Wet- & Regelgeving

Heffing Bedrijfschap Horeca: laatste jaar

Heffing Bedrijfschap voor B&B stopt

Bed and breakfasts betalen dit jaar voor het laatst een heffing aan het Bedrijfschap Horeca en Catering.

Het Bedrijfschap Horeca en Catering wordt eind 2014 opgeheven. Helaas moeten aangesloten bed & breakfasts dit jaar nog wel een heffing betalen. Het betreft een lagere heffing dan andere jaren. 

Tarieven in 2014
Het Bedrijfschap Horeca en Catering is één van de weinige bedrijfschappen die in 2014 nog een heffing in rekening brengen bij aangesloten bedrijven. De basisheffing bedraagt in 2014 € 30,-. Het bedrag is lager dan andere jaren vanwege de afbouw van de werkzaamheden. Daarbovenop komt de bijdrage voor de Nederlandse Hotel Classificatie (NHC). Deze bedraagt in 2014:

  • 1 t/m 5 kamers: € 32,-
  • 6 t/m 10 kamers: € 55,-
  • 11 t/m 20 kamers: € 75,-

Op de website van het Bedrijfschap Horeca en Catering vind je een volledig overzicht van de tarieven en loonsomheffingen (alleen relevant als je personeel in dienst hebt).

Betaling verplicht in 2014
Het Bedrijfschap Horeca en Catering zal dit jaar nog bedrijven inschrijven, zegt een woordvoerster. Deze bedrijven betalen enkel de bijdrage aan de NHC, níet de basisheffing van € 30,-. De te betalen bedragen blijven het gehele jaar gelijk, ongeacht inschrijfdatum. Eind 2014 stopt het bedrijfschap definitief en vervalt de heffing. Betaling van de heffing is dit jaar echter nog wel verplicht voor aangesloten B&B’s, volgens Antwoord voor Bedrijven, de ondernemersvraagbaak van de overheid. De uitvoering van de Nederlandse Hotel Classificatie wordt hoogstwaarschijnlijk overgenomen door Koninklijke Horeca Nederland.

Platform Bed & Breakfast Nederland ontbonden
Het Platform Bed & Breakfast Nederland heeft zich jarenlang verzet tegen de verplichting voor B&B’s met meer dan twee kamers en vijf bedden om lid te worden van het Bedrijfschap Horeca en Catering. Dat de bijbehorende heffingen nu verdwijnen, betekent een aanzienlijke vermindering van de financiële en administratieve lasten voor B&B’s.

“Met het verdwijnen van het bedrijfschap heeft het platform haar felbevochten doel bereikt en zal het orgaan worden ontbonden”, zegt Hanny Arens, voorzitter van Platform Bed & Breakfast Nederland en oprichter van Bedandbreakfast.nl. Het Platform Bed & Breakfast Nederland bestaat uit vertegenwoordigers van landelijk opererende B&B-organisaties: Bed & Breakfast Nederland, Hoevelogies Nederland, Karakteristiek Bed & Breakfast de Pronkkamer, Erfgoed Logies Nederland en LTO Nederland.

Over de auteur

Avatar

Janneke Scheepers

Janneke Scheepers was van 2010 tot 2016 werkzaam als webredacteur bij Bedandbreakfast.nl. Ze heeft veel geschreven over online marketing en regelgeving voor B&B-eigenaren en is mede-auteur van het boek Bed & Breakfast in Nederland. Bovendien heeft Janneke met veel plezier verschillende B&B's bezocht, haar B&B-tips kun je terugvinden op onze B&B gastenblog.

1 reactie

Laat een reactie achter