Onderzoek/ trends

Zakenreiziger kiest voor bed & breakfast

Bed & breakfast zakelijk

Bed & breakfast: ook populair bij zakelijke reizigers.

Steeds meer zakenreizigers kiezen voor een bed & breakfast in plaats van een hotel. Circa een kwart van de gasten die de Nederlandse B&B’s ontvangen, overnachten er in verband met hun werk. Het is een van de opvallendste resultaten van een recent onderzoek door Bed & Breakfast Europe onder 6.659 B&B’s met een vermelding op Bedandbreakfast.eu.

Prima faciliteiten
De belangrijkste reden voor de populariteit van B&B’s onder professionals is dat de faciliteiten in een bed & breakfast tegenwoordig niet meer onderdoen voor die in een hotel. Sterker nog: door persoonlijke aandacht en extra service biedt een bed & breakfast juist meerwaarde:

  • Gedeelde sanitaire voorzieningen komen in de Nederlandse B&B’s nog maar relatief weinig voor. Zo beschikt 88% van de gastenkamers over een eigen wastafel, 81% heeft een eigen toilet en 80% een eigen douche.
  • Internet is in 80% van de Nederlandse B&B’s beschikbaar voor de gasten. Het komt zelden voor dat zij voor hun internetgebruik moeten betalen.
  • Bed & breakfasts zijn vaak goed bereikbaar. Of je nu een verblijfsplaats middenin de stad of juist in het buitengebied zoekt, er is altijd wel een bed & breakfast in de buurt.
  • Een B&B is over het algemeen gunstiger geprijsd dan een hotel. De gemiddelde prijs van een overnachting in een bed & breakfast in Nederand ligt op € 73,- inclusief ontbijt. Gasten die alleen komen, betalen bovendien vaak minder.
  • Bed & breakfast is een duurzame vorm van verblijfslogies. Bedrijven vinden MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) steeds belangrijker en bed & breakfast past daarin.

Prettig thuiskomen
Ongetwijfeld is de kleinschaligheid van een bed & breakfast nog een reden waarom deze logiesvorm zo populair is onder zakenreizigers. Na een lange dag in een congreszaal of aan de vergadertafel is het nu eenmaal prettig ‘thuiskomen’ in een sfeervol bed & breakfast waar de gastheer- of vrouw je persoonlijk welkom heet.

Onderzoek
De volledige resultaten van bovengenoemd onderzoek zijn gepubliceerd in het rapport ‘Bed & Breakfast in Europa – Bezetting, omzet en andere kerncijfers’ (2010/2011) door Bed & Breakfast Europe in samenwerking met NRIT Onderzoek.

*Aantal respondenten: 725

Over de auteur

Avatar

Janneke

Janneke Scheepers was van 2010 tot 2016 werkzaam als webredacteur bij Bedandbreakfast.nl. Ze heeft veel geschreven over online marketing en regelgeving voor B&B-eigenaren en is mede-auteur van het boek Bed & Breakfast in Nederland. Bovendien heeft Janneke met veel plezier verschillende B&B's bezocht, haar B&B-tips kun je terugvinden op deze blog.

1 reactie

 • Ik ben het helemaal met het artikel eens.
  Onze bed & breakfast is ook zeer geschikt voor de zakelijke gast en zelfs voor kleine groepen met een ruimte voor een vergadering of training.
  Vooral het persoonlijke trekt veel zakelijke gasten aan.

Laat een reactie achter