Bedrijfsvoering

Hoe bepaal je de Kamerprijs van je B&B?

Kamerprijs bepalen

Voor veel B&B-eigenaren is het vaststellen van de kamerprijs een moeilijke opgave. Elke B&B is verschillend en er bestaat geen standaardformule. Met de volgende tips wordt het bepalen van de kamerprijs van je B&B nét iets makkelijker.

Kamerprijs van B&B’s in Nederland

Uit onderzoek van Bedandbreakfast.nl blijkt dat de gemiddelde kamerprijs van B&B’s in Nederland al jaren rond de €75 schommelt. De prijs is gebaseerd op een bezetting van twee personen inclusief ontbijt en toeristenbelasting. De gemiddelde kamerprijs van Nederlandse B&B’s is in 2017 €74,88. Die van hotels is volgens onderzoek van Horwath HTL in 2017 €113.

Kamerprijs van je B&B gebaseerd op kosten

Ondanks dat de gemiddeldes een goede indicator zijn, is het belangrijk om de kosten van je B&B in je achterhoofd te houden. Maak onderscheid tussen variabele kosten en vaste kosten. Variabele kosten worden gemaakt wanneer er gasten zijn. Denk aan de kosten voor het ontbijt, het wassen van handdoeken en het verschonen van beddengoed. Daarnaast zijn er vaste kosten zoals de promotie van je B&B, maar ook gas, water en licht. Denk ook aan investeringen die je gedaan hebt met bijbehorende afschrijvingskosten.

Kamerprijzen in je Omgeving

Nu je weet wat de gemiddelde kamerprijs van een Nederlandse B&B is, is het raadzaam om dit te vergelijken met B&B’s in je omgeving. De kamerprijs van je B&B is namelijk sterk afhankelijk van je locatie. B&B’s in Amsterdam en andere toeristische plaatsen vragen doorgaans meer voor een overnachting dan landelijk gelegen B&B’s. Zelf op onderzoek uit naar de gemiddelde kamerprijs in jouw omgeving? Ga naar Bedandbreakfast.nl en vergelijk de kamerprijzen!

Kamerprijs van je B&B

Kamerprijs gebaseerd op Faciliteiten

Naast de locatie, worden ook de faciliteiten van de B&B als prijsindicator gebruikt. B&B’s met veel (en luxe) faciliteiten hanteren doorgaans een hogere kamerprijs dan het landelijk gemiddelde. Een manier om te bepalen in hoeverre een B&B kwalitatief hoog scoort, is door middel van de Tulpen Classificatie. Waar hotels worden gerangschikt op sterren, wordt dit bij B&B’s gedaan aan de hand van tulpen. Met dit kwaliteitskeurmerk van Stichting Bed & Breakfast wordt er een duidelijke indicatie gegeven wat je van B&B’s mag verwachten.

Seizoensgevoelige Kamerprijs

Ook het seizoen kan van invloed zijn op de kamerprijs van je B&B. Stel afwijkende kamerprijzen vast voor het hoog- en laagseizoen. Ook wanneer er evenementen zijn in je omgeving is het mogelijk je kamerprijs te verhogen. Ontvang je vooral gasten in het weekend en streef je naar meer reserveringen op doordeweekse dagen? Dan is het raadzaam om de kamerprijzen doordeweeks te verlagen. Met een uitgebreid abonnement op Bedandbreakfast.nl varieer je eenvoudig met prijzen.

Upgrade je Vermelding

Heb jij nog tips?

Met bovenstaande tips wordt het bepalen van de kamerprijs van je B&B nét iets makkelijker. Samengevat is het raadzaam om rekening te houden met vaste- en variabele kosten, de concurrentie in je omgeving, de aangeboden faciliteiten en seizoensgevoeligheid. Heb jij nog tips voor mede B&B-eigenaren? Laat het hieronder in een reactie weten.

Deel dit artikel:

Over de auteur

Lizzy Scheltus

Lizzy Scheltus

Online Marketeer bij Bed & Breakfast Europe.

Laat een reactie achter