Buma/Stemra en Videma

Videma, wat krijgen we nu? (1)

 

Bedandbreakfast.nl Videma

De telefoon staat roodgloeiend op het kantoor van Bed & Breakfast Nederland. “Ik heb een brief gekregen van Videma. Ik moet per gastenkamer 28 euro betalen voor tv”, luidt de teneur van de meldingen. Gevolgd door de prangende vraag: “Wat moet ik doen?”

Nu zijn wij geen juridisch experts. Maar wij willen ook antwoorden op deze vragen, dus deden we wat onderzoek. Dit is in het kort wat wij weten over Videma.

Videma is geen oplichtersclub, laten we dat voorop stellen. Het is eerder een soort incassobureau dat werkt met een mandaat van programmamakers en omroepen.Volgens de Auteurswet moet je een licentie betalen als je tv-beelden openbaar maakt buiten huiselijke kring. Videma vraagt daarom geld van B&B-eigenaren die tv aanbieden op de gastenkamers.

Digitenne en WiFi
Los van de ongerustheid die deze brieven van Videma veroorzaken, roepen ze ook veel vragen op. Videma heeft het in de brief bijvoorbeeld over ‘doorgifte’ van kabel- of satelliettelevisie naar de gastenkamers of gezamenlijke ruimte. Maar wat nu als je een flatscreen-tv met ingebouwde DVB-T-antenne voor Digitenne in de gastenkamer hebt staan? Of een computer met internetverbinding?

Dit soort complexe vragen kregen wij de afgelopen dagen op ons bordje. Reden om de telefoon te pakken en Videma om uitleg te vragen.

Zo zit het volgens Videma
Een woordvoerder legt ons uit dat het geen verschil maakt waar het tv-signaal vandaan komt. Je moet volgens hem gewoon betalen als je gasten de volgende diensten aanbiedt:
• Kabel-tv
• Tv met ingebouwde DVB-T-ontvanger (digitale tv via de ether)
• Computer met internetverbinding (want hier kun je ook tv op kijken)
• WiFi-netwerk waarop de gast met zijn eigen laptop kan inloggen

Waar ligt de grens?
Zeker bij die laatste claim zetten wij heel grote vraagtekens. Betalen aan Videma, omdat gasten via jouw WiFi-netwerk misschien tv kijken op hun eigen laptop? Klinkt vergezocht. Het is natuurlijk in Videma’s belang om een ruime definitie te hanteren. Maar waar ligt de grens?

Lees verder: Videma, wat krijgen we nu? (2)

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

8 Reacties

    • Buma /Stemra gaat over de muziek; Videma over het doorgeven van beelden. Het is mij ook niet duidelijk wanneer het voldoende is. De overheid zou het een halt toe moeten roepen.

  • Wij geven beelden door, maar wat te denken van de reclame die via de beelden mee komen, daar vragen wij echt niet om, ze krijgen daar heel veel geld voor!

    We betalen allemaal via de belasting BUMA/STEMRA, laat ze voor dit zelfde ook maar zoiets verzinnen.

    Ik noem dit allemaal kleine ondernemertjes pesten, ze denken zeker dat het een vetpot is om een kamer te verhuren.

  • Ook wij betaalden Videma met tegenzin. Wij bieden op onze kamers televisie met digitenne aan. Per kamer betalen wij een digitenne abonnement inclusief auteursrechten. Zelf kijken wij geen televisie op deze kamers, maar wij betalen wel de auteursrechten – Het zou ook achterlijk zijn om televisie te gaan kijken en je broodwinning te missen! Met andere woorden: wij geven onze vergoeding voor auteursrechten door aan onze gasten zonder er zelf gebruik van te maken, onze gasten betalen er namelijk ook indirect voor. Door het verder verlenen van onze betaalde auteursrechten per televisie hoeven wij wettelijk gezien niet dubbelop te betalen voor auteursrechten, omdat wij reeds de auteursrechten per digitenne abonnement betaald hebben. Wij betalen Videma daarom ook niet meer. Wij raden iedere logies verstrekkende ondernemer met digitenne per kamer aan geen gehoor aan Videma te geven. Enkel wanneer logies verstrekkende bedrijven met 1 ontvanger (kabel, satelliet) de kanalen doorgeven aan meerdere kamers, zijn deze verplicht auteursrechten aan Videma te betalen. Zij zijn dus verplicht. Wij niet, omdat wij per televisie een abonnement betalen en zelf geen gebruik van de kanalen maken. Voorwaarde hierbij is wel dat het maximaal aantal klanten per kamer niet overschreden wordt: 1-persoonskamer slechts 1 persoon, 2-persoonskamer slechts twee personen, etc.
    Beste mede-ondernemers haal hier jullie voordeel uit, want wettelijk gezien overtreedt Videma de regels m.b.t. het factureren en dreigen met consequenties van logiesverstrekkende ondernemers om toch te betalen wanneer zij per kamer digitenne aanbieden tegen de geldende voorwaarden.

    Succes en groet,
    Patrick

  • Hoezo is Videma geen oplichtersclub. Als je WiFi aanbiedt moet je licentie betalen?! Ha Ha, weet de NS dat al? Hoeveel mensen zitten er in een coupe, en hoeveel moet de NS dan per dag betalen. En de bakker met WiFi? En betaal je dan per WiFi kastje of aantal mensen die bij de bakker in de rij staan? Moeten bibliotheken nu ook betalen? Die hebben ook WiFi. Gewoon oplichters dus.
    Videma, zorg eerst maar eens dat je je zaakjes voor elkaar hebt. Dit staat me enorm tegen. Ik wil best betalen voor een dienst, maar dit is ordinair graaien (en geen dienst).

Laat een reactie achter