Wet- & Regelgeving

Nachtregister: welke gegevens moet je noteren?

Nachtregister: gegevens te noteren door bed en breakfast

In het nachtregister registreer je gegevens van de gasten van je B&B.

Als B&B-eigenaar houd je doorlopend een nachtregister bij met daarin een aantal gegevens van je gasten. Deze eis komt uit het Wetboek van Strafrecht. Het bijhouden van het nachtregister werkt als volgt.

Je vraagt de gast bij aankomst om een geldig reisdocument of identiteitsbewijs. In het nachtregister noteer je de volgende gegevens:

  • naam en woonplaats van de gast;
  • dag van aankomst;
  • soort identiteitsbewijs/reisdocument;
  • dag van vertrek.

Bovengenoemde verplichte gegevens zijn in juli 2010 door middel van een wetswijziging vastgesteld.  Je hoeft ze niet te noteren voor meereizende echtgenoten, minderjarige kinderen of in het geval van reisgezelschappen. Ook gegevens zoals geboortedatum, -plaats en betrekking van de gast hoef je niet te noteren.

Nachtregister aanvragen
Bij sommige gemeenten kun je een nachtregister aanvragen of dit via de gemeentelijke website downloaden. De gemeente kan je verzoeken om de gegevens uit het nachtregister aan te leveren, bijvoorbeeld bij je aangifte voor de toeristenbelasting. Je kunt ook de berichtenbox van Antwoord voor Bedrijven gebruiken om een nachtregister aan te vragen of de gegevens uit het nachtregister digitaal aan te leveren.

Handboek Bed & Breakfast
Meer informatie over wet- en regelgeving, toegespitst op bed & breakfast-eigenaren, vind je in het digitale ‘Handboek Bed & Breakfast‘ van Bed & Breakfast Nederland.

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

2 Reacties

  • Goedemorgen, als ik op “Nachtregister aanvragen” klik, krijg ik een popup scherm of ik een IPhone wil! Daar heb ik niet om gevraagd en antwoord op mijn vraag krijg ik niet! Héél vervelend. Hoe kom ik nu bij Nachtregsiter aanvragen?
    Vriendelijke groet, Adrienne Freeke

  • Beste Adrienne, in bovenstaand artikel staat geen link genaamd ‘Nachtregister aanvragen’. Wij verwijzen enkel naar de site van Antwoord voor Bedrijven. Ik kan me niet voorstellen dat zij via een pop-up een iPhone aanbieden dus die pop-up moet wel van een andere toepassing of website komen.

    Om uw vraag te beantwoorden: u kunt de Berichtenbox van Antwoord voor Bedrijven gebruiken om een nachtregister bij uw gemeente aan te vragen of om de gegevens uit het nachtregister digitaal aan te leveren. Voor meer informatie, zie: http://www.antwoordvoorbedrijven.nl/regel/nachtregister

Laat een reactie achter