Buma/Stemra en Videma

Oproep: dien je klacht over Videma in!

Protesteer ook tegen Videma!

Bed & Breakfast Nederland roept B&B-eigenaren op om massaal klachten over Videma in te dienen. Deze organisatie confronteert bed & breakfasts met facturen omdat ze een tv in de B&B hebben staan. Videma dreigt met boetes en gerechtelijke stappen als de eigenaren niet direct betalen. Met de Videma-‘licentie’ wordt de lasten- en regeldruk voor B&B-eigenaren weer verder verhoogd. Laat merken dat je het er niet mee eens bent!

Klagen over Videma kan via de volgende kanalen:

Leg je klacht ook altijd bij Videma zelf neer, tel: 0183 – 583 000, e-mail: info@videma.nl.

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

7 Reacties

  • Voor gasten heb ik in de ruimte die ik verhuur inderdaad een kleine draagbare tv staan. als ik geen gasten heb dan staat hij in mijn eigen slaapkamer.
    Mijn gasten kijken bij mij televisie en op dat moment niet bij zichzelf thuis.
    Ik neem aan dat zij zelf kijk en luistergeld betalen. Dat doe ik ook.
    Als ik Videma ook moet betalen is dat dus dubbel.

  • Buma, Stemra, Videma, en nog zo’n instantie betreft copywriht op tijdschriften.
    Regering, pak dit nu eens goed aan en zorg dat er 1 instelling komt die dit alles verzorgd. Één beleid hierin, zonder al die afzonderlijk instanties.
    En betalen ze wel werkelijke aan die TV beelden, ik denk het niet. Laat ze dan maar eens met een rapport komen.
    Volgens mij verdienen John de Mol en consorten genoeg!
    Grote onzin deze instelling.

  • Afgelopen week een aanmaning van Videma ontvangen. De nota van 34 euro is helaas 69 euro geworden. Betaal je niet op tijd, dan krijg je een verhoging van 297,00 euro. Oeps, brief niet gezien. Gisteren de incasso op de mat met een coulanceregeling. Het is dit keer geen 275,00 euro maar 100,00 euro ‘maar’. En niet betalen binnen 7 dagen. Dat is dan een nota dat van 34,00 naar 69,00 euro naar 170,00 euro naar 345,00 euro gaat! Incassoservices Ultimoo! Die gaan er prat op met een keurmerk dat ze zich houden aan de incassoregels.

    Je voelt je machteloos als kleine ondernemer. Al dit soort irritante instanties die het ondernemen er niet echt veel leuker op maken.
    We snappen dat er auteursrechten zijn, maar waarom moeten wij die alleen betalen. Iedere burger maakt gebruik van muziek.
    Het is dus een collectief belang! Voeg al die instanties samen en maak er een instituut van dat bekostigd wordt uit belastinggeld.

  • Ik zal een klacht indienen bij de Videma en zet mijn licentie stop.
    Mijn klacht gaat over het volgende.
    Ik heb per jaar nog geen 100 overnachtingen. Daarvoor moet ik wel het volle pond betalen, opgehoogd ineens en onverwacht met administratiekosten die het bedrag zelf bijna overtreffen.

    Omdat Videma niet de moeite wil nemen om een administratie op te zetten om daadwerkelijk verhuurde nachten, achteraf, te berekenen, moet ik, als heel kleine B&B houder, de rekening betalen.
    Dat is in mijn ogen niet redelijk.

    Uit bovenstaande reacties lees ik wel dat niet betalen snel ophoging van het bedrag geeft en dat risico kan ik helemaal niet lopen. Dus ik denk dat ik mijn licentie maar stopzet en de tv eruit gooi.

  • Een logische redenering zou zijn.
    Videma claimt geld van een bedrijf omdat er commercieel voordeel gemaakt zou worden van beelden.
    Maar mogen wij als bedrijf dan een factuur terug sturen en delen in de reclame opbrengsten. Immers er wordt door het uitzenden van reclame commercieel voordeel gemaakt door gebruik te maken van onze gasten.

  • Ook ik heb ’n z.g. geschil met Videma.In november 2022 heb ik middels een mail Videma op de hoogte gesteld dat ik geen gebruik meer wens te maken van hun geleverde diensten,voor zover daar al sprake van kan zijn. De meeste gasten maken gebruik van hun eigen streamingsmogelijkheden.Het argument is dat ik op m’n Site nog steeds vermeld dat er T.V aansluiting is. De T.V. staat er nog en kan als monitor gebruikt worden.Het dwingende gedrag van de Fa.Videma ervaar ik als zeer irritant.Het zou een aardig item zijn voor TROS Radar.Ik ga contact opnemen met de redactie van dit programma,kijken of ze er iets mee kunnen.Afgelopen week heb ik samen met buurtgenoten een voetbalwedstrijd gekeken op mijn T.V. zou dit voor Videma ook nog ’n mogelijkheid zijn als melkkoetje?

Laat een reactie achter