Buma/Stemra en Videma

Bed & breakfast aanmelden bij Buma/Stemra en Sena (update 2015)

Buma/Stemra-licentie aanvragen

Het is belangrijk om de juiste licentie te kiezen, dit kan honderden euro’s per jaar schelen.

Via MijnLicentie.nl kunnen ondernemers hun Buma en Sena-licenties online afsluiten en kiezen voor een gecombineerde factuur. Als B&B-eigenaar is het belangrijk om de juiste licentie te kiezen, anders kunnen de kosten torenhoog oplopen. In dit artikel staat hoe je de licentie kunt aanvragen.

Muziek in gastenkamers: licentie aanvragen
Heb je in je gastenkamers een radio, tv of laptop staan waarop gasten muziek kunnen afspelen? Dan kun je zelf een licentie aanmaken met behulp van de tool op Mijnlicentie.nl. Volg deze stappen:

 1. Ga naar www.mijnlicentie.nl.
 2. Klik op ‘Sluit uw muzieklicentie’, ‘Direct berekenen’.
 3. Zet bij stap 1 een vinkje bij ‘Horecabedrijven’.
 4. Zet bij stap 2 een vinkje bij ‘Muziek doorzenden naar hotelkamers/bungalows’ en kies een doorlopende of een seizoenslicentie.
 5. Vul bij stap 3 een beschrijving van de ruimte in (bijvoorbeeld ‘Gastenkamers’). Geef het aantal aansluitingen (= aantal gastenkamers) op. Voor de kosten maakt het niet uit hoeveel gastenkamers je invult, er geldt namelijk een instapstaffel tot en met 50 aansluitingen. Vul ook de ingangsdatum van de licentie in.
 6. Controleer je gegevens, registreer je en sluit af. De licentie die je op deze manier aanvraagt, kost € 121,29 per jaar exclusief btw.

Muziek in gezamenlijke ruimte: licentie op maat aanvragen
Heb een gezamenlijke ruimte (niet je eigen huiskamer) hebt waar gasten muziek kunnen luisteren via bijvoorbeeld een radio, tv of laptop? Dan heb je daar een aparte licentie voor nodig.

De prijs van een licentie voor muziek in de gezamenlijke ruimte hangt sterk af van de grootte van de ruimte en het aantal kamers/bedden in je B&B:

 • Buma/Stemra, licentie voor gezamenlijke ruimte tot 30 m2: € 53,11.
 • Buma/Stemra licentie voor gezamenlijke ruimte tot 100 m2: € 339,67
 • Sena, licentie voor gezamenlijke ruimte tot 100 m2, voor B&B’s met maximaal 2 kamers en/of 5 bedden: club- en buurthuistarief à € 144,28.
 • Sena, licentie voor gezamenlijke ruimte tot 100 m2, voor B&B’s met meer dan 2 kamers en/of 5 bedden: horecatarief à € 511,28.

Let op: Sena hanteert voor B&B’s tot en met 2 kamers en/ of 5 bedden het lagere tarief voor club- en buurthuizen. Dit tarief is niet opgenomen in de licentiecalculator op Mijnlicentie.nl. Als je gebruik wilt maken van dit tarief, moet je bellen met Mijnlicentie.nl (tel 023-7997405) of een e-mail sturen naar service@mijnlicentie.nl. Er wordt dan een licentie voor je op maat gemaakt.

Geld besparen
Een licentie om muziek te mogen aanbieden in een gezamenlijke gastenruimte (buiten de huiselijke kring) , kost dus minimaal € 197,39 per jaar. Wil je veel geld besparen, dan zou je deze dienst achterwege kunnen laten.

Heb je toch graag muziek in je B&B, dan kun je ook kiezen voor rechtenvrije muziek. Dit is muziek waarvan de auteur meer dan zeventig jaar geleden is overleden en waarop geen auteursrechten meer rusten. Denk bijvoorbeeld aan klassieke muziek.

Let op: er kunnen andere rechten gelden op muziek, bijvoorbeeld ‘naburig recht’. Naburig recht beschermt de artistieke uitvoering door de artiest (bijvoorbeeld een orkest) en de producent van een cd. Sena behartigt de belangen van mensen met naburige rechten. Een andere vorm is auteursrecht op een bewerking van een muziekstuk.

Contact Buma/Stemra en Sena
Heb je vragen over de licenties van Buma/Stemra en Sena? Neem dan contact op met
Buma/Stemra, tel. (023) 799 79 99, e-mail: info@bumastemra.nl. Of stel je vraag aan Sena, tel. (035) 625 17 00, e-mail: sena@sena.nl.

Update 01-09-2011
Inmiddels hebben gesprekken tussen Bed & Breakfast Nederland en Buma/Stemra en Sena plaatsgevonden. Buma/Stemra en Sena vinden dat voor een B&B de licentie voor ‘Achtergrondmuziek in horeca’ van toepassing is. Wel is er een kans dat deze licentie op (korte) termijn stukken goedkoper wordt voor B&B’s met een gezamenlijke ruimte van 1 t/m 30 m². Daarvoor is het nodig dat Sena de instapstaffel t/m 30 m². overneemt van Buma/Stemra. Lees ook het artikel ‘Tarieven Buma/Stemra en Sena mogelijk omlaag’.

Update 06-08-2012
De tarieven in dit artikel zijn geactualiseerd. Wat betreft het mogelijk goedkoper worden van de licentie voor ‘Achtergrondmuziek in horeca’: daarvan is tot dusver helaas geen sprake. 

Update 27-3-2015
Sena heeft de instapstaffel van 30 m² niet overgenomen van Buma/Stemra. Zij hanteert in plaats daarvan de 2 kamers/5 bedden-norm. Als jouw B&B maximaal 2 kamers en/of 5 bedden heeft, geldt bij Sena het lagere club- en buurthuistarief. Het artikel is dienovereenkomstig aangepast.

Over de auteur

Bedandbreakfast.nl

Bedandbreakfast.nl

Bedandbreakfast.nl is onderdeel van Bedandbreakfast.eu: dé B&B-specialist wereldwijd met 4 miljoen B&B kamers en appartementen.

4 Reacties

 • Je kunt er ook voor kiezen muziek af te nemen via VillaMusicRights. Daar beheren componisten hun eigen rechten en stellen hun muziek beschikbaar tegen een bescheiden bedrag. Overigens klopt de suggestie van rechtenvrije muziek van componisten die 70 jaar dood zijn niet helemaal. Dat geldt alleen voor het openbaarmaken en opnemen van het werk. De uitvoerende platenmaatschappijen en musici hebben naburige rechten.

 • Beste redactie.
  Wij betalen, zoals bij jullie bekend, aan Sena de rechten voor geluid.
  er zijn twee punten die ik aan wil kaarten:
  – de staffel van 1 – 50. wij betalen evenveel als een hotel met 50 kamers. Het zou niet meer dan redelijk zijn dan een staffel van bijvoorbeeld 1-4 (mag dan vier gasten per nacht mag niet in Amsterdam)
  – We hebben alleen TV en daar betalen we al voor. Daar komt bij dat we nu ook Videma.
  Je betaalt dus dubbel op voor geluid. beeld en muziek, Geluid en muziek lopen in elkaar over. En we hebben geen radio. Bovendien kijken veel gasten helemaal niet naar NL tv maar naar buitenlandse zenders.

  Is het de moeite waard om hier collectief nog eens een zaak van te maken. Mogeiljk dat alle b&b eigenaren bereid kunnen zijn om aan een rechtzaak bij te dragen? Ook samenwerking met ABBA en Air B&B kan de zaak versterken.

  graag jullie reactie.
  ik stuur via de mail nog de meest recente info over Videma.

  Bij voorbaat dank.

  Wouter van GInkel

Laat een reactie achter