B&B starten

Bed & breakfast starten: een naam verzinnen

Bedandbreakfast.nl

Niet gemakkelijk: een naam voor je bed & breakfast bedenken.

Als je een bed & breakfast wilt starten, zul je vroeg of laat moeten bedenken hoe je je B&B gaat noemen. Misschien heb je de naam al lang in je hoofd en staat deze keuze voor jou vast. Als je het nog niet weet, lees dan deze tips voor het verzinnen van een goede naam voor je B&B.

 1. Duidelijkheid voorop
  Een goede naam zegt veel over je B&B. Over wat gasten kunnen verwachten. Zo maakt de naam ‘Bed & Breakfast De Drie Bedstedes’ in een keer duidelijk wat je doet. Een naam mag niet misleidend zijn. Als je je B&B ‘De Schapehoeve’ noemt, dan verwachten gasten dat ze daar schapen zullen zien lopen.
 2.  Durf op te vallen
  Zorg wel dat je naam opvalt en voldoende afwijkt van die van je concurrenten. Een onderscheidende naam is makkelijker te onthouden en is beter voor de vindbaarheid van je bedrijf (vooral op internet). B&B De Schapehoeve is bijvoorbeeld een sympathieke naam maar niet bijster origineel: er zijn al massa’s hoeves. Bedenk iets persoonlijks en unieks, je straatnaam kan al voldoende zijn.
 3. Niet (te) grappig
  Pas op met grappige namen. Niet iedereen deelt jouw gevoel voor humor. Een lollige bedrijfsnaam kan bovendien het idee geven dat je je werk of je klanten ook niet zo serieus neemt.
 4. Makkelijk te onthouden
  Zorg dat je naam makkelijk te onthouden is en goed in het gehoor ligt. Houd de naam dus eenvoudig: zorg dat je de naam spelt zoals je hem uitspreekt. Als mensen de naam makkelijk kunnen spellen, is je B&B beter vindbaar.
 5. Controleer de beschikbaarheid
  Controleer of de naam nog beschikbaar is. Dat kan door te kijken in het Handelsregister van de KvK. Bestaande (merk)namen mag je niet zomaar gebruiken. Wil je de naam gebruiken in een webadres, controleer dan ook of de beoogde domeinnaam nog vrij is.
 6. Wat vinden anderen
  Laat vrienden of familie je naam eerlijk beoordelen: wat vinden zij ervan? Zij kunnen er van een afstand naar kijken. Voor jou is het waarschijnlijk lastig om je uiteindelijke keuze nog objectief te kunnen beoordelen.
 7. Schakel een professional in
  Desnoods kun je naar een professional stappen zoals een reclamebureau of copywriter. Of vraag anderen om advies in fora op internet.

B&B-startersgids
Wil je meer tips die je op weg helpen bij het starten van jouw eigen bed & breakfast? Bestel de startersgids van Bed & Breakfast Nederland via Bedandbreakfast.nl/starten.

Over de auteur

Janneke Scheepers

Janneke Scheepers was van 2010 tot 2016 werkzaam als webredacteur bij Bedandbreakfast.nl. Ze heeft veel geschreven over online marketing en regelgeving voor B&B-eigenaren en is mede-auteur van het boek Bed & Breakfast in Nederland. Bovendien heeft Janneke met veel plezier verschillende B&B's bezocht, haar B&B-tips kun je terugvinden op onze B&B gastenblog.

6 Reacties

 • Onze Bed and Breakfast heet “De Duijventil”. Het is een afgeleide van onze achternaam, daar hoefden wij niet lang over na te denken. Omdat wij van een bovenhuis en benedenhuis één huis hebben gemaakt, maar wel twee voordeuren hebben behouden, hebben wij veel kamers. Net als in een duiventil. Twee van die kamers zijn in gebruik voor B&B en hebben een eigen badkamer en keuken.
  Eigenlijk zouden wij een website met de naam “B&B De Duijventil” moeten hebben, maar wij hebben al een domeinnaam duijfathome.nl en dan wordt het wel een beetje duur. Wij hebben de B&B website aan onze familiewebsite gekoppeld.

  Mijn complimenten voor jullie geweldige website en de goede adviezen die jullie geven.

  Groeten,

  Jenny Duijf-Flobbe

  • graag wil ik je even attent maken op de site wix.com.
   daar kun je zelf op een heel eenvoudige toch leuke manier een site maken voor je B&B.
   om het te hoste en je domein naam te gebruiken betaal je via hostnet niet zo heel veel.
   Ik ben zelf nl ook een klein zelfstandige ondernemer en van plan op kort termijn een B&B te beginnen. Ik heb ondervonden dat internet met eigen site toch wel een kleine prioriteit is en beslist niet duur hoeft te zijn.Hoop je hier wat nuttige info gegeven te hebben en wellicht kun je hier iets mee
   vriendelijke groeten Anja

  • Ik zie dat dit al een heel oud bericht is. In 2011 schreef ik over de naam van onze B&B website. Inmiddels hebben wij al weer jaren het domein deduijventil.nl

 • Het kiezen van een pakkende naam is inderdaad niet eenvoudig. we hadden eerder ons hoofd al gebroken over een naam voor ons bedrijf en nu weer voor een B&B.
  We zitten vlakbij strand en duinen van Kijkduin, maar toch ook weer niet dicht genoeg. Om geen valse verwachtingen te scheppen “Duinzigt” en “Zeebries” maar niet gedaan. We hebben een ruime gastenkamer met balkon, maar “Balconnia”was toch ook weer te jolig.
  Uiteindelijk is het “neef Henri” geworden. “We gaan bij neef Henri logeren” klinkt toch heel gezellig en huiselijk? Om het een erudiete Haagse neef te maken hebben we in de hal een oude laadjes hutkoffer staan en wat oude wandelstokken opgehangen. Verder weinig opsmuk.
  De kamer is enigszins in strandstijl met regisseurstoelen en zonnig (oker)gele muur.
  Gasten zijn heel tevreden met de ruimte en de frisse uitstraling.

Laat een reactie achter