Marktcijfers

B&B’s in Nederland: Actuele Marktcijfers

Actuele marktcijfers B&B's in Nederland

Van een luxueus landhuis tot een pipowagen; B&B’s zijn er in allerlei soorten en maten. Maar hoe ziet de gemiddelde B&B in Nederland er eigenlijk uit? In dit artikel vertellen we je er meer over!

B&B-Eigenaren 

In het voorjaar van 2021 heeft Bedandbreakfast.nl een marktonderzoek uitgezet onder alle aangesloten B&B’s in Nederland. Hieruit blijkt dat de meeste B&B-eigenaren tussen de 56 en 65 jaar oud zijn (41%), gevolgd door de leeftijdscategorie van 46 tot 55 jaar (29%). Voor 78% van de B&B-eigenaren is de B&B een bijverdienste, voor de overige 22% biedt de B&B het hoofdinkomen. 

Runnen van de B&B 

De meeste B&B’s worden door partners samen gerund; 54% van de B&B-eigenaren doet dit gezamenlijk. 41% runt de B&B alleen, en slechts 3% runt de B&B samen met personeel dat in dienst is. Het grootste deel (44%) van de B&B-eigenaren dat heeft deelgenomen aan het onderzoek, runt de B&B al langer dan 5 jaar. Evenveel eigenaren runnen de B&B 0 tot 2 jaar, dan 2 tot 5 jaar (beiden met 28%). 

Bed & Breakfast 

De meeste B&B’s in Nederland zijn gevestigd in Gelderland, met 18%. De provincies met daaropvolgend de meeste B&B’s zijn Noord-Holland (13%), Noord-Brabant (12%), Zuid-Holland (11%) en Overijssel (8%). Het grootste deel biedt gastenkamers aan (46%), 23% is een appartement, 16% is een vakantiehuis en 15% is een bijzonder type accommodatie, zoals een woonboot of een boomhut. 

Aantal B&B's in Nederland per provincie

Omvang 

Volgens de definitie die Bedandbreakfast.nl hanteert, heeft een traditionele B&B maximaal 7 kamers. Uit het marktonderzoek blijkt dat het grootste deel van de B&B’s in Nederland slechts één los te verhuren kamer of appartement aanbiedt (45%). Opvallend is dat hoe hoger het aantal kamers in een B&B is, hoe kleiner het aanbod B&B’s is, dat daarin voorziet. Dit zie je ook terug in de grafiek hieronder (waarbij slechts één antwoordmogelijkheid gegeven werd). 

Aantal kamers/B&B's per appartement

B&B promoten op Bedandbreakfast.nl 

Dit marktonderzoek is uitgezet onder alle leden van Bedandbreakfast.nl. Ben jij nog geen lid? Meld je dan snel aan, en profiteer van de vele voordelen! Zo betaal je geen commissies, maar enkel een vast bedrag per jaar. Zo kom je niet voor verrassingen te staan, en ben je vindbaar voor een groot bereik; miljoenen bezoekers uit Nederland, en ver daarbuiten. Ook kun je met een lidmaatschap gebruik maken van de gratis reserveringsmodule op je eigen website; zo heb je geen duur of ingewikkeld reserveringssysteem meer nodig!

Meer informatie over Bedandbreakfast.nl

Ook interessant: 

Over de auteur

Avatar

Evi Heijmans

Brand Strategist bij Bedandbreakfast.eu B.V.

Laat een reactie achter