Bedrijfsvoering

Schoonmaaktips voor een Stralende B&B

Schoonmaaktips B&B

Als B&B-eigenaar ben je het liefst bezig met je gasten. Toch hoort het schoonmaken van de B&B voor veel B&B-eigenaren bij de dagelijkse bezigheden. Op basis van input van B&B-eigenaren en onderzoek geven we schoonmaaktips voor een stralende B&B!

Het belang van een schone B&B

Het hebben van een schone B&B is belangrijk. Voordat er gereserveerd wordt bij jouw B&B wordt er vaak gekeken naar reviews. Het uiteindelijke beoordelingscijfer wordt bepaald aan de hand van prijs/kwaliteit, service, comfort, locatie én hygiëne. Het is daarom raadzaam om aandacht te schenken aan de hygiëne van je B&B. Zo ontvang je goede reviews en vergroot je de kans op reserveringen.

Schoonmaaktips voor een stralende B&B

De eerste indruk: ontvangst

Niet alleen de kamer hoort schoon te zijn, ook de rest van je B&B is van belang. De eerste indruk wordt namelijk al gevormd bij binnenkomst. Zorg dat het pad naar de entree en de ontvangsthal opgeruimd en schoon zijn. Organiseer de tafel of het bureau waar je de administratie regelt en laat geen documenten rondslingeren. Laat alle ruimtes voor ontvangst even luchten en gebruik eventueel interieurparfum of geurstokjes.

Algemene Gastenkamer tips

Als gasten binnenkomen verwachten ze een schone en opgeruimde kamer. Zorg ervoor dat de ruimte stofvrij is en dat zowel de binnen- als buitenkant van alle kasten schoon zijn. De meest efficiënte manier om dit te doen is met een microvezel doek. Een polyester doek zal het stof slechts verplaatsen. Ook de vloer dient schoon te zijn. Stofzuig eerst en dweil daarna indien nodig de vloer.

Schoonmaaktips voor een stralende B&B

Absolute must: een schoon bed

Ook het opmaken van het bed verdient de nodige aandacht. Schone lakens zonder vlekken is een absolute must. Was de lakens na elk bezoek op een hoge temperatuur. Indien dit teveel werk is, kun je ervoor kiezen om het uit te besteden. Er zijn veel B&B-eigenaren die regelingen treffen met plaatselijke wasserettes. Tips van andere B&B-eigenaren zijn het gebruik van waterdichte matrashoezen en het gebruik van linnen lakens zodat je minder strijkwerk hebt.

Efficiënt de badkamer poetsen

Poets de badkamer als laatste. Zo breng je minder bacteriën uit andere ruimtes naar de badkamer. Laat ook de badkamer tussendoor goed luchten. Zo voorkom je vocht en schimmel. Poets het toilet grondig en hang eventueel een nieuwe rol wc-papier op. Daarnaast leg je per persoon twee schone handdoeken klaar: een grote en een kleine. Ook een handdoek of badmat voor op de grond en washandjes of gastendoekjes zijn raadzaam. De meeste B&B-eigenaren vervangen de handdoeken om de dag.

Schoonmaaktips B&B

Psychologie in de badkamer

Gedragswetenschappers Goldstein, Cialdini en Griskevicus deden in 2008 een experiment met handdoeken. Ze vonden dat wanneer je specifiek vermeldt dat eerdere gasten hun handdoek opnieuw gebruiken, het voor nieuwe gasten meer vanzelfsprekend is om dit ook te doen. Een bord met de tekst ‘80% van de gasten die in deze kamer verbleven, gebruikten hun handdoeken meer dan één keer’ is al voldoende. Belangrijk is om in te spelen op de sociale norm en gelijkenissen met de mensen waar we graag bijhoren, aldus de wetenschappers.

‘80% van de gasten die in deze kamer verbleven, gebruikten hun handdoeken meer dan één keer.’

Schoonmaken tijdens een meerdaags verblijf

De meningen over het schoonmaken tijdens een meerdaags verblijf variëren. Sommige B&B-eigenaren vinden dat de kamer elke dag moet worden schoongemaakt, andere B&B-eigenaren leggen de verantwoording neer bij de gast. Toch blijkt dat gasten veel waarde hechten aan een schone omgeving. Wil je extra punten scoren? Kies er dan voor om de kamer elke dag te controleren. Maak het bed op, vervang de vuilniszakken, vul de toiletrollen aan en leg indien nodig schone handdoeken op de kamer.

Meer schoonmaaktips voor een stralende B&B?

Natuurlijk hoef je niet alles te doen zoals hierboven staat omschreven, geef er vooral je eigen draai aan: het is tenslotte jouw B&B. Heb jij handige schoonmaaktips voor een stralende B&B voor andere B&B-eigenaren? Vermeld ze hieronder in een reactie of sluit je aan in de LinkedIn-discussiegroep. Dit is een besloten groep voor B&B-eigenaren waar verschillende vraagstukken worden behandeld.

Bedandbreakfast.nl LinkedIn Discussiegroep

Deel dit artikel:

Over de auteur

Lizzy Scheltus

Lizzy Scheltus

Online Marketeer bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot augustus 2019.

3 Reacties

Laat een reactie achter