Geclassificeerde B&B

Verhalen van een Mystery Guest – De eerste keer

Nederlandse Bed & Breakfast Classificatie

Hoewel ik al jaren werkzaam ben als mystery guest, vergeet ik nooit meer die eerste keer dat ik een bezoek bracht aan een tulpen-B&B in naam van Stichting Bed & Breakfast Nederland. Het was voorjaar en mijn lief en ik reisden af naar In de Morelleput in Nieuwvliet.

Stress
Terwijl het landschap aan ons voorbij raasde, las ik voor de vijfde keer de instructies door voor het controlebezoek. Deze B&B was enkele jaren eerder geclassificeerd met drie tulpen, dus ik was niet de eerste mystery guest die hier op bezoek kwam. Ik wilde mezelf dan ook extra goed voorbereiden. Heel even brak het angstzweet uit, toen ik erachter kwam dat de machtiging voor de overnachting was verdwenen. Stress! De B&B was al in zicht toen ik de papieren onderin mijn weekendtas terugvond, nét op tijd!

Ik dacht nog bij mezelf ‘idyllischer kan het niet worden’

De bijzondere boerderij werd omringd door een groen-roze zee van Duizendknoop en een smal grindpad voerde ons vanaf het parkeerveld naar de voordeur. Daar stond ze: Suzanne, een vriendelijke jonge vrouw die samen met haar moeder de B&B runde. Ze heette ons welkom en liet de kamer zien die wij hadden gereserveerd; een landelijke kamer met een tweepersoonsbed én een bedstede. Ik dacht nog bij mezelf ‘idyllischer kan het niet worden’, totdat Suzanne vroeg of wij later die middag een welkomstdrankje wilden drinken in de theetuin. Over idyllisch gesproken…

Nederlandse Bed & Breakfast Classificatie

Vanuit B&B In de Morelleput ben je binnen een mum van tijd op het Zeeuwse strand maar ook in het Belgische Brugge.

Van theetuin tot strandpaviljoen
Vanaf de voordeur leidde het smalle grindpad ons naar de rechterkant van het landgoed waar een sfeervolle theetuin was gesitueerd. Er zaten enkele gasten te genieten van de warme lentezon en de moerbeibomen wuifden zachtjes mee met de wind. Vanaf de theetuin zag ik pas hoe groot het landgoed was, met verschillende fruitbomen en een enorme spellenschuur vol Vlaamse volksspelen. Na een kop thee en heerlijk stuk citroentaart (zelfgemaakt door Suzanne uiteraard), besloten mijn lief en ik om twee fietsen te huren bij de B&B en eropuit te trekken.

Dat Nieuwvliet zo mooi is, had ik vooraf niet kunnen bedenken. Een diner bij zonsondergang aan het strand is dan ook een aanrader. Er zijn verschillende strandtentjes te vinden maar ze liggen vrij ver uit elkaar, wijzelf kwamen uiteindelijk terecht bij Strandpaviljoen De Boekanier. Na het diner hebben we nog een strandwandeling gemaakt en vervolgens zijn we op onze rode huurfietsen weer richting de B&B gereden. Tenslotte hadden we nog het één en ander te doen voor de stichting: alle faciliteiten en voorzieningen nalopen.

Tulpenclassificatie

Naast een tweepersoonsbed vind je in de kamers Osborgh en Sinte Pier een bedstee: extra leuk voor de kinderen!

Mystery guest
Als een B&B-houder het goed heeft gedaan, dan is de B&B een lichte weerspiegeling van zijn of haar persoonlijkheid. Dat maakt het werk als mystery guest soms lastig. Want hoe kun je zoiets persoonlijks als een B&B beoordelen? Hier bieden de objectieve normenlijsten uitkomst. De normen zijn vrij zwart-wit: het is er wel óf het is er niet. De normenlijsten waren vooraf al ingevuld door Suzanne en naar de stichting verzonden. Via de stichting waren de lijsten weer bij mij terecht gekomen en kon ik alle normen ter plekke controleren.

Als een B&B-houder het goed heeft gedaan, dan is de B&B een lichte weerspiegeling van zijn of haar persoonlijkheid

De volgende ochtend stond er een heerlijk ontbijt voor ons klaar, maar door de zenuwen kreeg ik bijna geen hap door mijn keel. Mijn bekendmaking als mystery guest kwam steeds dichterbij… “Ik ben de mystery guest van Stichting Bed & Breakfast Nederland”. Vol verbazing kijkt Suzanne me aan en roept daarna lachend “Nee echt? Dat meen je niet!” Opgelucht haal ik adem. Het hoge woord is eruit, dus het is tijd om alle bevindingen te bespreken. Terugkijkend, denk ik dat het best goed ging voor een eerste keer. En daar heeft Suzanne absoluut aan bijgedragen.

theetuin

Je kunt het hele jaar overnachten bij In de Morelleput, maar de theetuin is alleen geopend van april t/m september.

Extra tulp
Aan de hand de normenlijsten en het gesprek met Suzanne heb ik mijn bevindingen gerapporteerd aan de stichting. Uiteindelijk heeft Stichting Bed & Breakfast Nederland een extra tulp toegekend aan de B&B van Suzanne en haar moeder. Hierdoor heeft In de Morelleput maar liefst vier kwaliteitstulpen in het B&B-classificatieregister, wat mij betreft een welverdiende prestatie! Suzanne is een hartelijke gastvrouw die met veel liefde haar B&B en theetuin runt, dat merk je gewoonweg aan alles.

En nu, vele jaren én B&B’s later… Denk ik nog steeds met veel plezier terug aan die mooie tijd in Nieuwvliet. Tenslotte kan het maar één keer de eerste keer zijn, ook voor een mystery guest.

Over de auteur

Mystery Guest

De Mystery Guest van Stichting Bed & Breakfast Nederland bezoekt en controleert B&B's die deelnemen aan de Nederlandse Bed & Breakfast Classificatie. Als geen ander weet zij te vertellen waarom B&B's met een Kwaliteitskeurmerk zo uniek zijn... Welke tulpen-B&B's zijn haar bijgebleven? Wat zijn haar tips? Ze deelt haar ervaringen graag met je op deze blog!

Laat een reactie achter