Wet- & Regelgeving

Tozo voor B&B’s: regeling aanvragen

Bedandbreakfast.nl; Tozo voor B&B’s: regeling aanvragen

Run jij je B&B als zelfstandig ondernemer, staat je accommodatie ingeschreven bij de KvK en werk je gemiddeld meer dan 23,5 uur per week in je B&B? Bekijk dan hoe je de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) kunt aanvragen.

Tijdelijke inkomensondersteuning

Het kabinet heeft de Tozo opgesteld voor zelfstandig ondernemers, waaronder ZZP’ers, waarvan (een deel van) het inkomen is weggevallen als gevolg van de coronacrisis. In dat opzicht is de Tozo voor B&B’s dus zeker relevant. De regeling werkt terug tot 1 maart 2020 en blijft vooralsnog bestaan tot 1 juni 2020. Mocht je B&B dus pas in mei in de financiële problemen komen, dan kun je op dat moment alsnog een aanvraag indienen. De Tozo bestaat uit twee delen:

 1. Een tijdelijke inkomensondersteuning – voor maximaal 3 maanden – die je inkomen aanvult tot het sociaal minimum.
 2. Een lening voor bedrijfskapitaal voor ondernemers met acute liquiditeitsproblemen.

Voorwaarden Tozo voor B&B’s

Hoewel de Tozo dus voor B&B’s relevant lijkt te zijn, kan helaas niet iedere B&B-eigenaar een beroep doen op de regeling. Als je bijvoorbeeld alleen een btw-nummer hebt, dan kun je geen aanspraak maken op deze noodregeling. Wel is het dan mogelijk om via de gemeente een bijstandsuitkering aan te vragen. Het aanvragen van de Tozo verloopt eveneens via de gemeente, maar daarvoor dien je wel aan de volgende voorwaarden te voldoen:

 • Je bent zelfstandig ondernemer (eenmanszaak/zzp, vof, bv, etc.)
 • Je bent ouder dan 18 jaar en ontvangt geen AOW
 • Inschrijving KvK voor 17-03-2020 18:45 uur
 • Woonplaats en bedrijf in Nederland
 • Je werkt gemiddeld meer dan 23,5 uur per week in je B&B
 • Je inkomsten liggen vanwege de coronacrisis onder het sociaal minimum en/of je hebt liquiditeitsproblemen

Online check

Doordat de bedrijfsvoering bij ieder Bed and Breakfast anders is geregeld, is de Tozo voor B&B’s niet automatisch van toepassing. Via een laagdrempelige online check van de Rijksoverheid, krijg je een indicatie of je als ondernemer in aanmerking komt voor de noodregeling. Kom je na het invullen van de check niet in aanmerking voor financiële ondersteuning? Dan ben je alsnog vrij om via de gemeente waar je woonachtig bent een aanvraag te doen.

Tozo Check

Meer informatie

De informatie over de Tozo voor B&B’s is gebaseerd op informatie van de Rijksoverheid. Voor meer diepgang en andere vragen over deze specifieke noodregeling, verwijzen wij je graag door naar de website van de Rijksoverheid. Indien je een beroep wilt doen op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, raden wij je aan om contact op te nemen met de gemeente waarin je woont.

Website Rijksoverheid

Ook interessant:

Deel dit artikel :

Over de auteur

Avatar

Josjah Thalen

Eindredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V.

2 Reacties

 • Goede morgen,
  Ons accountantsbedrijf heeft deze corona bijdrage voor ons aangevraagd en dit is afgewezen omdat wij boven de pensioengerechtigde leeftijd zijn, en onze zoon werkt ook mee! Dat is toch discriminatie.
  Frits, Gerda en Marcel van Manen, Pension/B&B De Boschkamp, Barneveld

  • hallo Frits, Gerda en Marcel. Over 1 week krijg ik aow (en beetje pensioen). Dus daarna zal ik een mogelijke vervolg-tozo niet ontvangen (áls die er weer komt…). Goed om te weten. Is wel terecht vind ik: de tozo kun je vergelijken met een bijstandsuitkering. En bijstand krijg je niet wanneer je (voldoende) ander inkomen hebt. Daar is het ‘bijstand’ voor.
   Maar, misschien krijgt jullie zoon het wel wanneer het B&B zijn enige inkomen is?

Laat een reactie achter