Bedrijfsvoering

Verhoging van het btw tarief voor B&B’s

verhoging van het btw tarief

Het kabinet heeft besloten het lage btw tarief van 6% te verhogen naar 9%. Deze verhoging gaat in per 1 januari 2019 en heeft invloed op de bedrijfsvoering van je B&B. Lees hier wat de verhoging van het btw tarief voor je B&B betekent.

Impact btw verhoging op bedrijfsvoering

Wanneer je een dienst levert, breng je btw in rekening. Het verstrekken van logies voor een korte periode valt onder het huidige 6%-tarief. Het kabinet heeft besloten om per 1 januari 2019 het lage btw tarief van 6% te verhogen naar 9%. Dit heeft enkele gevolgen voor de bedrijfsvoering van je B&B. Het nieuwe tarief heeft impact op:

  • Facturatie en btw-aangifte
  • Kamerprijzen
  • Administratie

Facturatie en btw-aangifte

Pas voor betalingen vanaf 1 januari 2019 geldt het 9%-tarief. Wanneer je wordt betaald in 2018 geldt het oude 6% btw tarief. Offertes die in 2018 worden gemaakt maar betrekking hebben op een verblijf en betaling in 2019, vallen onder het verhoogde btw tarief van 9%. Heeft een gast gereserveerd voor 2019 en betaalt hij in 2018, dan geldt nog het btw tarief van 6% btw.

verhoging btw tarief

Kamerprijzen aanpassen

Door de verhoging van het btw tarief draag je meer belasting af over de kamerprijzen. Het is daarom van belang om te bepalen of je de kamerprijzen per 1 januari 2019 verhoogd. Aangezien gasten een prijs betalen inclusief btw, kun je de verhoging van de btw doorberekenen in de kamerprijs. Op die manier blijft je brutowinst gelijk. Besluit je vanuit concurrentie overweging de prijs niet te verhogen, betekent dit een verlaging van je winstmarge.

Kamerprijzen aanpassen op Bedandbreakfast.nl
Pas eenvoudig kamerprijzen aan in de eigenarenservice van Bedandbreakfast.nl. Ga onder ‘Mijn Vermelding’ naar ‘Kamerprijzen’ en kies ‘klik hier om eenvoudig te variëren met je prijzen’. Vervolgens ga je naar ‘stap 1. Datums selecteren’. Vul voor de desbetreffende datums (vanaf 1 januari 2019) de aangepaste prijzen in.

Administratie

Voor sommige B&B’s zijn er aanpassingen nodig in de administratie. Heb je een speciaal reserveringsprogramma voor je B&B? Zorg dan dat je het juiste btw-tarief in het systeem zet. Ook wanneer je kassasysteem hebt, dien je deze aan te passen. Als je de reserveringsmodule van Bedandbreakfast.nl gebruikt op je eigen website, veranderen de prijzen automatisch mee zodra je ze in de eigenarenservice van Bedandbreakfast.nl aanpast.

Deel dit artikel:

Over de auteur

Lizzy Scheltus

Lizzy Scheltus

Online Marketeer bij Bed & Breakfast Europe.

Laat een reactie achter