Financiële zaken

Op veler verzoek: annuleringsvoorwaarden

Maak je het ook weleens mee dat gasten zonder duidelijke reden of vlak van tevoren annuleren? Bedandbreakfast.nl introduceert een optie waarmee je per kamer eenvoudig annuleringsvoorwaarden kunt instellen. Deze worden op je presentatiepagina getoond bij de kamervoorwaarden. 

Annuleringsvoorwaarden instellen 

Stap 1: Ga in de eigenarenservice naar ‘Mijn vermelding’ en klik in het uitklapmenu op ‘Kamers’. Klik bij een kamer op ‘Aanpassen’ om de voorwaarden te wijzigen.

Bed & Breakfast Annulering

Stap 2: Ga naar beneden op de pagina tot je bij het kopje ‘Annuleren’ komt. Zet een vinkje bij één van de drie opties:

 1. Annuleren is altijd gratis
 2. Annuleren is gratis tot [ ] dagen voor de incheckdatum
 3. Gratis annuleren is niet mogelijk.

N.B.  Wanneer je kiest voor optie 2, dan kun je desgewenst opgeven hoeveel procent van het totale verblijf in rekening wordt gebracht indien de gast niet komt opdagen. Voorbeeld:

Bed & Breakfast annuleringsvoorwaarden

Stap 3: Klik onderaan de pagina op ‘Opslaan’.

Tip: wil je dat er in geen geval gratis geannuleerd kan worden maar wil je niet het volle pont rekenen wanneer mensen toch annuleren? Kies dan optie 2, zet de teller op bijvoorbeeld ’60’ dagen en vul een percentage van de totaalprijs in als vergoeding.

Zichtbaarheid voor bezoekers
Je aanbetalingsvoorwaarden worden getoond op je presentatiepagina bij de kamerinformatie. Bezoekers zien de voorwaarden zodra ze bij een kamer klikken op de link ‘Bekijk de kamervoorwaarden’.

Kamervoorwaarden bed & breakfast

Over de auteur

Avatar

Janneke Scheepers

Janneke Scheepers was van 2010 tot 2016 werkzaam als webredacteur bij Bedandbreakfast.nl. Ze heeft veel geschreven over online marketing en regelgeving voor B&B-eigenaren en is mede-auteur van het boek Bed & Breakfast in Nederland. Bovendien heeft Janneke met veel plezier verschillende B&B's bezocht, haar B&B-tips kun je terugvinden op onze B&B gastenblog.

20 Reacties

  • Ik heb inderdaad dezelfde vraag als Eveline Ipenburg.
   Het is mij al 3 keer overkomen dat mensen gewoonweg niet reageren als ze annuleren terwijl ik ze op de voorwaarden heb gewezen. Je kunt ze vriendelijk verzoeken om het bedrag over te maken maar ze geven niet thuis. Dan kun je naar je centen fluiten.

  • Een enkele keer dat een gast niet kwam opdagen (no-show), is het niet gelukt om het geld binnen te krijgen. Een incasso bureau inzetten is te duur voor de schaal waarop we de B&B runnen en staat niet in verhouden tot die enkele no-show.
   Vooraf laten betalen, geheel of gedeeltelijk, garandeert je geld maar…. je legt een drempel, die mensen kan weerhouden om te boeken.
   Echter, het vermelden van annulereringsvoorwaarden is toch goed, het kan mensen laten afzien van niet op komen dagen of de aanzet zijn om contact op te nemen wanneer ze niet kunnen komen. Hiermee heb ik goeie ervaringen.

  • Wij sturen met de reservering de annuleringsvoorwaarden volgens de Uniforme Voorwaarden Horeca mee als bijlage. Deze kan je op internet opzoeken. Tot nu toe hebben mensen altijd betaald bij annulering, maar gelukkig komt het niet vaak voor dat mensen annuleren.

  • Gewoon annulering voor lief nemen, komt sporadisch voor, een berichtje terug sturen “jammer, graag zien wij u een volgende keer”. Als je op je strepen gaat staan ben je misschien klanten voor de volgende keer kwijt en zoals al gezegd hoe ga je incasseren??

  • Ik laat altijd van te voren betalen, als men een paar dagen of weken van te voren geboekt hebben, dan vraag ik altijd bij bevestiging dat het geld een week voor aankomst op mijn rekening moest staan en vanaf dan gaan de annuleringsvoorwaarden in….mocht men dan annuleren dan kan ik de kosten daar vanaf halen…

   Vr. Gr linda scholtens

  • Wij vragen een aanbetaling van een nacht. Deze wordt bij annulering niet gerestitueerd.
   Als gasten problemen hebben met een aanbetaling is er al onzekerheid over de reservering en mag je je vraagtekens zetten
   Je kan ook een creditcardnummer vragen en deze belasten voor 1 nacht. Je moet dit uiteraard wel vooraf vermelden en dit kan alleen als je een bedrijf hebt dus niet als je particulier een b&b runt.
   Bij gasten uit het buitenland is pay-pall ook heel goedkoop en handig.

   Groetjes
   Carla
   B&B fam. Quellhorst, Leiden

 • Hallo,
  ik vraag altijd een kleine aanbetaling bij een reservering, ong. 10%
  Vermeld erbij : zodra is aanbetaald is uw reservering definitief.
  Als er geannuleerd ( bijna nooit) word stort ik het geld niet terug en er is ook nog nooit om gevraagd.

 • Ik hanteer de UVH Uniforme Voorwaarden Horeca.
  De aanbetaling is dan 15 % en ik vraag het resterende bedrag 2 dagen voor aankomst op mijn rekening te storten.
  Ik vermeld ook dat de reservering definitief is na aanbetaling.
  Mocht er geannuleerd worden (bijna nooit) dan gelden die regels.
  Ik heb dat ingesteld omdat gasten die voor het wadlopen naar Pieterburen komen, pas 24 uur voor aanvang van een wadlooptocht bericht ontvangen als deze door weersomstandigheden wordt afgezegd.

 • Geld incasseren van gasten die kort van te voren annuleren of niet op komen dagen is inderdaad lastig. Wanneer ze na ontvangst van de factuur niet betalen, kan je een incassobureau erop zetten, maar je moet je afvragen of de kosten tegen de baten opwegen. Desalniettemin gaat er vanuit de melding zoals stichting B&B aangeeft, een signaal af naar de potentiële gasten dat een reservering annuleren financiële consequenties heeft, waardoor men zich er nog bewuster van is wat de gevolgen zijn van het maken van een reservering.
  Hoe doen andere B&B eigenaren dat, is de eerste vraag. Uit mijn praktijk, bij meer dan twee overnachtingen vraag ik een aanbetaling van 50%. In de drie jaar tijd dat ik dit nu doe, is dit voor 95% van de gasten geen enkel probleem geweest. Van de gasten die korter verblijven, is 95% op komen dagen, anderen hebben zich tijdig afgemeld. In één enkel geval niet, die zouden om 11 uur komen en om half 10 hebben ze een mailtje gestuurd. Omdat ze niet op de afgesproken tijdstip kwamen, ben ik mijn mail gaan checken. Een bijzonder asociaal gedrag, een telefoontje zou een kleine moeite zijn geweest, dergelijke gasten hoef ik niet in mijn B&B. Direct deze onsympathieke gasten een mail teruggestuurd met een factuur van 50%. Bedrag nooit gezien, maar ik hoop dat zij hier wel van leren dat B&B eigenaren dit niet kunnen waarderen. Dat was weer veel vleeswaren, kaas etc. die we dat weekend in huis hadden….Weet je wat ook onsympathieke gasten zijn, die aangeven dat ze rond 16 uur komen, en dan vervolgens om 18.40uur komen, omdat ze wat langer in de kroeg hebben gezeten. Kleine moeite om je B&B gastvrouw te informeren dat je wat later komt, lijkt mij zo. Vervolgens ook nog het nodige achtergelaten in de lakens, bah, die dus niet meer te gebruiken zijn. Ik denk dat iedere B&B eigenaar wel zo die 5% heeft, gasten die respectloos (laat komen zonder te bellen, kort van te voren annuleren, lakens bevuilen) met de B&B gastheer of -vrouw omgaan, dit zijn wel de momenten dat ik mij afvraag waarom ik dit doe, de andere 95% maken het gelukkig dubbel en dwars goed.

 • Wij hebben enkele keren gehad dat klanten achteraf het gehele bedrag overmaken als het op het laatste moment, 48 uur van tevoren, geannuleerd is. Bij een vervelende reden zoals bij overlijden in familie of ziekte nodigen wij klanten uit om hetzelfde jaar een andere datum te kiezen met uitzondering van feestdagen. Normaal gesproken betalen ze een aanbetaling van 25% als de datum ver weg ligt of als het om een boeking gaat van meerdere nachten.

 • Annuleren is heel vervelend, gelukkig komt het (tenminste bij ons) heel weinig voor. Als iemand annuleert wegens een goede reden wens ik hem of haar sterkte of i.d. en nodig ze uit voor een latere reservering. En als iemand je bewust verkeerd wil behandelen, dan gun ik hem of haar dat. Ik steek er geen of weinig energie in. Negatieve energie is slecht voor het plezier in je werk en levert je geen cent op.

   • Bedankt voor je reactie! Wij zijn blij met alle op- en aanmerkingen en suggesties ter verbetering van Bedandbreakfast.nl. Wij verzamelen alle feedback en op basis daarvan wordt de functie op termijn mogelijk aangepast. We vragen je begrip en geduld.

    • Dank, zoals jullie al begrepen hebben gebruiken we geen percentage als mogelijke aanbetaling, maar gelang de aanvraag 1 of 2 dagen aanbetaling, dit indien geen creditcard gegevens tot ons zijn gekomen. Mogelijk hanteren meer B&B eigenaren dit systeem.

     Zoals al aangegeven, prettige optie. En ik ben dan ook benieuwd naar verdere ontwikkkelingen als zeer tevreden intensief gebruiker van jullie “eigenarenservice” gedeelte.

     Mvg
     Rhalf

    • Beste redactie,

     Nav de percentage vermelding bij de annulering, kunnen jullie dit ook wijzigen bij de kortingpercentage bij verblijf van meerdere nachten. Ik hanteer hier ronde prijzen en met het aangeven van de percentages kom ik dan op hele rare bedragen te staan. Zou handig zijn als je hier gewoon je vaste prijzen kunt aangeven ipv percentages.

     Vriendelijke groet,
     Tineke Collee

 • Beste B&B NL,
  Allereerst de complimenten voor de doorontwikkeling van de mogelijkheden op de website!

  Ik zou graag de optie toegevoegd zien dat in geval van geldige annulering een tegoedbon voor een alternatieve datum wordt verstrekt. Gastvriendelijke optie en je behoudt je gast voor een volgende keer.

  Hartelijke groeten,
  Suze-An Altena
  B&B De Heidehoeve

  • Beste Suze-An, bedankt voor het meedenken. Wij kiezen er na overleg niet voor om deze optie toe te voegen omdat het concept van ‘tegoedbonnen’ verwarrend kan zijn richting de gast die wil reserveren maar geen aanbetaling hoeft te doen. Het is beter als u een dergelijke specifieke optie zelf communiceert in de omschrijving van uw kamer, of in de correspondentie naar de gast. U kunt de optie dan vormgeven geheel naar uw eigen wensen en indien nodig toelichting geven.

Laat een reactie achter