Buma/Stemra en Videma

Tarieven Buma/Stemra en Sena mogelijk omlaag (update 2015)

Terug naar een redelijk tarief voor Buma/Stemra en Sena?

Bed & Breakfast Nederland (BBN) heeft onlangs bij Buma/Stemra en Sena geprotesteerd tegen de hoge rekeningen die zijn verstuurd naar B&B-eigenaren. Naar aanleiding hiervan hebben wij donderdag gesproken met vertegenwoordigers van beide organisaties. Het blijkt dat de tarieven mogelijk flink omlaag gaan.

Heb je aan Buma/Stemra of Sena aangegeven dat je in een gezamenlijke ruimte voor de gasten (zoals de woonkamer) een radio of tv hebt staan, dan is er een kans dat je van deze organisaties een gecombineerde rekening krijgt voor ‘Achtergrondmuziek in horeca’. Kosten van de doorlopende licentie: € 552,12. Is de gezamenlijke ruimte groter dan 30m², dan moet je zelfs 879,88 betalen!

Bezwaar aantekenen
BBN adviseert B&B-eigenaren om tegen deze factuur bezwaar aan te tekenen, op grond van het feit dat een bed & breakfast geen horecabedrijf is.

Weerwoord Buma/Stemra
Buma/Stemra en Sena houden vol dat voor een B&B toch echt de licentie voor ‘Achtergrondmuziek in horeca’ van toepassing is. Wel is er een kans dat deze licentie op (korte) termijn stukken goedkoper wordt voor B&B’s met een gezamenlijke gastenruimte tot 30 m². Hiervoor is het nodig dat Sena, in navolging van Buma/Stemra, een instapstaffel introduceert van 1 t/m 30 m². De partijen zijn hierover met elkaar in gesprek.

Even afwachten
Mogelijk wordt het op termijn voordeliger om een licentie aan te vragen voor ‘Achtergrondmuziek in horeca’. Maar zover is het nu nog niet. Wij adviseren B&B-eigenaren om te wachten met het invullen van de licentie tot er duidelijkheid is over de tarieven. Of kies ervoor om enkel in de gastenkamers muziek aan te bieden. Je betaalt dan per jaar € 129,70 voor 1 t/m 50 kamers.

We houden je van alle ontwikkelingen op de hoogte via deze blog!

Update 06-08-2012
De genoemde tarieven in dit artikel zijn geactualiseerd. Wat betreft het mogelijk goedkoper worden van de licentie voor ‘Achtergrondmuziek in horeca’: daarvan is tot dusver helaas geen sprake. 

Update 27-3-2015
Sena heeft haar tarief voor kleine B&B’s aangepast, zo laat zij weten aan Bed & Breakfast Nederland. Voor een B&B tot en met 2 kamers en/of 5 bedden hanteert Sena het tarief voor club- en buurthuizen. Dat bedraagt € 144,28 per jaar voor een gezamenlijke ruimte t/m 100 vierkante meter. Buma/Stemra hanteert een andere limiet: zij rekent € 53,11 per jaar voor een gezamenlijke ruimte t/m 30 vierkante meter.

Het aangepaste tarief van Sena is niet opgenomen in de licentiecalculator op Mijnlicentie.nl of in het vergoedingenoverzicht. Als je gebruik wilt maken van het aangepaste tarief, dien je dus te mailen of bellen met Mijnlicentie.nl: tel 023-7997405 en e-mail service@mijnlicentie.nl. Je krijgt dan een licentie op maat. Bekijk een overzicht van alle tarieven in 2015 van Buma/Stemra, Sena en Videma voor B&B’s.

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

5 Reacties

  • De gasten ontbijten in onze eigen keuken waar ik voor mezelf muziek draai en bv de radio aan heb staan. Dit zou ook aanstaan als de gasten er niet zijn. Hoe wordt dat aangemerkt?
    Het blijft een lastig verhaal vind ik

  • Beste Janneke,

    Jouw laatste update is van 1 september 2011. we zijn nu bijn één jaar verder. Is er, zo ver je weet, al een instapstaffel introduceert van 1 t/m 30 m²? Ik heb één totaal nota ontvangen voor 2011 en 2012 waar nog steeds van 1 t/m 100 M²dt gehanteerd.
    Gijs van den Biggelaar

  • Beste Gijs,

    Helaas, de instapstaffel is nog niet geïntroduceerd en het valt hevig te betwijfelen of dit ooit gaat gebeuren. Wie nu een licentie aanvraagt voor ‘achtergrondmuziek in horeca’, wat volgens Buma/Stemra en Sena nodig is voor B&B die een radio of tv in de gezamenlijke gastenruimte heeft staan, moet bij een oppervlakte van minder dan 30 m2 nog altijd € 542,42 betalen. Dit bedrag bestaat uit € 51,04 voor Buma/Stemra (die wel een instapstaffel hanteert) en € 491,38 voor Sena. Dat dit bedrag buitensporig hoog is, moge duidelijk zijn.

  • Ik was zelf erg verontwaardigd om te lezen dat ik voor mijn twee kamers hetzelfde tarief moet betalen als een hotel met 50 kamers. Is het een idee om dat ook bij Buma-Stemra aan te kaarten? Bijvoorbeeld een tarief voor ondernemingen met 1 t/m 10 kamers?
    Wie bepaalt die tarieven eigenlijk?

Laat een reactie achter