Buma/Stemra en Videma

Videma: betalen of niet?

Bed & Breakfast tv

Videma stuurt facturen naar bed & breakfasts die tv bieden aan gasten.

Bed & Breakfast Nederland krijgt de laatste maanden veel vragen over Videma. Deze stichting stuurt B&B-eigenaren facturen omdat ze tv aanbieden aan hun gasten. Is Videma verplicht? Moet je betalen of niet? Die afweging moet je zelf maken. Je kunt betalen, afwachten of een creatieve oplossing zoeken om onder de licentie uit te komen.

Wat is Videma?
Stichting Videma is net als Buma en Sena een soort incassobureau. Waar Buma en Sena muzieklicenties verkopen, treedt Videma op namens makers van tv-programma’s. Denk hierbij aan documentairemakers en productiebedrijven als Endemol en Eyeworks, maar ook aan de grote Hollywoodstudio’s.

Videma verkoopt namens hen licenties voor het vertonen van tv buiten de familie- of vriendenkring. Deze licentie geldt voor alle programma’s op de zestien belangrijkste Nederlandse publieke en commerciële zenders. De stichting beroept zich op de Auteurswet.

Wat zijn de kosten?
Per gastenkamer met tv betaal je voor een Videma-licentie € 28,37 per jaar (excl. BTW). Heb je een televisietoestel staan in een gezamenlijke ruimte voor gasten (Videma noemt dit de ‘centrale woonkamer’), dan betaal je hiervoor € 143,13 per jaar. Je betaalt voor iedere maand dat je voor gasten geopend bent.

Ik ontvang soms gasten in mijn eigen woonkamer, waar een tv staat. Moet ik dan betalen?
Nee, Videma vraagt geen vergoeding als je gasten ontvangt in je eigen woonkamer met tv. Je moet wel betalen als je een tv hebt staan in een gezamenlijke ruimte die alleen voor gasten bestemd is (de eerder genoemde ‘centrale huiskamer’).

Moet ik Videma betalen als gasten alleen buitenlandse zenders kunnen bekijken in mijn B&B?
Nee, de licentie van Videma geldt niet voor buitenlandse zenders.

In welke andere gevallen hoef ik niet te betalen?
Videma vraagt in de B&B-markt – voorlopig – geen vergoeding in de volgende gevallen: een in de B&B aanwezige computer met internetverbinding (bijvoorbeeld een spelcomputer of Mac), waarop de gast internet-tv kijkt; tv-gebruik via een in de B&B aanwezig Wifi-netwerk (de gast logt met eigen laptop in op het Wifi-netwerk en bekijkt een tv-uitzending op deze laptop); een smartcard van bijvoorbeeld Ziggo of Digitenne, die de gast meebrengt van thuis en in de tv/decoder van de B&B-eigenaar steekt. Mogelijk gaat Videma in de toekomst wel een vergoeding vragen voor (een van) deze situaties.

Wat als ik niet betaal?
Videma dreigt met een gerechtelijk proces en boetes, als je dit weigert. Of Videma werkelijk zo ver zal gaan, is de vraag. Het is echter aan jou om deze afweging te maken.

Wat als ik niet reageer op de brieven van Videma?
Volgens Videma hebben inmiddels meer dan tweeduizend B&B-houders een brief ontvangen. Hierin staat dat zij moeten betalen voor het vertonen van televisie in hun B&B. Als je niet reageert, stuurt Videma je nog één of twee brieven en daarna is er een kans dat je bezoek krijgt van een controleur.

Als ik een controleur van Videma aan de deur krijg, moet ik hem dan binnenlaten?
Nee, je kunt de controleur gewoon verzoeken om weg te gaan. Mocht je toch verkiezen om hem binnen te laten, dan zal de controleur waarschijnlijk meer uitleg geven over de licentie van Videma en eventueel in de gastenkamers kijken. Ook kan de licentie ter plekke worden geregeld, maar je moet dan wel extra kosten betalen aan Videma.

Waarom betalen hotels slechts € 18,22 euro per kamer en B&B-eigenaren € 28,37?
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft met Videma een prijsafspraak gemaakt namens de gehele hotelbranche. Hotels betalen per licentie tien euro minder. Bed & Breakfast Nederland heeft geprobeerd om ook voor B&B-eigenaren zo’n prijsafspraak te maken. Videma eist echter dat wij in ruil daarvoor de adresgegevens van al onze abonnees verstrekken, en/of de incasso-administratie van Videma overnemen. Hieraan willen en kunnen wij geen gehoor geven.

Wij vinden dat Videma onredelijke voorwaarden stelt. De huidige situatie waarin een hotel tien euro minder betaalt voor een licentie dan een Bed & Breakfast, is scheef. Bed & Breakfast Nederland zal hierover dan ook een klacht indienen bij de nog in te stellen Geschillencommissie Auteursrecht. Die gaat naar verwachting begin volgend jaar van start. B&B-eigenaren kunnen hier straks terecht als ze het niet eens zijn met de tarieven van Videma of een andere auteursrechtenorganisatie.

Kritische vragen aan Videma
Wij hebben in februari een kritisch vraaggesprek gehad met twee vertegenwoordigers van Videma, algemeen directeur Ad Heskes en marketingmanager Robert Jan Blokland. In dit gesprek zijn allerlei onderwerpen uitvoerig aan bod gekomen, zoals de Auteurswet, de legitimiteit van de Videma-licentie en stijgende kosten voor de B&B-branche. Een uitwerking van dit interview staat in twee delen op deze blog:

Als je nog vragen hebt
Wij hebben geprobeerd om zoveel mogelijk zaken voor je te verhelderen. Heb je nog vragen, dan verzoeken wij je dringend om hierover contact op te nemen met Videma, tel: 0183 – 583 000, e-mail: info@videma.nl. Meer informatie over de Videma-licentie, voorwaarden en tarieven vind je op www.videma.nl.

Update 30-03-2017
Videma komt de Nederlandse B&B-eigenaren die een licentie hebben afgesloten bij Videma tegemoet. Vanaf 1 januari 2018 profiteren B&B’s die adverteren op Bedandbreakfast.nl en die via deze site aan Videma aangeven in aanmerking te willen komen voor een licentie, van een korting van 7% op de licentievergoeding.

Update november 2020
Per 1 januari 2021 vervalt de kortingsregeling die B&B’s via Bedandbreakfast.nl kunnen aanvragen, voor de doorgifte van televisiebeelden naar het gastenverblijf. De kortingsregeling is eenzijdig beëindigd door Videma. Lees meer in dit artikel: Kortingsregeling Videma vervalt voor B&B’s

Over de auteur

Janneke Scheepers

Webredacteur bij Bedandbreakfast.eu B.V. tot februari 2016.

5 Reacties

  • Videma zeker niet betalen!! Publicatie van 27-06-2011 op site van VNO-NCW:

    ‘Eén auteursrechtenloket bezorgt bedrijfsleven minder rompslomp’

    27-06-2011 – Nieuwsbericht

    Het bedrijfsleven krijgt één loket voor het regelen van auteursrechten. Via Mijnlicentie.nl kunnen ondernemingen voortaan het gebruik van muziek, beeld en tekst snel en eenvoudig regelen. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is dit een welkome administratieve lastenverlichting. Voorheen was het voor veel ondernemers namelijk onduidelijk wat zij aan welke belanghebbende partij moesten afdragen.

    Zie ook de link: http://www.vno-ncw.nl/Pages/Zoek.aspx?k=videma

  • Ik stel voor dat wij ons bundelen en gezamenlijk protest laten zien, eventueel bij mogelijke rechtsgeldigheid. Ik kan er niet over uit, dat elke kikjker ergens betaalt voor kijk- en luistergeld. vervolgens thuis niet kijkt en met al betaalde (via de belastingen) kijkgelden, nog een keer moet betalen omdat hij via een ander scherm de uitzendingen volgt. Straks moeten we ook betalen als we bij een ander kijken? vergeet niet dat de gast de rekening betaalt en die wordt zo dubbel aangeslagen, wat naar mijn gevoel niet klopt.
    Ik vraag me af wat we kunnen doen door krachten te bundelen.
    Neem het voortouw bedandbreakfast.nl
    Ik doe mee, al is het alleen om mijn rechtvaardigheidsgevoel.
    Wilma Post.

  • Het zijn allemaal boeven zakken vullers eerst klas we zouden masaal in protest moeten komen. Want uiteindelijk heeft helemaal niemand er iets aan .de kijkers niet en ook de artiesten niet.

Laat een reactie achter