Algemeen

Hoe run jij je B&B tijdens de Coronacrisis?

Bedandbreakfast.nl; Hoe run jij je B&B tijdens de Coronacrisis?

Talloze annuleringen en teruglopende inkomsten; de coronacrisis dwingt iedere B&B-houder om de accommodatie op een andere manier te runnen. Bedandbreakfast.nl sprak met vijf verschillende B&B-eigenaren over hun ideeën en aanpak.

De Appelgaard – Culemborg

“Veel gasten annuleren hun verblijf of verzetten het naar een andere datum”, zegt Eveline van De Appelgaard. “Gelukkig zijn er ook mensen die toch graag willen komen. We blijven dus gasten hartelijk ontvangen, maar wel op gepaste afstand. Uiteraard nemen we alle veiligheidsvoorschriften in acht en communiceren dat ook duidelijk naar onze gasten. Wij hebben het geluk dat we middenin de natuur zitten, en over verschillende appartementen beschikken voor een zelfstandig verblijf. Ook ligt er in ieder gastenverblijf een lijst met restaurants die eten bezorgen tijdens de coronacrisis.”

Landrop Bed and Breakfast – Hoogeloon

“We hebben eigenlijk alles wel geprobeerd om gasten naar onze B&B te krijgen’, vertelt Jack van Landrop Bed and Breakfast. ‘Van cadeaubonnen en roomservice voor ontbijt en diner, tot de tijdelijke verhuur voor woningzoekenden of thuiswerkers. Helaas zijn de resultaten zeer minimaal. Daarom hebben we een aanvraag ingediend voor alle noodregelingen die er zijn. We richten ons nu vooral op de periode na de coronacrisis. Met onze landelijke locatie en mijn achtergrond als kok, ligt de focus voorlopig op bruiloften, huwelijksceremonies en andere partijen in de toekomst.”

Huize Vreugdevol – Nieuw-Amsterdam

“Ik voel me erg verbonden met de verplegers op de intensive care”, zegt Cobie van Huize Vreugdevol. “Zelf heb ik jarenlang in de zorg gewerkt en weet hoe zwaar het kan zijn. Nu ik niet meer werkzaam ben in de zorg, wil ik graag op een andere manier iets bijdragen. Mijn B&B is op dit moment gesloten, maar als de coronacrisis voorbij is, wil ik mijn B&B tien keer gratis beschikbaar stellen voor medewerkers van de intensive care in Emmen. Ik zou het fantastisch vinden als meerdere B&B-houders, als ze de mogelijkheid hebben, met soortgelijke initiatieven komen voor onze helden in de zorg.”

Bommels Dijkhuis – Gameren

“Wij hebben een vrijstaand gastenverblijf met drie kamers en een gemeenschappelijke ruimte’, vertelt Cora van Bommels Dijkhuis. “We waren van plan om de B&B aan maximaal één gezelschap te verhuren in de coronacrisis. Maar toen we de tv-beelden zagen van grote groepen mensen in de buitenlucht, hebben we toch besloten om de B&B voorlopig te sluiten. Wij denken dat het verstandig is om recreëren even niet te faciliteren. Zo proberen we het risico op besmetting zo laag mogelijk houden. Dat is uiteindelijk ook beter voor de gemoedstoestand van zowel onze gasten, als voor onszelf.”

De Stadsboerderij – Harderwijk

“Onze B&B ligt vlakbij het regioziekenhuis en we willen graag een kleine bijdrage leveren aan het goede werk dat zij daar doen”, zegt Laurens van De Stadsboerderij. “Daarom bieden wij onze gastenkamers aan met 20% korting voor ziekenhuispersoneel, maar ook aan familieleden van patiënten die in het ziekenhuis liggen. Op die manier proberen we onze annuleringen in de coronacrisis te ondervangen en tegelijkertijd een bijdrage te leveren. Onze gastenkamers zijn zelfvoorzienend, dus de gasten hoeven geen direct contact te hebben met ons of met andere gasten.”

Hoe run jij je B&B tijdens de Coronacrisis?

In Nederland zijn recreatieve overnachtingen momenteel nog toegestaan, al kunnen de regels wel per veiligheidsregio verschillen. Zo moesten onlangs alle accommodaties in Zeeland verplicht de deuren sluiten. Wij zijn benieuwd hoe B&B-eigenaren hun accommodatie runnen tijdens de coronacrisis. Herken jij je in de bovenstaande verhalen of pak jij het compleet anders aan? Laat het ons en je collega’s uit de B&B-branche weten via een reactie onder dit artikel.

Ook interessant:

Deel dit artikel:

Over de auteur

Avatar

Josjah Thalen

Josjah Thalen is eindredacteur bij Bedandbreakfast.nl.

23 Reacties

 • B&B Broodhuis Kerkrade heeft zijn deuren volledig gesloten. Dat is op dit moment het veiligst voor zowel de gasten als onszelf.
  We wonen 300 meter vanaf de Duitse grens, waar begin maart al volop Corona-patiënten waren.
  Het betekent dat de omzet op nul staat en de vaste uitgaven blijven doorgaan.
  Maar gezondheid staat op de 1e plaats.
  We kijken uit naar betere tijden.

 • Onze B&B ligt midden in de natuur op het bijna drie provinciën punt van Groningen, Friesland en Drenthe.
  We hebben een geheel zelfstandig huisje met alles erop en eraan. In principe zouden wij gemakkelijk open kunnen zijn, omdat we geen contact hoeven te hebben met de gasten. Toch hebben we besloten onze B&B in deze periode te sluiten, zowel voor ons, de zorg en voor anderen.
  De mensen moeten toch boodschappen doen en gaan er op uit in de omgeving. Dus ik zou zeggen mensen blijf thuis en tegen de B&B eigenaren doe de boel op slot…..anders krijgen we straks een totale lockdown.

 • Wij zijn niet inkomen gebonden, dus hebben de B &B gesloten, na 29 april zien we wel weer.
  M.vr.gr Cathy en Hans Janse-Van Damme
  B&B De Wijdauw
  4529JL Eede Zld NL

 • Wij hebben een B&B in Zeeland. Deze provincie zit in een toeristische lockdown dus er is weinig te runnen in onze B&B en onze collega’s hier in de provincie. Komt bij ons hard aan. Wij proberen dan ook om te kijken waar we enige financiële steun kunnen krijgen. Wordt lastig want we hebben een adres, die van de B&B en ons priveadrex en dat strookt niet met de voowaarden. Zijn nu aan het uitzoeken of TOZO wat voor ons is.
  We willen iedereen heel veel sterkte wensen en we hopen op een zeer drukke nazomer!
  Grt, Sarah
  B&B De Uitkomst

  • Hallo allemaal,

   Wij hebben een vrijstaand vakantiehuis op ons terrein in Westerhoven Brabant.
   Wij zouden er voor kunnen kiezen om onze gasten te ontvangen maar hebben er voor gekozen omdat niet te doen.
   Wel hebben we besloten om ons vakantiehuis gratis beschikbaar te stellen voor het zorgpersoneel van het naastgelegen ziekenhuis.
   Zorgpersoneel wat ver moet rijden voordat ze thuis zijn.(vnl vanuit België)
   Dit om een klein beetje verschil te kunnen maken in deze zware tijd vnl voor het zorgpersoneel.
   Ik heb zelf ook nachtdiensten gedraaid en vond mijn rit van 20 minuten al zwaar.

   We hopen natuurlijk dat we snel weer gezelligheid en gastvrijheid mogen aanbieden aan iedereen.

   Veel sterkte allemaal!

   Groet,
   Miranda Vuijsters
   Vakantiehuis De Koll

 • In ons Straatje Rosmalen

  Wij zitten midden in de haard van het Corona gebied in Noord-Brabant vlakbij Autotron en Brabanthallen.
  Alle evenementen zijn geannuleerd dus bij ons is ook alles geannuleerd.
  Omdat wij graag een steentje bij willen dragen hebben wij onze BenB kosteloos aangeboden voor fam. van terminale Corona patiënten.
  Wij hebben twee verpleeghuizen een mail hierover gestuurd.
  Nu hebben we gasten uit het noorden waarvan hun moeder hier vlakbij terminaal in het verpleegtehuis ligt.
  Ze zorgen zelf voor het ontbijt en wij houden ons aan de regels van het RIVM

 • Wij runnen ons B&B Kik en Bun in Katwijk aan Zee. Alle reserveringen vanaf half maart tot begin mei zijn door onze gasten geannuleerd.
  Vandaag kregen wij het volgende bericht binnen:

  Woensdag 1 april 2020: Aanvulling op de 3e Noodverordening COVID-19 VRHM
  Vanavond heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden, na raadpleging van de burgemeesters, een aanvulling op de 3e Noodverordening COVID-19 vastgesteld.

  In deze aanvulling is opgenomen:

  Een verbod om sanitaire voorzieningen (gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen) bij recreatieparken en andere recreatieve locaties geopend te houden. Het gaat dan om de locaties van vakantieparken, jachthavens, campings, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes (bijvoorbeeld het zogenoemde ‘kamperen bij de boer’) en sanitaire voorzieningen bij parken, natuurgebieden en stranden. Dit verbod geldt in ieder geval tot en met 28 april 2020 (in lijn met de overige landelijke maatregelen).
  Een verbod op het aanbieden van recreatief nachtverblijf. Hieronder wordt in elk geval verstaan het recreatief nachtverblijf in de vorm van verblijf op recreatieparken, kampeerterreinen en minicampings, kamperen bij de boer, kamerverhuur, B&B, slaaphuisjes (recreatief nachtverblijf op het strand) en jachthavens.
  Een aantal vormen van het aanbieden van recreatief nachtverblijf is uitgezonderd van het verbod. Het aanbieden van een vaste standplaats (een standplaats die voor het gehele recreatieseizoen aan dezelfde gebruiker(s) verhuurd wordt) is toegestaan. Ook het aanbieden van recreatief nachtverblijf aan seizoenarbeiders valt niet onder het verbod en dat geldt ook voor tijdelijke bewoning wegens persoonlijke omstandigheden. Dit verbod geldt tot uiterlijk 10 mei 2020 of zoveel eerder als mogelijk.

  Bovenstaande maatregelen zijn nodig om de verdere verspreiding van COVID-19 te voorkomen. Hiermee wordt ook bijgedragen aan de zorgcontinuïteit en aan het verminderen van het aantal reisbewegingen in de Veiligheidsregio Hollands Midden.

  Bovenstaande aanvulling op de 3 Noodverordening COVID-19 VRHM treedt in werking op vrijdag 3 april 2020 om 12.00 uur.

 • Wij hebben onze b&b gesloten tot minimaal eind mei, gaan dan opnieuw bekijken wat het vervolg wordt.
  We hopen zo een bijdrage te leveren om verdere verspreiding te voorkomen .
  Arend en Geke Kroeze, B&B Schoonehof in Schoonebeek Drenthe.

 • Onze B & B is volkomen gescheiden van ons privé. Wij laten gasten de buiten gereed liggende sleutel oppikken en “praten ze per telefoon naar en door hun verblijf” Kwestie van creatief en vertrouwend nadenken!

 • Wat mis ik mijn gasten! Net een seizoen gedraaid en nu ligt het helemaal stil. Mensen zouden best veilig kunnen logeren, mijn kamers hebben eigen opgang en een ontbijt kan in een mooie mand, maar er is geen restaurant open en afhaal nuttigen op de kamer is geen optie. Wachten op betere tijden dus.
  Informatie verstrekken over hoe we door t rijk en/of de gemeente gesteund kunnen worden zou nuttig zijn!

 • Inmiddels heeft het bestuur van de Veiligheidsregio Hollands Midden per 01/04/2020 een verbod ingesteld op recreatief nachtverblijf waaronder ook B&B’s en kamerverhuur e.d. vallen. Hotels vallen niet onder het verbod !? E.e.a. duurt vooralsnog tot 10 mei. Ik heb 72 overnachtingen moeten doorhalen. Voor mei en juni verhuur ik geen kamers in huis, alleen nog mijn Tuinkamer die achter mijn huis staat en een eigen ingang heeft. Daar is ook een keuken aanwezig. Hopelijk vanaf juli weer volle bak; vreemd genoeg: dan kan ik het seizoen nog redden.
  Ruud Vis van B&B Linquenda te Noordwijk aan Zee

 • B&B de Kerk, Doorwerth. Open sinds augustus 2019.

  B&B de Kerk in Doorwerth is gewoon open. De B&B is niet in ons huis gevestigd waardoor wij open kunnen blijven. De locatie , aan de rand van het bos in een rustig dorp, is uitermate geschikt om gasten te ontvangen tijdens de corona crisis. Een enkele gast wil toch komen om even weg te zijn en heerlijk te wandelen, dit is ongeveer 2 nachten per week, 1 kamer van de 5. Ook krijg ik soms een aanvraag van een gast die gezien de gevolgen van de coronacrisis een plek in Doorwerth nodig heeft. Voor hen maak ik wat betreft de prijs van de kamer ook uitzonderingen, we moeten elkaar helpen in deze tijd.
  Het ontbijt wordt aangeboden bij de kamer en genuttigd op de kamer. Ik werk uiteraard volgens de RIVM richtlijnen.
  Vrienden en familie maken zich zorgen om het voortbestaan van onze B&B, maar ik kan hen geruststellen dat we met de maatregelen van de overheid en het eerste half jaar welke we boven verwachting gedraaid hebben het wel redden.
  Ondertussen maken we gebruik van de tijd die we krijgen om een terras aan te leggen, een fietsenhok te maken en de B&B zomerklaar te maken.
  Laten we met elkaar hopen dat de gasten van juni weer gaan komen en we hen kunnen laten genieten van de unieke locatie en omgeving.

  met vriendelijke groet,

  Dineke Hofman, B&B de Kerk

 • Ook ik heb besloten mijn B&B te sluiten i.i.g. tot 28 april. De Studio staat achter in de tuin en is volledig zelfvoorzienend, ik hoef daardoor niet in contact te komen met mijn gasten, maar het lijkt mij voor nu beter en veiliger als we allemaal zoveel mogelijk thuis blijven. Ik hoop vanaf mei weer te kunnen openen en mijn gasten (op afstand) met open armen te mogen ontvangen!

  Veel succes allemaal,
  Vriendelijke groet,

  Nicoline Manuli
  Studio Clematis Bergen

  • Het is voor u wel veilig dat de ruimte zelfvoorzienend is, maar u kunt wisselende gasten absoluut niet garanderen dat u de ruimte na gebruik 100% besmetting vrij heeft. Het virus kan op harde oppervlakken en onder de juiste omstandigheden dagen overleven met alle risico’s van dien. Ik ben zelf in Oostenrijk geweest omdat Oostenrijk op het moment dat wij gingen, een volledig vrije “witte vlek” was op de kaart van Europa. Nu blijkt dat wij in Ischgl in een soort Episch centrum van Corona besmettingen zijn geweest. Van onze 6 reisgenoten is er 1 zeer ernstig ziek geworden. Als Oostenrijk eerlijk was geweest, waren wij niet gegaan en was onze reisgenoot niet ziek geworden. Ik vertel dit omdat ik vindt dat u als eigenaar de verantwoordelijkheid draagt naar uw gasten. Het is niet alleen denken aan jezelf, hoe je zelf niet besmet raakt. Ik neem dit Oostenrijk kwalijk en zou dit ook een hotelier of B&B verblijf kwalijk nemen.

   • Als ik het goed begrepen heb is deze mail aan mij gericht,…. zoals u kunt lezen is mijn B&B dicht.

    Vriendelijke groet.

 • Wij van B&B @Hans & Griet, in Broek op Langedijk, hadden ook allerlei afzeggingen en logisch. De enkele gast die we hadden, zorgde voor zeer uitgebreide schoonmaakbeurten, nog veel meer dan anders. Nu hebben we gestrande Nederlanders in de B&B. Nederlanders, die in Griekenland wonen. Mevrouw is “not fit to fligh” maar heeft geen Corona.
  Via de verzekering bij ons gekomen en mogelijk blijven ze nog een tijdje. Het is dan fijn dat je een aparte ruimte hebt, waarbij ze straks ook nog eens even lekker buiten kunnen zitten als het mooi weer is.
  In eerste instantie betaalde de verzekering niet en hadden we gereduceerde prijzen, maar we zijn gebeld door de verzekering dat zij het bedrag nu gaan overmaken. We hebben er wel even serieus over nagedacht, want voor hetzelfde geld is er wel Corona, maar ook dan moet je rekening houden met de medemens. Je kan ze toch onmogelijk op straat laten staan.

 • We kregen al vrij snel een aanvraag uit de zorg , of we door-de -week een verloskundige konden helpen met tijdelijke huisvesting. Ivm het vrijstaande gastenverblijf is ze niemand tot last als ze s nachts naar een bevalling moet. In de weekenden zijn we open (voor de reeds geboekte gasten). Op de afgesproken tijd zet ik een ontbijtmand klaar, schoonmaak verzorg ik nu alleen als de gasten weer zijn vertrokken.
  De gasten die komen zijn (misschien toevallig veelal verpleegkundigen ) die graag met hun partner er even uit willen en dan kunnen ze genieten van prive sauna en jacuzzi. De omgeving is hier ook erg rustig. De maaltijden kunnen ze eventueel opwarmen in de magnetron of bestellen. Veel restaurants in onze omgeving verzamelen zich nu online, een leuk initiatief. Voor iedereen is het afhankelijk van de situatie en mogelijkheden of je de accommodatie veilig kunt aanbieden. Maar het is veel rustiger dan anders.

 • Wij zijn van Roombeek Bed and Breakfast in Enschede, Overijssel. Wij hebben de B&B gesloten en volgen de richtlijnen van de RIVM. Omdat mensen in onze woning overnachten is de veiligheid niet te borgen, zowel voor onze gasten als voor ons zelf. Ik vind het zeer, zeer onverstandig als B&B eigenaren de deuren in deze tijd open houden om de simpele reden dat het nagenoeg onmogelijk is om een kamer helemaal te ontsmetten na 1 of enkele overnachting. De gegevens hoe lang een virus overleeft op oppervlakten zijn aannames en die variëren van enkele uren tot enkele dagen op harde oppervlakken. Wees realistisch: als B&B eigenaar kom je ook nog in aanraking met anderen in winkels en dat maakt het besmettingsrisico enorm. Tegelijk ontvangt u gasten waarvan u niet kan zien of die besmet zijn, met het risico dat u straks ziek wordt (of erger!) en langdurig moet herstellen terwijl elders de deuren van B&B’s al weer open gaan. Mijn zeer dringende advies is daarom: hou de deuren gesloten, dat is veiliger voor u zelf en voor uw gasten.

 • Wat ons opvalt is dat iedere Gemeente andere regels hanteert.
  Wij, net als alle andere B&Bs in Oirschot ontvingen van de Gemeente het volgende bericht, waarna we ons afvroegen waarom een noodverordening niet voor het hele land geldt.

  Beste B&B beheerder/eigenaar,

  De rijksoverheid heeft op 31 maart weer nieuwe maatregelen afgekondigd in het kader van het voorkomen van verdere verspreiding van het Corona-virus. Deze maatregelen zijn voor onze regio neergelegd in de Noodverordening COVID-19 veiligheidsregio Brabant Zuidoost 1 april 2020 ( zie http://www.vrbzo.nl). In het bijzonder zijn er strengere maatregelen opgenomen om recreatieve reisbewegingen te voorkomen. Voor u als B&B beheerder/eigenaar betekent dat uw B&B gesloten moet zijn. Het aanbieden van recreatief nachtverblijf is namelijk verboden. Uitzonderingen hierop zijn:
  Locaties waar recreatief nachtverblijf wordt aangeboden aan seizoenarbeiders en zorgpersoneel
  Locaties waar recreatief nachtverblijf wordt aangeboden in de vorm van vaste standplaatsen met eigen sanitaire voorzieningen
  Tijdelijke bewoning anders dan voor recreatief nachtverblijf (denk aan persoonlijke omstandigheden zoals een echtscheiding)

  Controles
  De gemeente Oirschot ziet toe op de naleving van de regels uit de Noodverordening. Dit betekent dat uw B&B gecontroleerd kan worden. Bij een eerste overtreding zal u worden gewezen op de Noodverordening. Mocht de situatie daarna onveranderd blijven, kunt u een formele waarschuwing krijgen of zelfs een boete.

 • Ons appartement wat we verhuren ligt in zuid-west drenthe.
  Het is hier nog redelijk corona arm. Toch besloten we te sluiten omdat we van mening zijn dat het het beste is dat iedereen op zijn of haar plek blijft.
  Met het mooier wordende weer en de extra vrije dagen zie ik hier in het dorp steeds meer “vakantiegangers”. De huisjes en chalets op de campings worden verhuurd en ook veel van de B&B collega’s in de gemeente hebben hun deuren open.
  Dat zet me toch aan het denken. Waarom zou ik dan gesloten blijven?
  Ik denk, mits de regels iets versoepelt worden na 28 april, ook weer open te gaan. Wel kies ik er dan voor geen ontbijt te serveren. De gasten beschikken immers zelf over een complete keuken. Ook kunnen ze middels een codeslot de sleutel ophalen.
  Dilemma’s ………

 • Onze B&B De Warrewein is open, dit kan omdat de Warrewein een eigen ingang heeft en wij ook maar 1 accommodatie met heel veel ruimte er om heen.
  Wij hebben hier natuurlijk goed over nagedacht. We hebben besloten om tussen de boekingen steeds een dag en nacht open te laten. Zo hebben we voldoende tijd om alles goed schoon te maken en te ontsmetten. We nodigen mensen nu niet in huis voor een welkomst kopje koffie en zetten het ontbijt in het keukentje klaar. We houden ons aan de 1,5 meter afstand. We zijn blij dat we de gasten een ontspannen verblijf kunnen aanbieden.

Laat een reactie achter