??
    Een proefproces zou ook zeker een optie zijn….Help!!!

  • In 1e instantie reageerde ik met “weg met die zooi. Hebben ze mij weer gevonden?” Maar toen de aanmaning kwam ben ik eens goed gaan lezen en dacht iets professioneels te bespeuren. Eerst internet afgezocht naar bonafide bedrijven, oplichterspraktijken enz. Mmm, ’t leek aardig officieel te worden. Via een vriend ben ik op deze site gewezen en ben zo blij dat ik niet de enige ben. Ik ben ook zo’n klein ondernemertje en voor de leut zo’n b&b. Ik ben het helemaal eens met de vorige schrijvers. Bed and Breakfast kan hierin iets betekenen en ik dacht ook gelijk aan A. Hertsenberg. Ik stuur deze blog door aan mijn collega b&b-ers in Zutphen.

    Ineke

  • Ook een 2e brief ontvangen van Videma.
    Met 1 kamer voor 2 personen en slechts open van 01 april t/m 31 oktober wordt ik door deze actie van Videma heel boos. Wij hebben Digitenne op de kamer en betalen daar gewoon een bedrag per maand voor. Het zou inderdaad een onderwerp kunnen zijn voor Tros Radar. Ik ga in ieder geval de website van Radar bezoeken. Misschien willen andere B&B eigenaren dit ook doen?

  • Inmiddels ook een 2de brief ontvangen (herinnering) om voor 11 Febr. affijn jullie kennen het verhaal wel. Bij de eerste hebben wij gelijk een reactie naar tros radar gestuurd,maar geen reactie terug gekregen. Als iedereen dit nu doet misschien helpt het. Ben met de voorgaande verhalen eens. Ook wij hebben een gastenvervblijf voor vr. op de fiets en VVV. klanten en doen dit alleen voor de fun en niet voor de winst. Maar zo ontneem je ons plezier wel en voor de gasten, want je zult er wel rekening mee moeten houden met de prijs.

  • Volkomen terecht!

    Buiten dat deze organisaties gewoon dieven zijn, vind ik het volkomen terecht dat ook b&b’s worden aangeslagen. Door de extreme groei van het aantal B&B’s opereren jullie competatief met de hotels, ik maak dat van dichtbij mee (eigenaar 2 sterren hotel). Prijzen staan onder druk mede hierdoor. “Onnozele” kosten waar wij mee te maken hebben zijn gigantisch en daardoor wordt het moeilijk om kamers aan te bieden tegen prijzen die competatief zijn met de b&b’s. Gelijke monikken gelijke kappen. Ook op het gebied van legionella en brandbeveiliging zouden de regels voor B&B’s op niveau van de hotels moeten worden gelijk getrokken.

  • Wij zijn van plan om een B&B te beginnen. Ik ben daarom al een tijdje op zoek naar de bedragen die we aan Buma/Stemra, Videma etc. moeten betalen. Het is allemaal erg ondoorzichtig. Waarom is er geen vast bedrag voor iedereen die logies verstrekt tot bijvoorbeeld 4 personen?
    Ik schrik er van als ik bekijk aan wie er allemaal geld betaald moet worden, zonder dat er nog maar een cent omzet is geweest. Waarschijnlijk zijn deze kosten hoger dan het bedrag dat er aan inkomsten zal zijn. Ik weet nog steeds niet waar ik aan toe ben. Is er iemand die enig idee heeft hoe hoog deze kosten zijn? (de inkomsten- en omzetbelasting buiten beschouwing gelaten.)

  • Wij verblijven op een recreatie- park en betalen voor TV en radio KABEL-Kosten.
    Nu komen daar videma kosten bij.
    Is dat correct?

  • Beste H. Erends,

    Dat hangt ervan af of u alleen tv kijkt in huiselijke kring of ook onbekenden (bijvoorbeeld gasten) naar tv laat kijken. Als u tv vertoont buiten huiselijke kring, moet u volgens Videma daarvoor een licentie betalen.

Laat een reactie achter