Wet- & Regelgeving

TOGS voor B&B’s met eigen entree

Bedandbreakfast.nl; TOGS voor B&B’s met eigen entree

Positief nieuws voor eigenaren van B&B’s met eigen entree. Vanwege een wijziging in de voorwaarden van de TOGS, is het nu mogelijk om een beroep te doen op de financiële tegemoetkoming van € 4.000,- van de overheid.

Update: deze regeling is inmiddels gesloten. Het is wel mogelijk om de opvolger van de TOGS aan te vragen: de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Dit kan via de website van de Rijksoverheid.

Profijt voor B&B’s met eigen entree

Op 15 april 2020 zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd in de voorwaarden van de TOGS. De regel dat een onderneming niet op het woonadres gevestigd mag zijn, is deels aangepast. B&B’s met eigen entree kunnen hiervan profiteren. Het is nu toegestaan om een vestiging te hebben die fysiek is afgescheiden van je privéwoning, en die een eigen opgang of toegang heeft. Bij de aanvraag dien je wel bewijsstukken mee te sturen, bijvoorbeeld een foto die de eigen opgang goed in beeld brengt.

Agrarische bedrijven

Run je een B&B op een actief boerenbedrijf? Naast B&B’s met eigen entree, profiteren agrarische bedrijven eveneens van de wijzigingen bij de TOGS. Bij deze ondernemingen wordt er nu bij de aanvraag van overheidssteun, naast de hoofdactiviteit ook gekeken naar de nevenactiviteit. Dat betekent dat je als agrarische recreatieonderneming financiële compensatie kunt krijgen, indien je omzetverlies lijdt met je Bed and Breakfast, minicamping of verhuur van vakantiehuisjes.

Aanvraag via RVO

Nog geen oplossing voor alle B&B’s

Agrarische recreatieondernemingen en B&B’s met eigen entree, mogen nu dus rekenen op de nodige overheidssteun. Uiteraard dienen zij daarvoor wel aan de overige voorwaarden te voldoen. Denk daarbij aan een KvK-nummer met de juiste SBI-code, en € 4.000,- aan vaste lasten in drie maanden tijd. Voor B&B’s die verder wel aan de eisen voldoen, maar niet over een eigen ingang beschikken, is er vanuit de overheid nog geen oplossing geboden. Deze groep B&B-eigenaren kan echter wel een beroep doen op de Tozo via de gemeente.

SBI-code 55.9 of 55.90

In een open brief aan het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, verzocht Hanny Arens van Bed & Breakfast Nederland onder meer om SBI-code 55.9 of 55.90 ‘Overige logiesverstrekking’ toe te voegen aan het Standaard Bedrijfsoverzicht van de RVO. Hier is vanuit het ministerie vooralsnog geen gehoor aan gegeven. Eigenaren met een niet-aansluitende SBI-code, kunnen het beste hiervan melding maken bij de RVO. Hoe meer B&B’s dit doen, des te groter de kans dat er nieuwe codes worden toegevoegd.

Ook interessant:

Deel dit artikel:

Over de auteur

Josjah Thalen

Eindredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V.

15 Reacties

 • Beste BedandBreakfast, allereerst dank voor jullie open brief en de moeite die jullie nemen om onze bedrijfstak hierin te steunen. Super fijn!

  Ik las jullie koptekst:”Positief nieuws voor eigenaren van B&B’s met eigen entree. Vanwege een wijziging in de voorwaarden van de TOGS, is het nu mogelijk om een beroep te doen op de financiële tegemoetkoming van € 4.000,- van de overheid.”

  En nu vraag ik mij af, waar kun je deze informatie op de site vinden, voor onze B&B met eigen opgang en sanitair zou dit gelden, maar ik vind deze aanpassing niet terug op de site, kunnen jullie mij aangeven waar deze wijziging staat of hoe je dit toch kunt aanvragen? Ik heb de wijziging voor de agrarische sector met vakantie huisje wel gevonden.

  En een tweede vraag, hebben jullie al een reactie gekregen op de open brief over de vraag om ook de code 5590 (overige logies) toe te voegen als bedrijf dat schade ondervind gedurende de corona crises? En verwachten jullie dit nog?

  Hartelijk dank voor jullie antwoorden!

  • Beste Astrid,

   Bedankt voor je reactie! De informatie m.b.t. de eigen opgang, staat beschreven bij de aanvraagprocedure op de website van de RVO (onder het kopje ‘Bijlagen’). Check: https://bit.ly/2VsO9hY voor meer informatie. Daarnaast hebben wij een bevestiging gekregen dat onze open brief is ontvangen. Het ministerie kan op basis van lobby en de roep in de maatschappij, verschillende wijzigingen doorvoeren in haar beleid. De bovenstaande wijziging in de TOGS is daar een goed voorbeeld van. Als je over een niet-aansluitende SBI-code beschikt, dan is het in ieder geval raadzaam om hiervan een melding te maken bij de RVO. Hoe meer B&B’s dit doen, des te groter de kans dat het ministerie dit gaat oppakken. Succes!

 • We hebben 5 kamers en de gemeente Harlingen verplicht ons een gezamelijke ingang te hebben voor gasten en onszelf.

  Realiseren ze in Den Haag hoeveel b&b’s deze situatie hebben?

  Is het een optie btw plichtig zijn voor de fiscus een werkbaar gegeven?

  Er is dan geen sprake van puur hobby matigheid maar een zakelijke werkwijze van de b&b.

  Met deze toevoeging/eis komen meerdere b&b’s in aanmerking.

  • er wordt gesproken over €4000 vaste lasten in 3 maanden. wij hebben een gemiddelde omzet van €1200 per maand. komen wij dan niet in aanmerking.

 • Eigen entree….

  Wij hebben een gezamelijke voordeur.
  Gasten krijgen een voordeur sleutel. Iedereen en wij als eigenaren kunnen zelfstandig naar binnen.
  Is dit een vorm van “eigen entree”?

  Bij ..ja kunnen ook wij Togs aanvragen

  (Alle prive deuren zijn afsluitbaar. Gasten kunnen niet in prive vertrekken komen.

 • Fijn dat jullie dit delen. Mijn ervaring is echter dat ik niet aan de immure norm kom van 23,5 uur per week werken. Ben benieuwd hoe jullie dat doen. Ik heb 1 kamer met eigen opgang. Dus al heb ik een hele week de kamer bezet dan red ik het nog niet met die 23,5 uur…

 • Dank aan allen die inspanningen hebben verricht om TOGS toegankelijk te maken voor B&B’s!!! Wij hebben gisteren de bevestiging binnen gekregen dat het geld onderweg is en zijn daar zeer blij mee.
  Toch even een kanttekening want de uitkering voor de B&B’s is geen vanzelfsprekendheid. Je moet bewijs meesturen, in de vorm van een huur ovk, hypotheekakte of jaarcijfers 2019 waaruit blijkt dat er voor het B&B gedeelte huisvestingskosten gemaakt worden naast je prive huisvestingskosten. Daarnaast moet je aantonen dat je in 3 maanden tijd ca. € 4000 vaste lasten hebt voor je B&B.
  Succes allemaal !

  • Dag B&B Bommels,
   Wat fijn dat uw B&B onder de regeling valt. Wij zijn ook een B&B staan ingeschreven bij de KvK onder nummer 5590 “overige logies” en maken daarom alsnog geen aanspraak op de TOGS, omdat deze code niet is meegenomen in de lijst.
   Mag ik vragen onder welke hoofdcodering u ingeschreven staat bij de KvK, omdat u wel in aanmerking komt
   mvg
   B&B De Luttikhoeve

 • Super dat jullie dit hebben uitgezocht en meedelen. Ik ben echter wel verwonderd. Die €. 4000,== krijg je uitsluitend als je in 3 maanden ook daadwerkelijk €. 4000,== aan vaste lasten hebben. Denk dat dit er heel weinig zijn. Wij voldoen aan alle eisen… gelukkig op 1 na: de vaste lasten van €. 4000.==. Denk dat dit voor bijna geen enkele B&B geldt.

 • Allereerst willen we jullie bedanken voor het onder de aandacht brengen van B&B’s voor de TOGS regeling. Helaas valt het merendeel van de B&B’s toch onder code 5590 die tot nu toe dus niet is meegenomen in de lijst van SBI codes. Hoe staat het hiermee? Wij hebben al diverse keren aan het RVO aangegeven dat deze code niet onder de TOGS valt. Jullie schrijven een hoopvol bericht dat B&B’s ook onder de TOGS vallen, maar uiteindelijk worden we blij gemaakt met een dode mus, omdat wij staan ingeschreven onder 5590. Over welke B&B’s schrijven jullie dan in jullie nieuwsbrief? Onder welke code staan deze ingeschreven? Als deze B&B’s onder “pensions, hotels” of “verhuur appartement e.d.”staan vermeld, gaat het dus niet om de klassieke B&B’s. Graag zouden we van die mensen willen weten, waarom zij wel in aanmerking komen voor de TOGS.
  Jullie schrijven ook over de vaste kosten van 4.000 euro die je moet kunnen aantonen, maar dat is voor een B&B toch haast niet haalbaar? Wij hebben een boerderij met 4 B&B kamers. Ons inkomen is onze B&B, daar werken we hard voor, net als alle andere ondernemers. Wij hebben nu net als hen geen inkomen. Alleen omdat wij onder “overige logies” zijn ingeschreven, komen wij niet voor steun in aanmerking, terwijl wij net als hotels, pensions e.d. kamers verhuren aan gasten. Kunnen jullie dit misschien nog eens extra onder de aandacht brengen van het Ministerie? Hopelijk wordt er nog gereageerd op jullie brief en is die extra aandacht niet meer nodig.

 • Heb een B&B, waarvan het prive adres hetzelfde is als het B&B-adres. Verder voldoen we aan de eisen (SBI-code, kosten etc. en hebben de gevraagde informatie meegestuurd). 19 april aanvraag ingediend. 24 april stond het bedrag op de rekening.

 • Uiteindelijk komt het voor de meeste B&B eigenaren erop neer dat we nergens voor in aanmerking komen.
  TOG: €4000 omzetverlies van 16 maart t/m 15 juni gaat misschien lukken, maar vaste lasten van €4.000 in 3 maanden tijd? Eh nee.
  TOZO: gemiddeld 23,5 uur per week werken voor je onderneming: nee.
  Het is dus voor velen van ons helaas pindakaas.

 • Goedemorgen,
  Fijn dat jullie de belangen van B&B-eigenaren behartigen. Met succes, wanneer de B&B een eigen entree heeft kun je als eigenaar nu ook tegemoetkoming aanvragen.
  Ik heb een B&B in Amsterdam. Net 6 maanden geleden mee begonnen. Mijn huis zo verbouwd dat de voorwaarde van de gemeente, een gedeelde entree met de bewoners, gerealiseerd is. Dat is harde voorwaarde van Amsterdam voor een vergunning. Hier botst gemeentelijke regelgeving met rijksregeling.
  Ik vraag me dan ook af wat de overweging vanuit het rijk is om B&B’s met een eigen entree wél in aanmerking te laten komen voor tegemoetkoming en B&B’s met een gedeelde entree niet. Weet u wat die overwegingen zijn?
  met dank en vriendelijke groet,
  Rob Riemersma
  B&B TwoSixty

  • Beste Rob,

   Bedankt voor je reactie. De wet- en regelgeving voor B&B’s is in iedere gemeente anders, daarnaast kan de bedrijfsvoering per B&B ook enorm verschillen. Hierdoor is het dus mogelijk dat de ene B&B wel in aanmerking komt voor de TOGS en de andere helaas niet. De TOGS ziet vooral toe op ondernemers die de huur van een bedrijfspand en andere vaste lasten niet meer kunnen betalen. Met een eigen entree voor de gasten, is het onderscheid tussen bedrijf en privé mogelijk sneller gemaakt voor de RVO. Het is echter gissen, want de overwegingen van het ministerie zijn ons helaas niet bekend.

Laat een reactie achter