Wet- & Regelgeving

TOGS voor B&B’s: tegemoetkoming aanvragen

Bedandbreakfast.nl; TOGS voor B&B’s: tegemoetkoming aanvragen

De beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS) is één van de noodmaatregelen die het kabinet heeft opgesteld tijdens de coronacrisis. Bekijk hoe je als B&B-eigenaar een beroep kunt doen op deze regeling.

Update: deze regeling is inmiddels gesloten. Het is wel mogelijk om de opvolger van de TOGS aan te vragen: de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Dit kan via de website van de Rijksoverheid.

Tegemoetkoming van € 4.000

Via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kun je met behulp van je KvK-nummer en SBI-code een aanvraag indienen voor een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000. De tegemoetkoming ziet vooral toe op ondernemers die de huur van een bedrijfspand en andere vaste lasten niet meer kunnen betalen. Daarbij is het een voorwaarde dat ondernemers met een zaak in eigen huis zijn uitgesloten. Daardoor lijkt het erop dat de TOGS voor B&B’s niet van toepassing is.

Tegemoetkoming aanvragen

Toch het raadzaam om een beroep te doen op de regeling via de RVO. Naast je KvK-nummer, dien je ook een SBI-code in te vullen. SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling en geeft aan wat de hoofdactiviteit van een bedrijf is, jouw code vind je terug op het uittreksel van de KvK. B&B’s vallen vaak onder SBI-code 55.10.2: ‘Hotels (geen hotel-restaurants), pensions en conferentieoorden’. De lijst met codes wordt regelmatig geactualiseerd, dus het is raadzaam om de code vooraf nogmaals te controleren via de RVO.

Aanvraag via RVO

Melding maken bij RVO

Om voor de regeling in aanmerking te komen, mag het privéadres van de eigenaar niet gelijk zijn aan het vestigingsadres. Toch kan er voor B&B-eigenaren een uitzondering worden gemaakt, in dat opzicht biedt de TOGS voor B&B’s perspectief. Indien je B&B staat ingeschreven bij de KvK en niet in aanmerking komt voor de regeling van € 4.000, dan is het raadzaam om een melding te maken via het contactformulier van de RVO.

TOGS voor B&B’s

Meldingen die bij de RVO binnenkomen worden per geval bekeken. Beargumenteer waarom je B&B met SBI code 55.10.2 ook uitgezonderd zou moeten worden en dat het privéadres (in het geval van B&B) wel gelijk mag zijn aan het vestigingsadres. Hoe meer B&B-eigenaren dit doen, des te groter de kans dat de TOGS voor B&B’s wordt toegezegd.

Open Brief

Bij Bedandbreakfast.nl dragen we B&B’s een warm hart toe. Daarom hebben wij B&B-eigenaren gevraagd om hun argumentatie en zienswijze ook door te sturen naar onze klantenservice. Op basis van de verzamelde reacties, hebben we het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in een open brief verzocht om de TOGS voor B&B’s beschikbaar te stellen.

Bekijk Open Brief

Ook interessant:

Deel dit artikel:

Over de auteur

Avatar

Josjah Thalen

Eindredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V.

3 Reacties

 • Voor de togs is er een tweede voorwaarde en die is dat je 4000
  Euro aan vaste bedrijfskosten moet hebben.
  Vaste koste ca 1335 Euro p.mnd.
  Dat hebben veel kleine bnb niet.
  Variabele kosten zijn wel hoog.

 • Beste Josjah
  hartelijk dank voor deze informatie: ik was vooral tijdens de weekends actief als host, ik had/heb dan ook geen inschrijving bij de KvK. Dit lijkt echter wel voorwaarde te zijn. Ik geef jaarlijks de inkomsten op bij de belastingdienst, maar het betreft een bijverdienste. Ik werk daarnaast als flexkracht en die inkomsten zijn eigenlijk ook niet noemenswaardig. Nu val ik dus a.h.w. volledig buiten de boot, want geen recht op financiele tegemoetkoming i.h.k.v. de corona-crisis, terwijl ik het al jaren doe zonder een aanvullende uitkering. Ik vind dit enorm zuur. Heb jij of iemand anders, die dit leest, tips of adviezen m.b.t. een tijdelijke financiele ondersteuning? Bij voorbaat hartelijk dank, Francisca

  • Beste Francisca,

   Bedankt voor je bericht. We begrijpen dat het lastig is om zonder KvK-nummer in aanmerking te komen voor financiële compensatie van de overheid. Heb je al geprobeerd om bijstand aan te vragen? We hebben van diverse eigenaren vernomen dat zij hier eveneens een beroep op hebben gedaan. Veel succes in ieder geval, hopelijk komt er snel verbetering in je situatie.

Laat een reactie achter