Marktcijfers

B&B-Bezoekers in Nederland: Actuele Marktcijfers

B&B-Bezoekers in Nederland: Actuele Marktcijfers

In augustus 2021 publiceerden we een artikel over actuele B&B-marktcijfers in Nederland. In dit artikel vertellen we meer over B&B-bezoekers in ons land. Hoe ziet deze doelgroep eruit? Wij onderzochten het!

B&B-Bezoekers 

Aan het begin van 2021 voerde Bedandbreakfast.nl een marktonderzoek uit onder alle aangesloten B&B’s in Nederland. In dit onderzoek analyseerden we de B&B’s zelf, maar ook  de gasten die zij ontvangen. Het is interessant om te weten hoe de gemiddelde Nederlandse B&B-bezoekers eruitzien en hoe lang, waar, en met welke motieven zij overnachten. In dit artikel gaan we hier verder op in!

Doorsnee B&B-bezoeker

Uit onderzoek blijkt dat de meeste B&B-bezoekers zich in de leeftijdscategorie 65+ (28,9%), 55 – 64 jaar (24,5%) en 45 – 54 jaar (17,4%) bevinden. Daarnaast groeit de interesse voor B&B’s ook onder de doelgroep 25 – 34 jaar (14,5%). Opvallend: zo’n 63% van de bezoekers is vrouw. Zij maken dan ook de meeste reserveringen voor een weekendje weg of vakantie bij B&B’s in Nederland.

Verblijfsduur 

Met een grote meerderheid verblijven de gasten bij 59% van de B&B’s gemiddeld twee nachten. Daaropvolgend overnachten bij vrijwel evenveel B&B’s de gasten één en drie nachten; beiden met 18%. Slechts 4% van de B&B’s geeft aan dat hun gasten gemiddeld vier nachten verblijven, en bij minder dan 1% van de B&B’s slapen de gasten gemiddeld vijf nachten of langer. Hieruit blijkt dat B&B-bezoekers dus voornamelijk kortdurend verblijven. 


Motieven 

Uit het marktonderzoek blijkt dat 96% van de gasten, ‘vrijetijdsgasten’ zijn. Slechts 4% verblijft met een zakelijk motief (mogelijk vonden er vanwege de coronacrisis ook minder zakenreizen plaats). Het verblijven in de vrije tijd kan verschillende onderliggende motieven hebben. ‘Ontspanning’ hoeft niet altijd de belangrijkste beweegreden te zijn; een functioneel verblijf op basis van (de locatie van) andere vrijetijdsactiviteiten, valt hier ook onder. Zakelijke overnachtingen gaan vooral over een verblijf dat voor werk noodzakelijk is. 

Herkomst 

Van alle gasten die de B&B’s ontvangen, komt 81% uit Nederland (nationale gasten). Een kanttekening die daarbij gemaakt kan worden, is dat het onderzoek is afgenomen gedurende de coronacrisis. Dit percentage kan in een ‘normale’ situatie, met meer internationale toeristen, dus anders zijn. 2% van de B&B’s geeft daarnaast aan dat zij voornamelijk gasten uit de eigen regio verwelkomen (regionale gasten). 

Gasten via Bedandbreakfast.nl 

Adverteren via Bedandbreakfast.nl biedt veel voordelen. We vroegen onze klanten welke voor hen het belangrijkst is. Het meest genoemde voordeel is dat een reservering op Bedandbreakfast.nl pas definitief is, nadat deze is bevestigd door zowel gast als eigenaar (25%). 19% van de B&B’s gaf aan het het prettigst te vinden dat zij zelf afspraken kunnen maken met de gast, en 18% van de B&B’s vindt het het belangrijkst dat er vooraf altijd contact is met gasten.

Naast de bovenstaande top drie, werden ook de volgende voordelen erg gewaardeerd:

 • Rechtstreekse betaling tussen B&B en gast 
 • Een vast bedrag per jaar voor de vermelding op Bedandbreakfast.nl 
 • Zelf de annulerings- en (vooruit)betalingsvoorwaarden bepalen

Registreer je B&B op Bedandbreakfast.nl

Ook interessant: 

Over de auteur

Avatar

Evi Heijmans

Brand Strategist bij Bedandbreakfast.eu B.V.

6 Reacties

 • Wat mij ten zeerste heeft verbaasd is de rekening van Videma . Ik kreeg als resins terug dat B&B niet vielen onder de Corona maatregel.
  Echter hebben wij een B&B in onze woning, originele principe B&B .
  Hierdoor mochten wij lange tijd, geen of Max 1 gast ontvangen. Echter wordt er vanwege onze accomodatie meestal geboekt voor 2 personen. Wij moesten ons dus wel degelijk aan de Corona maatregelen houden !!!

 • Leuk om te lezen! Jullie hebben er veel reseurch in gestoken. Voor ons minder interessant. We hebben meer dan 60 % van mond op mond reclame

  • Dag Ingrid,

   Leuk om te vernemen dat het beeld herkenbaar is! Het marktonderzoek is uitgevoerd onder B&B-eigenaren in Nederland, voor Bedandbreakfast.eu zijn vooralsnog geen cijfers beschikbaar.

 • Vraagje:
  Dat er over het algemeen 2 nachten worden geboekt
  hangt dat ook niet samen met dat het gros van de B&B gelegenheden geen 1 nachtje slapen accepteerd?
  Is daar ook wel in de peiling rekening mee gehouden?

  Met hartelijke groet,
  Hanneke.

Laat een reactie achter