Inspirerende Bestemmingen

Bed and breakfasts langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie

fort_vuren_horeca

Fort Vuren in Gelderland, een geliefde pleisterplaats voor fietsers en wandelaars.

Nederland heeft een schat aan interessante historische plekken. Zoals de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een oude verdedigingslinie die werd gebouwd tussen 1815 en 1950. De forten en verdedigingswerken zijn erg leuk om te bezoeken. Zeker als je er een meerdaagse tour van maakt met overnachtingen in B&B’s. Een ontdekkingstocht van noord naar zuid.

Het Vuurtoreneiland in Amsterdam
Aan de noordelijke kant van de Nieuwe Hollandse Waterlinie vinden we het Vuurtoreneiland, genoemd naar de vuurtoren van gietijzer. Ooit behoorde dit ruige eiland tot de Stelling van Amsterdam. Nu is het een hippe plek met pop-up initiatieven, een spa, ateliers en een minibrouwerij.

vuurtoreneiland Amsterdam

In de zomer kun je op het Vuurtoreneiland in een transparante glazen kas dineren.

Muiderslot, Forteiland Pampus en Fort Diemerdam
Het Vuurtoreneiland is alleen per schip te bereiken. Neem het veerpont vanuit de haven van IJburg. Dit pont meert ook aan op Forteiland Pampus en bij Kasteel Muiderslot, beide eveneens deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

pampuseiland2

Het Pampuseiland bij Amsterdam, gebouwd tussen 1887 en 1895 op de zandbank ‘Pampus’.

B&B bij de haven van Ijburg
Er zijn leuke bed & breakfasts vlakbij de haven van Ijburg, zoals B&B Het Rode Huis aan het Water. Of overnacht in een bed and breakfast in Muiden, Weesp of Duivendrecht. Als je daar dan toch bent, bezoek dan ook Fort Diemerdam, een 19e-eeuws militair verdedigingswerk in Diemen.

rode_huis_water_BB

Bed en Breakfast ‘Het Rode Huis aan het Water’, op een steenworp afstand van de haven van Ijburg.

Vesting Naarden
Naarden is een van de best bewaarde vestingsteden in Europa en beroemd vanwege de unieke stervorm. De vesting, waarvan het grootste deel uit de 17e eeuw stamt, heeft zes bastions, een dubbele omwalling en een dubbele grachtengordel. Wandel over de verdedigingswallen en ontdek het kille ondergrondse gangenstelsel. In diverse ruimtes is nagebootst hoe de soldaten er vroeger leefden.

Naarden vesting

Vestingstad Naarden is vooral beroemd vanwege de bijzondere stervorm.

Bed & breakfast in Naarden
Het stadje Naarden is pittoresk met klinkerwegen en historische panden. Geniet vanaf je balkon in B&B Room One Twenty One van een prachtig uitzicht over de vestingwerken. Of zoek de rust op in vier-tulpen-bed & breakfast Buitenminsen, een pareltje verscholen in het groen.

bed_breakfast_naarden

Vanaf je balkon in B&B Room One Twenty One heb je uitzicht over de vestingwerken.

Fort aan de Klop in Utrecht
In Utrecht vind je het Fort aan de Klop, een wachthuis uit 1851 dat is omgetoverd tot een gezellige brasserie. Het is de ideale plek om even uit te blazen tijdens je wandel- of fietstocht. Combineer je bezoek met een rondleiding door Fort de Bilt in Utrecht, aan te vragen bij Gilde Utrecht. In het fort is een Herinneringscentrum voor de toekomst ingericht.

fort_aan_de_klop_utrecht

Het wachthuis Fort aan de Klop in Utrecht is tegenwoordig een gezellige brasserie.

Bed en breakfast in Utrecht
In Utrecht kun je in stijl overnachten in een luxe ingerichte werfkelder, zoals B&B De Witte Leeuw aan de Oudegracht. Of kies voor een van de andere sfeervolle bed & breakfasts in een Utrechtse werfkelder.

B&B in een werfkelder in Utrecht

Bed and Breakfast De Witte Leeuw, een luxe accommodatie in een werfkelder aan de Oudegracht in Utrecht.

slot_loevestijn_bed_breakfast

Suite & Breakfast Slot Loevestijn

Fort Vuren en Slot Loevestein
Fort Vuren in Gelderland is een gezellige pleisterplaats aan de rivier de Waal. Pauzeer tijdens je wandel- of fietstocht op het mooie terras bij de Fortwachterij of snuif de geur van vroeger op in de Herberg.

Vlakbij Fort Vuren, in het dorp Poederoijen, ligt Slot Loevestein. Dit imposante fort mag je niet missen! Je kunt bij het fort zelf overnachten in Suite & Breakfast Slot Loevestijn. Of ga de Brabantse grens over en laat je charmeren door B&B Binnen de Vesting in het vestingstadje Woudrichem.

Fort Bakkerskil in Nieuwendijk
We volgen de Nieuwe Hollandse Waterlinie verder zuidswaarts. In Fort Bakkerskil in het Brabantse dorp Nieuwendijk kun je overnachten in luxe bed & breakfast kamers. Slaap er bijvoorbeeld in de Oude Keuken, de voormalige Ziekenboeg of de Officierskamer. De kamers zijn comfortabel en hebben een eigen badkamer. Heel anders dan vroeger dus, toen slapen in een fort een koude beproeving was!

Bed_breakfast_fort_bakkerskil

Overnachten in een historische officierskamer met alle luxe van nu bij B&B Fort Bakkerskil.

In totaal zijn 34 forten en verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie opengesteld voor publiek. Stel een mooie route samen en ga ze allemaal bekijken! De forten liggen in een prachtig landschap en altijd is er wel een leuke B&B in de buurt. Boek jouw bed en breakfast rechtstreeks bij de eigenaar en betaal geen reserveringskosten. Bekijk bed and breakfasts >> 

Over de auteur

Avatar

Janneke

Janneke Scheepers was van 2010 tot 2016 werkzaam als webredacteur bij Bedandbreakfast.nl. Ze heeft veel geschreven over online marketing en regelgeving voor B&B-eigenaren en is mede-auteur van het boek Bed & Breakfast in Nederland. Bovendien heeft Janneke met veel plezier verschillende B&B's bezocht, haar B&B-tips kun je terugvinden op deze blog.

Laat een reactie achter