Inspirerende Bestemmingen

Tips en B&B’s voor een Weekendje Maastricht

Bedandbreakfast.nl; Tips en B&B’s voor een Weekendje Maastricht

Een weekendje Maastricht is altijd een goed idee! Van monumenten bewonderen en een terrasje pakken op het Vrijthof, tot urenlang shoppen en de jaarlijkse kerstmarkt bezoeken. Vanuit een B&B ervaar je deze bourgondische stad op zijn best!

Stad vol historie

De hoofdstad van Limburg leent zich perfect voor een heerlijke stedentrip in eigen land. Op elk moment van het jaar heerst hier dat fijne vakantiegevoel. Dat komt natuurlijk mede door prachtige bezienswaardigheden als de Basiliek van Sint Servaas, de Sint Janskerk en de iconische Sint Servaasbrug over de Maas. Je kunt hier uren ronddwalen door de sfeervolle straten en flaneren over fotogenieke pleinen. Neem de tijd en kies voor een onvergetelijk verblijf bij een gastvrije B&B of een leuk appartement op de mooiste locaties.

B&B Maastricht

Bourgondische Stedentrip

Een bezoek aan Maastricht is onlosmakelijk verbonden met lekker eten en drinken. De stad is dan ook bezaaid met goede restaurants, bruine kroegen en terrasjes. Proef zeker eens lokale specialiteiten als zuurvlees, Rommedoe kaas en Limburgse vlaai van de Bisschopsmolen. Verder is een drankje bij café In Den Ouden Vogelstruys, dat door locals liefkozend ‘de Huiskamer van Maastricht’ wordt genoemd, een aanrader. Voor speciaalbieren ben je bij De Zwaan aan het juiste adres. Ook leuk: eten bij FoodChurch of een proeverij bij Brouwerij Bosch.

Fort Sint Pieter

Wie vanuit de stad omhoog kijkt, ziet in de verte Fort Sint Pieter al liggen op de befaamde Sint-Pietersberg. Dit indrukwekkende fort werd ruim driehonderd jaar geleden gebouwd om de stad vanuit het zuiden te beschermen. Neem een duik in de geschiedenis tijdens je weekendje Maastricht en volg een rondleiding in dit rijksmonument. Een bezoek aan het fort is perfect te combineren met een tour door de onderliggende mergelgrotten. Het grottenstelsel is maar liefst 22.000 gangen rijk en is deels te bezoeken met een gids.

B&B Fort Sint Pieter

Natuurparadijs Sint-Pietersberg

Aan de voet van de Sint Pietersberg vind je het gelijknamige natuurgebied dat beheerd wordt door Natuurmonumenten. Maak een bijzondere wandeling door de voormalige ENCI-groeve, waar tot 2018 het totale productieproces van cement plaatsvond. Op het uitzichtpunt over de groeve, kun je jezelf verwonderen over de geschiedenis van de kalksteengroeve en de ontwikkeling van de nieuwe natuur. De wandelroute leidt vervolgens verder door onder meer kalkgraslanden, langs het water en Hoeve Lichtenberg.

Shoppen en meer

Met de twee grote winkelcentra Entre Deux en Mosae Forum én winkelstraat Grote Straat, is de binnenstad een paradijs voor shopaholics. Sla Dominicanen niet over! Je kijkt je ogen uit bij deze boekhandel in de eeuwenoude Dominicanenkerk. Wandel verder richting het Fransachtige Jekerkwartier, waar veel lokale winkels vol lekkernijen zijn gevestigd. Wil je luxe shoppen, dan moet je in het Stokstraatkwartier zijn. Steek ook de Maas over voor een wandeling door Wyck; deze karakteristieke buurt zit vol hippe eettentjes en leuke boetieks.

Kunst en Cultuur Walhalla

Tijdens je weekendje Maastricht zijn de mogelijkheden voor kunst en cultuur eindeloos. Laat je bijvoorbeeld verrassen door de vaste collecties en wisselende tentoonstellingen van het Bonnefanten. Ook een bezoek aan het Fotomuseum en Natuurhistorisch Museum Maastricht zijn absoluut de moeite waard. Avondje theater? Check dan het programma van Theater aan het Vrijthof en Toneelgroep Maastricht. En dan hebben we het nog niet eens gehad over events als TEFAF, André Rieu op het Vrijthof en volksfestijn carnaval!

Magisch Maastricht

De mooiste tijd van het jaar is nóg mooier tijdens Magisch Maastricht. De stad is jaarlijks in december volledig gehuld in winterse sferen; het perfecte moment voor een stedentrip met een gouden randje. Laat je betoveren door een zee aan twinkelende lichtjes, draai een pirouette op de overdekte schaatsbaan en geniet van het uitzicht in het sky-high reuzenrad. Met warme chocomel of een glas glühwein erbij wordt het nóg gezelliger op de kerstmarkt, waar je uiteraard ook volop keuze hebt uit lekkere streekproducten en mooie kerstcadeaus.

Weekendje Maastricht en omgeving

Als je kiest voor een weekendje Maastricht, dan is het verleidelijk om een aantal andere mooie plekken in Limburg te bezoeken. Plak er dus gerust een paar dagen aan vast en boek een B&B in bijvoorbeeld Mechelen of Heerlen! En wat denk je van een verblijf in Valkenburg? Highlights van dit idyllische mergelstadje zijn onder meer de historische kasteelruïne en de ondergrondse grotten. Plan ook zeker eens een verblijf tussen half november en begin januari, want dan is deze stad van onder tot boven in kerstsferen gehuld!

Deel dit artikel:

Over de auteur

Josjah Thalen

Verzamelt graag herinneringen op bijzondere bestemmingen. Heeft een grote passie voor reizen en overnacht dan het liefst bij unieke B&B’s: zijn beste tips deelt hij op deze blog.

Laat een reactie achter