Buma/Stemra en Videma

Factuur van Buma/Stemra, Sena en Videma: betalen?

Heb je een radio, tv of laptop in je bed & breakfast staan, dan ontvang je mogelijk een factuur van de auteursrechtenorganisties Buma/Stemra, Sena en Videma. Moet je die als B&B-eigenaar betalen? We zetten nog een keer de veelgestelde vragen en antwoorden op een rij.

Wat zijn Videma, Buma/Stemra en Sena voor organisaties?
Als gasten in jouw B&B muziek kunnen luisteren of tv kunnen kijken, moet je hiervoor toestemming hebben van de componisten, filmers en artiesten. Buma/Stemra, Sena en Videma verkopen hiervoor licenties.

 • Videma doet dit voor de makers van tv-beelden.
 • Buma/Stemra doet dit voor componisten, tekstdichters en muziekuitgevers.
 • Sena regelt de licenties voor uitvoerende artiesten en platenmaatschappijen.

De auteursrechtenorganisaties sturen opgaveformulieren en facturen naar bed & breakfasts die bij hen bekend zijn. Dit zijn over het algemeen B&B’s die zijn doorgegeven door hun buitendienst of die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Ben ik verplicht om de factuur van Videma, Buma/Stemra en Sena te betalen?
Als je een tv en / of radio in je B&B hebt staan (niet je eigen keuken of woonkamer), dan zijn je gasten in de gelegenheid om muziek te luisteren of tv te kijken. Er is dan sprake van vertoning buiten huiselijke kring. Het is vervelend, maar in dat geval staan de stichtingen wettelijk in hun recht.

Videma tv kijken in B&B

Als je niet reageert, ontvang je waarschijnlijk nog een aantal brieven en komt er mogelijk een controleur. Die hoef je niet binnen te laten, medewerkers zijn immers geen opsporingsambtenaar. Je kunt altijd alsnog een licentie regelen bij de controleur. Je betaalt dan wel een boete bovenop de kosten van de licentie.

Wat zijn de kosten van een licentie?
Het hang er vanaf of je een licentie nodig hebt voor een radio / tv in een gezamenlijke ruimte voor je gasten, of in de gastenkamers zelf. De kosten van licenties voor een gezamenlijke ruimte liggen veel hoger. Ook de grootte van je B&B speelt mee. Bekijk hier een actueel overzicht van de tarieven in 2015 van Buma/Stemra, Sena en Videma.

Hoe kan ik licenties kopen?
Via MijnLicentie.nl kunnen ondernemers hun Buma en Sena-licenties online afsluiten en kiezen voor een gecombineerde factuur. Ook kun je hier je licentie van Videma afsluiten. Als B&B-eigenaar is het belangrijk om de juiste licentie te kiezen, anders kunnen de kosten torenhoog oplopen. In dit artikel staat hoe je de licentie kunt aanvragen.

Wat als ik niet betaal en er komt een rechtszaak van?
Er is voor zover bekend één rechtszaak geweest van Videma tegen een bed & breakfast-eigenaar. Videma heeft die zaak toen gewonnen. Als B&B-eigenaar sta je mogelijk dus niet heel sterk in de rechtszaal. Wel is het de vraag of auteursrechtenorganisaties elke keer zo ver zullen gaan dat ze een rechtszaak tegen een enkele B&B aanspannen.

Kan er een collectieve afspraak komen over lagere tarieven voor B&B’s?
Bedandbreakfast.nl heeft in het verleden overleg gehad met zowel Buma/Stemra en Sena als Videma. Die onderhandelingen zijn op niets uitgelopen. In ruil voor een collectieve afspraak eisen de auteursrechtenorganisaties dat wij ons adressenbestand van B&B’s aan hen openbaren. Dat druist in tegen ons beleid.

Samen met Stichting Bed & Breakfast Nederland blijven wij lobbyen voor lagere tarieven voor B&B’s. Op 31 maart 2015 heeft Stichting Bed & Breakfast Nederland een brief gestuurd naar de besturen van Buma/Stemra en Sena. In de brief maken wij bezwaar tegen de instapstaffel van 1 tot en met 50 kamers, die geldt voor doorgifte van muziek naar individuele B&B-kamers:

“Stichting Bed & Breakfast Nederland en haar aangeslotenen vragen u om de kleinschaligheid van de logiesvorm bed & breakfast in overweging te nemen en een aangepast licentietarief in te voeren. Een nieuwe staffel voor kleinschalige logiesaccommodaties tot en met 7 kamers zou passend zijn”.

Je kunt de volledige brief hier lezen. Tevens heeft Stichting Bed & Breakfast Nederland een melding gedaan bij het Meldpunt Regelgeving over de staffel van 1 t/m 50 kamers en het feit dat deze geen rekening houdt met het kleinschalige karakter van B&B’s. Wij zijn inmiddels in gesprek met Sena.

Kan ik bezwaar aantekenen tegen facturen van Buma/Stemra, Sena en Videma?
Je kunt een klacht over Buma/Stemra, Sena of Videma indienen bij de onafhankelijke Geschillencommissie Auteursrechten GCA. Wel geldt de eis dat je eerst de klachtenprocedure van de betreffende auteursrechtenorganisatie hebt doorlopen. Je moet van tevoren ‘klachtengeld’ betalen. Die kosten lopen uiteen van € 50,= tot € 750,= exclusief btw. Als je in het gelijk wordt gesteld, moet de auteursrechtenorganisatie de kosten vergoeden. Meer informatie >>

Update 30-03-2017
Videma komt de Nederlandse B&B-eigenaren die een licentie hebben afgesloten bij Videma tegemoet. Vanaf 1 januari 2018 profiteren B&B’s die adverteren op Bedandbreakfast.nl en die via deze site aan Videma aangeven in aanmerking te willen komen voor een licentie, van een korting van 7% op de licentievergoeding. 

Update november 2020
Per 1 januari 2021 vervalt de kortingsregeling die B&B’s via Bedandbreakfast.nl kunnen aanvragen, voor de doorgifte van televisiebeelden naar het gastenverblijf. De kortingsregeling is eenzijdig beëindigd door Videma. Lees meer in dit artikel: Kortingsregeling Videma vervalt voor B&B’s

Over de auteur

Avatar

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

4 Reacties

 • Hartelijk dank voor de informatie.
  Ik denk dat ik inderdaad een brief van hun gehad heb, maar omdat ik alles wat begint met: “Bespaar etc. etc.” Niet verder lees en meteen in de papierbak gooi, heb ik het gemist.
  Er zal ongetwijfeld nog wel meer komen.
  Wij verhuren 6 maanden per jaar en daar gaat nog eens 6 weken af voor onze vakantie en kinderen die er verblijven. Blijft niet veel over.
  Ik laat u weten wanneer ik een brief van ze ontvang.
  Ik wil nog wel even kwijt, dat ik het uitermate irritant vind, dat iedereen maar getutoyeerd wordt, alsof we goede bekenden zijn. Slechte gewoonte.
  Met vriendelijke groet,
  Hilde van der Kamp

 • Navraag gedaan bij Videma; wat blijkt na goed doorvragen:: als blijkt dat mensen via een App WEBTV kijken of via de PC, dan is er niets aan de hand!
  TV kijken via internet is “nog ” geen betalingsverplichting!

  Doe er je voordeel mee!
  Hartelijke groeten uit Goirle

  • Hallo, bedankt dat je de moeite neemt om anderen te informeren over hun rechten. Als je muziek luistert via internet – you tube – kunnen ze je dan ook geen aanslag opleggen?

 • Hoe zit het als een B&B alleen gratis WiFi aanbiedt? Gasten kunnen dan bijv via NPO app
  tv kijken en radio luisteren op hun tablet. Ik denk dat een verplichte licentie hier juridisch discutabel is. Het is de NPO dat zich bedient van de digitale snelweg, hun goed recht natuurlijk, maar dat vind ik geen valide argument om andere gebruikers van deze snelweg, die veel meer is dan een TV uitzendingen vooorziening, tol te laten betalen.

Laat een reactie achter